« Vissza

Jelszavak – Kulcs a biztonsághoz

Informatikai alapok

Képzeljünk el hatalmas, csodaszép tengerparti házat, amelyben rengeteg ízléses bútor, családi ereklye, illetve értékes, személyes holmi áll. Az épület a miénk, azonban egy aggasztóan zsúfolt környéken lakunk és sokan kíváncsiak, mi rejlik az otthonunk mélyén. Amikor elhagyjuk a házat, természetesen mindig kulcsra zárjuk, hogy biztonságban tudhassuk az értékeinket. Ugyanakkor a lakáskulcsot a bejárati ajtó kilincsére akasztjuk, és abban a tudatban távozunk, hogy mindenünk biztonságban van, hiszen mi megtettük a tőlünk telhetőt – bezártuk a házat. 

Pontosan ezt tesszük, amikor fiókjainkat könnyen feltörhető jelszóval látjuk el. A SplashData minden évben közzéteszi a leggyengébb, leggyakrabban előforduló jelszavak listáját. A rangsor első három helyén rendre az 123456, az 12345678 és a qwerty áll, de előkelő helyett kapott az 111111, az abc123, az iloveyou és az admin is. Emellett nagyon gyakori hiba, hogy a fióktulajdonos a saját vagy gyermeke, kisállata nevét, esetleg kedvenc focicsapatát, illetve annak egy játékosát választja. Ezen kívül nagy problémát jelent, hogy a felhasználók jelentős hányada megegyező jelszót használ minden regisztrációjánál különböző oldalakon. Sokan védekeznek azzal, hogy megterhelő minden egyes fiók jelszavát megjegyezni, ha eltérőek. Sőt! Néha még azokat is sikerül elfelejteniük, amelyek nem.

Utóbbi már mindannyiunkkal előfordult, de pánikra semmi ok. Szerencsére számos megoldás létezik, amellyel a nem kívánt idegeneket távol tarthatjuk a személyes adatainktól, és ezzel párhuzamosan magunkat sem zárjuk ki. Rengeteg jelszókezelő alkalmazás áll rendelkezésére a feledékenyebb felhasználóknak, mint például a LastPass vagy a Dashlane. Ezek különösen hasznosak, hiszen nem csupán tárolják a jelszavakat, de lehetőségünk van megosztani őket másokkal. Bizonyos programok, vagy egyes funkciók ugyan lehetnek fizetősek, viszont egy átlagos felhasználó igényeit teljes mértékben képesek kielégíteni az ingyenes verziók is. 

Ennek ellenére természetesen a teljes biztonság érdekében érdemes kicsi energiabefektetéssel új, nehezen feltörhető, viszont könnyen megjegyezhető jelszót keresnünk. Kezdjük azzal, hogy betartunk általános tanácsokat. Habár leggyakrabban a minimálkarakterszám 6-8 között mozog, ideális 12 feletti kódot kitalálnunk. Ha nem is feltétel, de jó döntés számokat, illetve kis és nagy betűket egyaránt használnunk. Leginkább szavakban gondolkozunk, pedig sokszor egy-egy mondat kevésbé elfelejthető, mint egy kontextus nélküli szó néhány számmal. Ha kedvenc filmünkből veszünk egy idézetet, például „Az erő legyen veled!” ominózus szállóigét amennyiben Star Wars rajongók vagyunk, akkor utóbbira biztosan vissza fogunk tudni emlékezni, hiszen hozzánk kapcsolódik. Dönthetünk úgy is, hogy ékezeteket nem alkalmazunk, amennyiben úgy érezzük, megtörténhet, hogy nem magyar billentyűzeten fogunk bejelentkezni. A szóközöket – mivel azokat nem használhatjuk – helyettesíthetjük a kedvenc számunkkal a következőképpen: ero4legyen4veled. Így máris egy számunkra könnyen megjegyezhető, mégis elég erős jelszót sikerült alkotnunk. Vagyis sikerülni fog, ha saját példát használunk. Ezt a tippet, pontosan ilyen formában már NE!! válasszuk, hiszen pont az a jelszavak használatának egyik alapfeltétele, hogy NEM osztjuk meg ezeket senkivel.

Ha eltérő oldalakat egymástól különböző jelszavakkal szeretnénk kezelni, viszont nem akarjuk, hogy nagy fejtörést okozzon a sok eltérő kombináció; ötletes megoldás az általános, megszokott kódunk végére odailleszteni az adott oldal kezdőbetűjét. Egy Facebook fiók esetén az előző példával: ero4legyen4veledf.

A jelszó megválasztása nagy körültekintést igénylő feladat. Fontos, hogy a minket ismerő emberek számára is rejtély maradjon, milyen szóösszetétellel védjük az adatainkat. Ezért nem érdemes olyan trendeket követni, mint a Nutella 2018-ban közzétett posztjában olvasható tanácsa, amikor a cég azt javasolta a fogyasztóinak, hogy változtassák a márka nevére a jelszavukat. A mogyorókrém legnagyobb rajongóinak környezete előtt pedig ott állt a lehetőség, hogy feltörjék ismerőseik fiókját…

Kapcsolódó cikkek