« Vissza

WordPress Tárhely Gyorstalpaló, 7. rész: statikus és blogos kezdőlap, e-mail form, bemutatkozó oldal

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Az első, második, harmadik, negyedik, ötödik és hatodik rész után folytatjuk WordPress gyorstalpalónkat.

Blogos és statikus kezdőlapja is lehet a weboldalunknak, mindkettő előnyeit és elkészítési módját megmutatjuk, majd azt is bebizonyítjuk, hogy egy kapcsolatfelvételi e-mail form létrehozásához sem kell programozói tudás. Végül sorra vesszük, mi mindennek kell szerepelnie a bemutatkozó oldalunkon.

Kezdőlap

A kezdőlap (vagy főoldal) az az oldal, amire először jutunk a honlapra kattintva. Itt vannak a legfontosabb információk egy helyen, illetve a linkek a további tájékozódáshoz. Ez esetben egy statikus kezdőlapról beszélünk, egy blog esetén viszont a fejléc alatt a legutóbbi bejegyzéseink sorakoznak. Egy blog esetében az utóbbi típusú kezdőlap ajánlott, minden más esetben a statikus.

Blogos kezdőlap

A blogok kezdőlapjához természetesen indulásnak kell pár blogbejegyzés, az illusztrációhoz létre is hoztunk párat – a már átvett módszerekkel, hiszen az új bejegyzés létrehozását már alaposan kiveséztük. Célszerű a blogok kezdőlapján a legutóbbi bejegyzéseket megjeleníteni, a blogoknak készült sablonok alapértelmezettként így is állítják be a kezdőlapot. 

WordPress blog
WordPress blogbejegyzés létrehozása

 

Ilyenkor a teljes bejegyzést mutatja a kezdőlap, de már korábban is említettük: jobb, ha a látogató csak az ajánlószöveget olvashatja itt el. Így aktivitásra is sarkalljuk (újabb kattintás) az olvasókat, és a posztok átláthatóbbak lesznek a számukra. Ennek eléréséhez a bejegyzésekben egy apró módosítást kell tennünk: egy Tovább gombot elhelyezni az első, összefoglaló bekezdés után. A bejegyzés szerkesztését választva az első és a második bekezdés közé egy blokkot kell létrehoznunk, ahol a „More” kulcsszó beírására megjelenő blokkot választjuk. Ezután egy „Read More” felirat jelenik meg, ide kattintva beírhatjuk a magyar szöveget is (például „Tovább”), majd a bejegyzés frissítése után máris másként néz ki a blogbejegyzés a kezdőlapon. Innentől már csak a „Tovább” gombra kattintva érhető el a teljes bejegyzés. Ezt a trükköt az összes bejegyzésnél érdemes alkalmazni.

WordPress blogbejegyzés

 

WordPress blogbejegyzés tovább gomb

 

WordPress tovább

Ha automatikusan nem a blog jelenik meg a kezdőlapon, de mi azt szeretnénk, akkor a Vezérlőpulton az olvasási beállítások menüpontban a „Kezdőlap megjelenése” szekcióban kattintsunk a „legutóbbi bejegyzés(ek)” lehetőségre, majd alul a módosítások mentése gombra.

 

WordPress kezdőlap megjelenése

Statikus kezdőlap

Maradjunk még az olvasási beállításoknál, ha ugyanis ha nem a blogbejegyzéseket akarjuk megjeleníteni a kezdőlapon, hanem a fontos információkat, akkor a „statikus oldal” opciót kell kipipálni.

 

WordPress statikus oldal

 

WordPress főoldal

Ezután megjelenik két legördíthető rubrika, itt kiválaszthatjuk a már meglévő oldalaink közül, hogy melyik legyen a kezdőlapunk (ha ez még nincs meg, akkor készítsünk egy új oldalt a már átvett módszerekkel), és azt is megadhatjuk, hogy melyik oldalon legyenek a bejegyzéseink (ehhez a „Blog” a legjobb választás, ami alap beállításként eleve megvan a legtöbb sablonban), majd mentsük a módosításokat.

 

Kapcsolatfelvétel: e-mail írása a honlapon

Kell egy „Elérhetőségek” vagy „Kapcsolat” oldal is a honlapunkra, amelyen megjeleníthetjük az elérhetőségeinket. Ennél viszont többet is kihozhatunk ebből: miért ne készítenénk egy e-mail formot, hogy közvetlenül a weboldalunkon tudjanak nekünk e-mailt írni a termékeink, szolgáltatásaink vagy bejegyzéseink kapcsán érdeklődők? 

Ehhez sem kell programozói tudás, csak egy jól kiválasztott bővítmény és pár kattintás. A „Ninja Forms Contact Form” néven megtalálható, népszerű bővítményt ajánljuk erre a célra. A telepítés és aktiválás után a Vezérlőpulton megjelenik a bővítmény saját menüpontja, ezen belül pedig kattintsunk a „Dashboard” feliratra, majd az „Add new” gombra. Ezután több lehetőség is megjelenik, a „Contact us” kiválasztásával lépjünk tovább.

WordPress ninja forms
WordPress ninja forms hozzáadása
WordPress ninja forms beállítások

Máris látunk egy alap beállítású e-mail formot, amit csak minimálisan kell módosítani. Például az angol szavakat írjuk át magyarra, ha rájuk kattintunk, meg is jelenik a jobb oldali sáv tetején a szövegdoboz, ahol ezt meg is tehetjük. Submit helyett tehát legyen Küldés, Name helyett Név, Message helyett Üzenet. Ha a nevek mellett a „Required field” be van kapcsolva, akkor kötelező lesz az adott rész kitöltése – ezt minden esetben javasoljuk bekapcsolva hagyni.

WordPress email form
WordPress email forms beállítások

 

A felső sávban a „Display settings” feliratra kattintva átírhatjuk az e-mail form tetején megjelenő szöveget – például egy szolgáltatásokat kínáló cég oldalán jól mutat az „Árajánlatot kérsz? Üzenj nekünk!” felirat. Ha beírtuk a számunkra megfelelő, lehetőleg aktivitásra buzdító szöveget, a „Publish” gombra kattintva élesíthető is az e-mail form, majd zárjuk be az ablakot. 

 

WordPress e-mail form

Ezzel visszatérünk a bővítmény főoldalára, ahol az általunk készített e-mail form neve mellett is megjelenik egy kód a „Shortcode” oszlopban.

 

WordPress email form shortcode

Ezt a kódot kell kimásolni, majd hozzunk létre egy új oldalt, adjuk neki például az „Elérhetőség” címet, majd alatta hozzunk létre egy új blokkot. Ehhez a blokkhoz a „rövidkód” kifejezésre keresve megjelenő opciót válasszuk, az azt követően megjelenő szövegdobozba pedig már csak be kell másolni a kódot, és frissíteni kell az oldalt. Ezzel meg is vagyunk, az „Elérhetőség” oldalunkon már az e-mail form jelenik meg, ahol üzenetet írhatnak nekünk. Az itt írt és elküldött üzenetek arra az e-mail címre érkeznek, amely a profilunkban el van mentve.

 

WordPress email form rövidkód

 

Wp email form

Bemutatkozó oldal

Bármilyen témájú és típusú weboldalt készítünk, illik és érdemes is bemutatkozni. Ehhez természetesen egy új oldalt kell létrehozni a már átvett lépésekkel, ennek általában a Rólam vagy Rólunk elnevezést szokták adni.

Egy átlagos, szöveggel és képpel ellátott oldalról van szó, ezzel nem lesz gond, de ott van a nagy kérdés: mi legyen a bemutatkozó oldalon? Soroljuk:

– Mondjuk el, hogy kik vagyunk és miért csináljuk az oldalt!

– Írjuk meg, hogy miért bízhatnak meg bennünk!

– Áruljuk el, hogy milyen módszerekkel dolgozunk!

– Mindenképp legyen rólunk fotó!

– Adjuk meg az elérhetőségeinket (cím, telefonszám, e-mail, stb.)!

A szöveg legyen átlátható, a bekezdések legyenek rövidek, listaszerű felsorolást is érdemes alkalmazni. Egy grafika sem árt, amely megragadja a figyelmet és sokatmondó a tevékenységünkről. 

Pro tipp: az e-mail formot akár ide is beilleszthetjük, ha biztosra akarunk menni, hogy felvegyék velünk a kapcsolatot.

 

További hasznos információkért olvassa el cikksorozatunk következő részét!

 

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek