« Vissza

WordPress Tárhely Gyorstalpaló, 6. rész: kiemelt kép, bejegyzések időzítése, képek méretezése

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

A kiemelt kép a közösségi oldalas megosztásokhoz, a bejegyzések időzítése a kötetlen idejű munkavégzéshez, a képek méretezése pedig a honlapunk betöltéséhez számít főnyereménynek. Gyorsan vegyük át ezeket a lehetőségeket is!

Kiemelt kép

A bejegyzések beállításainál nélkülözhetetlen menüpont a kiemelt kép megadása. Ez főként a közösségi oldalak miatt fontos, hiszen ha egy látványos képet csatolunk a bejegyzéshez, akkor egy megosztás után sokkal többen fognak rákattintani, mintha kiemelt kép nélkül posztolnánk. 

A kiemelt kép a feltöltés után természetesen a bejegyzésen belül is felhasználható lesz, illetve szintén látszódik a “kapcsolódó bejegyzések” ajánlóinál, de egyéb bővítmények is ki tudják használni, illetve egyes sablonoknál további funkciót is kapnak az így csatolt fotók.

 

WordPress kiemelt kép

Bejegyzések időzítése

A bejegyzéseket nem csak akkor publikálhatjuk, amikor készen vagyunk vele, hiszen időzíteni is lehet őket. Ehhez a bejegyzés beállításainál legfelül, a “Status & visibility” menüpontban az “Immediately” feliratra kell kattintani. Ezután meg is jelenik egy naptár, ahol percre pontosan kiválaszthatjuk, hogy a WordPress a jövőben mikor publikálja automatikusan a bejegyzést. 

WordPress bejegyzés időzítése

 

Az időpont kiválasztása után felül a publikálást lehetővé tevő “Publish” felirat rögtön átvált “Schedule” (időzítés) feliratra. Ezt megnyomva megjelennek az időzítés és publikálás részletei, ahol még lehet változtatni az időzítés időpontján, ha pedig minden rendben, akkor újra a “Schedule” gombra kattintva időzítjük is a bejegyzést.

Ha sűrűn időzítenénk bejegyzéseket, akkor érdemes az “Editorial Calendar” nevű bővítményt telepíteni, ezzel ugyanis egy naptár nézetet kapunk, ahol könnyen átlátható lesz az időzített bejegyzések napirendje.

 

WordPress editorial calendar

Képek méretezése

A kezdő WordPress-felhasználók hajlamosak elkövetni a “hibát”, hogy túl nagy méretű képeket töltenek fel és illesztenek be. A hiba szót nem véletlenül tettük idézőjelbe, hiszen ez akkor lenne baki, ha a WordPress nem tömörítené magától is a képeket. 

Mi például feltöltöttünk a médiatárba egy eredetileg 17,2 MB-os képet, majd feltöltés után a kép információi között azt láttuk, hogy a rendszerben már mindössze 566 KB-os méretben lett elmentve, vagyis alaposan tömörítve lett. A felbontása is változott, hiszen 7360 × 4912 pixelről 2560×1709 pixelre csökkent.

 

WordPress képméret
WordPress képéretezés

Mindennek azért van jelentősége, mert sokkal könnyebben tölt be a böngésző egy weboldalt, ha kisebb méretű, jellemzően 1 MB-nál kisebb képeket használ, mintha eredeti minőségű, tömörítetlen fotókat kellene megjelenítenie a honlapunkon.

Amennyiben mi magunk szeretnénk a képet tömöríteni, akkor az interneten elérhető rengeteg ingyenes képtömörítő szolgáltatás egyikét érdemes használnunk. A gyors és egyszerű tömörítéshez például ajánljuk a compressor.io oldalt, ha viszont meg akarjuk szabni, hogy milyen méretű legyen a fotó, akkor az imagecompressor.com tűnik a legjobb választásnak.

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek