« Vissza

WordPress Tárhely Gyorstalpaló, 8. rész: menürendszer, kapcsolódó és korábbi bejegyzések

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Az első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik rész után folytatjuk WordPress gyorstalpalónkat.

Honlapunk látogatói csak akkor találják meg a számukra érdekes információkat, ha irányítjuk őket egy jó menürendszerrel. A navigáló menü elkészítése mellett azt is megmutatjuk, milyen beállításokkal lehet újabb kattintásokat szerezni korábbi, a témához kapcsolódó bejegyzéseinkkel.

Menürendszer

Jellemzően a weboldalak tetején szoktunk találkozni egy menürendszerrel, amely egy-egy kattintással a legfontosabb aloldalakra vezet, hogy a legfontosabb információkat könnyen és gyorsan megtaláljuk. Olyan menüpontokról van szó tehát, mint a Rólam/Rólunk, az Elérhetőség, a Kapcsolat, a Szolgáltatások, stb. Természetesen a WordPress segítségével személyre szabott menürendszert alakíthatunk ki.

Első lépésként a Vezérlőpulton a Megjelenés menüpontban a „Menük” opciót válasszuk. A „Menü szerkezete” részben a „Menü neve” lehetőségnél alap beállításként ott szokott lenni az „Elsődleges” megnevezés, és ha nem akarunk valami különleges nevet adni, ezt meg is hagyhatjuk, hiszen a honlapon nem fog látszódni.

WordPress menü

 

A „Menütétel létrehozása” szekcióban kipipálhatjuk, hogy a már létező oldalainkból melyek szerepeljenek ebben az “Elsődleges” menüben, ahol kapnak egy-egy külön linket. Ha kiválasztottuk a kívánt oldalakat – hozzunk létre újat, ha szeretnénk mást is linkelni a menüben – kattintsunk a „hozzáadás a menühöz” gombra.

WordPress menütétel létrehozása

Felül a „Menü megjelenési helyek kezelése” szekcióban látszik, hogy melyik menürendszer a weboldal mely részén kap helyet – itt a beállítási lehetőségek attól is függnek, hogy melyik sablont használjuk. Az „Elsődleges” nevű menünket érdemes hozzáadni az „Asztali vízszintes menü”-höz, hiszen így jelenik meg a menürendszerünk jól látható helyen, a honlap tetején.

WordPress menü a főoldalon

A „Menütétel létrehozása” részen további lehetőségeink is vannak, hiszen bejegyzésre is linkelhetünk a menüben, egyénileg megadott linket is megadhatunk, illetve kategóriákra is irányíthatjuk a honlapunk látogatóit, ha valamelyik opciót kipipáljuk és mentjük a módosításokat.

Van még egy trükk: a menüben egyes hivatkozásokat csoportosíthatunk is, hogy legördülő hivatkozásokat kapjunk. Ehhez az „Egyéni hivatkozások” szövegdobozban az URL felirat mellett írjunk be egy kettőskeresztet (#), majd bármilyen megnevezést a hivatkozás szövegéhez, végül adjuk a menühöz. 

WordPress menü egyéni hivatkozás

Ezután az új hivatkozást tegyük legfelülre a menü szerkezetében, az alatta lévő elemeket pedig húzzuk kicsit jobbra, ezekből így „altételek” lesznek. 

Wordpress menü altételek

Ha ezt a menüt mentjük, akkor látható is az eredmény a weboldalon: egy legördülő menüsor lesz a hivatkozásokból. Ezt jellemzően a szolgáltatások csoportosításánál szokták céges honlapok alkalmazni, hogy gyorsan átnézhessük a kínálatot és a számunkra érdekesre kattintsunk.

WordPress legördülő menü

Ha a Vezérlőpult tetején a „Mit lássunk?” részben kipipáljuk a „hivatkozás cél” opciót, akkor a menüpontok beállításainál megjelenik a „hivatkozás megnyitása új ablakban” funkció. Ezt kipipálva az adott menüpontra kattintva a böngésző új ablakban nyitja meg a hivatkozott oldalt.

WordPress hivatkozás cél

 

WordPress hivatkozás megnyitása új ablakban

Kapcsolódó bejegyzések

Van néhány trükkje annak, hogy minél tovább a weboldalon tartsuk a látogatókat, a kapcsolódó bejegyzések megjelenítése is ilyen. Ezt alkalmazva a posztjaink végén újabb tippeket láthat az érdeklődő, méghozzá abban a témában, amelyről az imént olvasott a honlapunkon. Természetesen saját bejegyzésekre irányítjuk így a figyelmet. Ebben sok bővítmény tud segíteni, mi a „Yet Another Related Post Plugin” nevűvel mutatjuk be a lehetőséget, a továbbiakban a YARPP rövidítéssel említjük.

 

WordPress YARPP

A YARPP a Vezérlőpult bal oldali sávjában nem közvetlenül jelenik meg, mint a többi bővítmény, hanem a „Beállítások” menüpontban.

 

YARPP

Ahogy a YARPP feliratra kattintva láthatjuk, ez a bővítmény rengeteg beállítási lehetőséget kínál. Például megadhatjuk, hogy milyen kategóriába tartozó bejegyzéseket ajánljon, milyen régi posztokat kínáljon fel és mit vegyen figyelembe az ajánlásnál (címke, tartalom, kategória, hasonlóság). 

YARPP beállítások
YARPP beállítás

A megjelenést az „Automatic display options” opcióval szabályozhatjuk, lehet például lista a cikkekből, de akár kiemelt képpel együtt is ajánlhatjuk a kapcsolódó bejegyzéseket.  Egyéni preferencia kérdése, hogy itt mit állítunk be, nyugodtan kísérletezzünk.

YARPP automatic display options

Érdemes kipipálni a „szövegrészlet mutatása” rubrikát, hiszen így a cím mellett az ajánló szövegből annyi szó látszik, amit szintén beállíthatunk. 

Ha megvagyunk a beállításokkal, nem kell megijednünk az ajánlások szövegeiben zárójelbe rakott számoktól, azokat csak mi látjuk oldalkezelőként, a honlap látogatói számára nem jelenik meg.

WordPress bejegyzés ajánlások

Legutóbbi bejegyzések

A főoldal alján egy olyan részt is létrehozhatunk, ahol a legutóbbi bejegyzéseink címe és linkje megjelenik. Ehhez a „Megjelenés” menüpontban a „Widgetek” gombra kell kattintani, majd bal oldalról a „Legutóbbi bejegyzések” widgetet a számunkra megfelelő lábrészbe húzni.

 

WordPress widgetek
WordPress legutóbbi bejegyzések

Megjegyzés: vannak olyan sablonok, amelyeknél ezt a beállítási lehetőséget külön kell engedélyezni.

További hasznos információkért olvassa el cikksorozatunk következő részét!

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek