« Vissza

WordPress Tárhely Gyorstalpaló, 4. rész: reszponzív honlap, sablonok, bővítmények, widgetek

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

Mobilon is jól néz ki a weboldalunk? Biztos, hogy jó dizájnt választottunk? Milyen fejlesztéseket végezhetünk el a háttérben, és magán a weboldalon? Fontos kérdések ezek a WordPress lehetőségeinek kiaknázásakor! Válaszoljuk is meg őket a reszponzivitás, a sablonok, a bővítmények és a widgetek világának megismerésével.

Reszponzív honlap

Az emberek már többet interneteznek mobilon és tableten, mint számítógépen, így a honlapunk sikeréhez elengedhetetlen, hogy reszponzív legyen, vagyis minden böngészőn és eszközön jól nézzen ki. A sablonválasztásnál erre mindenképp figyeljünk, hiszen a leírásban a WordPress jelzi, hogy az adott sablon reszponzív-e – az esetek döntő többségében igen. 

A biztonság kedvéért érdemes tesztelni a honlapunkat a Google erre fejlesztett oldalán: 

https://search.google.com/test/mobile-friendly

Itt az üres szövegdobozba kell illeszteni a linket, majd a “Teszt-URL” feliratú gombra kattintani. Ezután néhány másodpercig elemzi a rendszer a honlapot, majd kiadja az eredményt. Ha az oldalunk reszponzív, akkor a Google a “Mobilbarát oldal” minősítéssel dicséri. Ha az oldalunk nem reszponzív, azt is jelzi az eredmény, illetve akkor is figyelmeztetést kapunk, ha gond van a weboldal betöltésével.

WordPress mobilbarát

Sablon választása

Ha nem reszponzív az oldalunk, vagy más okból dizájnt szeretnénk váltani, akkor ezt könnyedén megtehetjük a Vezérlőpulton, a “Megjelenés” menüponton belül a “Sablonok” feliratra kattintva. Itt előre telepített sablonok közül lehet választani, a “Bekapcsolás” gombra kattintva pedig máris az adott sablonra válthatunk. A nagy “+” ikonra kattintva újakat is telepíthetünk, rengeteg sablon közül választhatunk. Ingyenes és fizetős sablonok is vannak a kínálatban, de sajátot is készíthetünk – utóbbi opcióhoz az “Element Appro” bővítmény letöltése ajánlott. Bármilyen sablont is választunk, egy tulajdonságra érdemes figyelni a leírásában: legyen kompatibilis a Gutenberg szerkesztővel!

WordPress sablonok
WordPress sablonok telepítés

Kategóriák szerint is böngészhetünk a sablonok között, a felső sávban a “Népszerű” kategóriát különösen ajánlott szemügyre vennünk, hiszen itt jól bevált dizájnok között válogathatunk. A “Jellemző szűrő” kategória is rendkívül hasznos, hiszen itt a weboldalunk témája, tulajdonságai és kívánt elrendezése alapján is szűkíthetjük a kört, hogy megtaláljuk az igazit.

WordPress sablon kategóriák
WordPress sablon

Nem csak a WordPressen lehet sablonokat letölteni, hanem külső fejlesztők weboldalain is. Ha ezt választjuk, akkor felül a “Sablon feltöltése” opcióra kell kattintani, majd tallózni a letöltött sablonfájlt a gépünkről, ezután a “Telepítés most” gombra kattintani, végül pedig engedélyezni az aktiválást.

WordPress sablon telepítés

Bővítmények

Ahogy arra már korábban utaltunk: a bővítmények végtelen fejlesztési lehetőséget kínálnak. Lehetetlen lenne itt felsorolni, hogy mi mindenre jelenthet megoldást egy jól kiválasztott bővítmény a gazdag kínálatból. Épp ezért akkor érdemes a “Bővítmények” menüpontban az “Új hozzáadása” feliratra kattintani, ha valamilyen hiányosságot pótolnánk vagy egy problémára szeretnénk megoldást találni, ilyenkor a megfelelő kulcsszavak beírásával keressünk bővítményt. Persze kezdő weboldal-szerkesztőként érdemes a “Népszerű” és az “Ajánlott” kategória bővítményeit átnézni, hiszen olyasmit is találhatunk, amire magunktól nem is gondoltuk, hogy szükségünk lenne rá. Ilyen lehet például a rendkívül népszerű “Yoast SEO” bővítmény, amely a keresőoptimalizálásban segít, hogy minél előrébb rangsorolja oldalunkat a Google. Ahogy a sablonokat, úgy a bővítményeket is egyetlen kattintással lehet telepíteni, majd aktiválni.

 

Yoast SEO

Ha például az említett “Yoast SEO” bővítményt telepítjük és aktiváljuk, akkor a Vezérlőpult bal oldali sávjában a bővítmény külön menüpontot kap. Ezzel rögtön kapunk egy olyan oldalt, ahol  sok szempont alapján alakíthatjuk és tökéletesíthetjük a honlapunk keresőoptimalizálását. Olykor nem is a bővítményen belül szerkeszthetjük SEO-szempontból az oldalt, hanem linket kapunk arra a helyre a WordPressen belül, ahol megoldható egy-egy fontos beállítás. Rendkívül hasznos bővítményről van tehát szó, az elsők között érdemes kiválasztani.

A sablonokhoz hasonlóan bővítményeket is lehet feltölteni: a WordPressen kívül beszerzett bővítmény telepítéséhez és aktiválásához az “Új hozzáadása” – “Bővítmény feltöltése” útvonalat kell bejárni a Vezérlőpulton, innen pedig ugyanazok a lépések várnak ránk, mint a sablonok feltöltése során.

Widgetek

A “Megjelenés” menüpontban elérhető “Widgetek” a bővítményekhez hasonlóak, hiszen plusz funkcióval ruházzák fel az oldalt, de ezek láthatók is a honlapon, nem pedig a háttérben dolgoznak. Itt lehet például a weboldal tetején, oldalsó sávjában vagy alján elhelyezni címkefelhőket, linkelt kategóriákat, képeket, videókat, naptárt, navigációs menüket, stb. 

WordPress widgetek

Ha később sablont váltanánk, figyelni kell, hogy az új sablonban is meglegyen a már megszokott lehetőség. Minden sablon más, így minden sablon más widgeteket kínál, vagy adott esetben egészen más helyen engedi elhelyezni, mint ahogy mi megszoktuk és/vagy fontos lenne. Ha pedig telepítünk egy bővítményt, akkor új widgetekkel is bővülhet a kínálat.

Jobb oldalt a Footer (az oldal alja), a Header (fejléc) és a Main Sidebar (oldalsáv) feliratokra kattintva választhatjuk ki, hogy hol is helyezzük el a widgeteket az oldalon. Ezt a “fogd és vidd” módszerrel is megoldhatjuk, vagy ha a widgetre kattintunk, akkor a legördülő lehetőségek között is kiválaszthatjuk, hogy hova helyezzük. 

WordPress widget

Ahhoz, hogy ezt lássuk is, kattintsunk felül az “Élő előnézet kezelése” gombra. Ekkor egy olyan oldalra jutunk, amely bal oldalt hasonló menüpontokkal rendelkezik, mint a jól megszokott Vezérlőpult, viszont minden változtatás hatását azonnal látjuk a weboldalon – természetesen csak előnézetként, tehát itt szabadon kísérletezhetünk.

 

WordPress előnézet

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek