« Vissza

WordPress Tárhely Gyorstalpaló, 9. rész: biztonsági beállítások

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Az első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik rész után folytatjuk WordPress gyorstalpalónkat.

 

Alapvető tippek

A Vezérlőpulton mindig figyelni kell arra, hogy a WordPress milyen frissítéseket kínál a lehető legnagyobb biztonság érdekében, de ennél többet is tehetünk azért, hogy megvédjük honlapunkat. Íme egy gyors megoldás!

Leszögeznénk: a WordPress használata már a kezdetektől biztonságos, a blogmotor rendre megkapja a fontos frissítéseket, hogy vírusoktól, hackerektől és spamektől egyaránt megvédje a honlapunkat. A lehető legjobb védekezésért viszont nekünk is kell tennünk, például ha bővítményeink jelzik, hogy új verzió érhető el, akkor frissíteni kell. Erről a Vezérlőpulton is rendre friss információkat kapunk, útmutatással a teendőkre. 

WordPress frissítések
WordPress webhely egészségi állapota

Szintén fontos tipp, hogy töröljük azokat a sablonokat és bővítményeket, amelyeket nem szoktunk használni, hiszen felesleges kockázatot jelentenek, főként ha nem is frissítjük őket.

A biztonságos jelszó is elengedhetetlen. Ha a jövedelmünk, vállalkozásunk múlik a weboldalon, akkor végképp ne a kedvenc futballcsapatunk vagy énekesünk neve legyen a belépési kód, válasszunk erős jelszót!

 

All in One WP Security & Firewall

Ahogy arra gyorstalpalónk elején is kitértünk, az Akismet Anti-Spam általában alap bővítményként megjelenik a Vezérlőpulton, de a spamek ellen védő programon felül érdemes egy általános védelmet biztosító szolgáltatást is igénybe venni. Rengeteg ilyen található a WordPressen, mi most az „All in one WP Security & Firewall” nevű bővítményen keresztül mutatjuk be a legfontosabb lehetőségeket.

All in one wp security

 

Dashboard

A telepítés után a Vezérlőpulton meg is jelenik a bővítmény, a „Dashboard” lehetőséget választva pedig egy sebességmérőre hasonlító grafikával találkozunk. Itt egyetlen számmal jelzik, hogy mennyi és milyen fontos funkcióval védjük weboldalunkat. Az a cél, hogy a biztonságot jelző zöld zónát elérjük, és ehhez még pontokat kell gyűjteni. A beszerzésük gyors és könnyű, hiszen lejjebb görgetve találunk egy „Critical feature status” dobozt, ahol ha minden funkciót bekapcsolunk, máris elérünk egy megfelelő biztonsági szintet.

 

WordPress biztonság

 

Login lockdown

Az első lehetőség a „Login lockdown” bekapcsolása, amellyel megadhatjuk, hogy hány jelszavas próbálkozás után zárjuk ki azt, aki próbál belépni a WordPress fiókunkba. Ehhez a kattintás után megjelenő oldalon pipáljuk ki az első rubrikát – ha megfelelő számunkra a belépési kísérletek száma –, majd lejjebb a „Save setting” gombra kattintva készen is vagyunk.

WordPress login lockdown

 

WordPress login lockdown

 

File permission

A „File permission” opció a fájlengedélyeket kezeli, ennek a technikai részleteihez nem is kell értenünk, csak annyi a dolgunk, hogy a kiválasztása után megjelenő oldalon az első és az utolsó sorban kattintsunk a „Set recommended permissions” feliratra.

WordPress file permission

 

Basic firewall

Harmadik lépésként jön a tűzfal beállítása a „Basic firewall” opcióval. Ha a bekapcsolásra kattintunk, akkor szintén megjelenik egy új oldal, ahol az első rubrikát kell kipipálni, majd alul menteni a módosítást.

WordPress tűzfal

Az imént felsorolt műveletek bizonyos pontszámot is érnek, így ha visszatérünk a sebességmérős grafikonra, láthatjuk: 20-ról 75-re nőtt a pontjaink száma, amely a bővítmény szerint már a zöld zónába tartozik, így nyugodtak lehetünk a biztonságot illetően. 

WordPRess biztonság

A bővítmény ezen felül még rengeteg beállítási lehetőséget kínál, de az eddigieknek már – átlagos felhasználás esetén – kellő biztonságot kell nyújtaniuk. Ennél szélesebb körű védelmi rendszer beállításához érdemes szakember segítségét kérni.

 

További hasznos információkért olvassa el cikksorozatunk következő részét!

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek