« Vissza

WordPress Tárhely Gyorstalpaló, 1. rész: vezérlőpult, új bejegyzés, médiatár

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

A WordPress a legjobb eszköz, ha egyszerűen szerkeszthető és minőségi honlapot akarunk készíteni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ügyfeleink számára egy gombnyomással elérhetővé tesszük a világ legnépszerűbb blogmotorjának telepítését. Használata tehát  könnyű, de az alapokat hasznos ismerni, ezért a WordPress Tárhely szolgáltatásunk gyorstalpalójában lépésenként átvesszük a fontos tudnivalókat. Jöjjön az első rész!

Miért gyerekjáték a WordPress használata?

Alap beállításként elrejti előlünk a HTML-kódokat, és minden mást, ami bonyolulttá tenné egy weboldal létrehozását, így programozási tudás nélkül is szerkeszthető a honlap. Mivel nyílt forráskódú rendszerről van szó, bárki fejlesztheti, ennek eredményeként a WordPress rengeteg lehetőséget kínál egy ingyenes felületen. Több tízezer bővítmény gondoskodik arról, hogy gyorsan lehessen alakítani a WordPress alapú weboldalakat. Kész sablonok közül választhatunk, hogy honlapunk dizájnja egyetlen kattintással kapjon egy szerkeszthető alapot. Nekünk csak a tartalomgyártásra kell fókuszálni, a honlap naprakész és biztonságos hátterét a WordPress szolgáltatja. A telepítése is könnyű, de mi még egyszerűbbé tettük: a WordPress Tárhely szolgáltatás előfizetőinek egyetlen kattintás az egész!

Ez tényleg gyors volt, telepítettem is! Mi jön ezután?

A webtárhelyhez tartozó domain rubrikájában megjelenik egy link.

WordPress link

Ezt érdemes elmenteni a böngészőnk könyvjelzői között, hiszen erre kattintva lehet arra a magyar nyelvű WordPress felületre (Vezérlőpult) jutni, ahol szerkeszthető az oldalunk.

Vezérlőpult

A Vezérlőpulton balra találhatók a menüpontok, de felül az „Új” feliratra kattintva is elérhetők a legfontosabbak, például az új bejegyzés és média (fotó, videó) hozzáadása.

WordPress vezérlőpult

A bal felső sarokban a WordPress ikonja mellett megjelenik a weboldalunk neve, erre kattintva meg is nézhetjük a honlapot, amely automatikusan kap egy sablont, de ezt a dizájnt rengeteg további sablon közül válogatva egy kattintással megváltoztathatjuk. Itt a „front end” felületet látjuk, így nemcsak átnézhetjük az oldalt, de egyértelműen és csak számunkra megjelenő funkciók segítségével szerkeszthetjük is. Előnézetként rögtön láthatjuk a változtatások eredményét, amelyeket menthetünk és visszavonhatunk.

WordPress weboldalunk neve

Érdemes a számítógépen bejelentkezve maradni a WordPress fiókban, ebben az esetben ugyanis a weboldalra lépve egy felső fekete sávban mindig megjelennek a Vezérlőpulton is látható funkciók, ezzel felgyorsítva a szerkesztést.

Mit lássunk?

Bárhol járunk a WordPressen, a jobb felső sarokban megjelenik a „Mit lássunk?” felirat, ide kattintva kipipálhatók azok a funkciók, amelyeket látni akarunk, és egy kattintással eltüntethetők azok, amelyeket el akarunk rejteni, mert nem szoktuk/akarjuk használni őket.

WordPress mit lássunk

Menüpontok

Érdemes felfedezni a bal oldali sávot, ahol egyértelmű feliratok  jelzik a fontosabb szerkesztési lehetőségeket. Vegyük őket sorra!

Bővítmények

A WordPress lehetőségeit a bővítmények teszik szinte korlátlanná, hiszen segítségükkel plusz funkciókat kapunk, csak ki kell választani a megfelelő eszközt, majd telepíteni és aktiválni. Alap beállításként a Hello Dolly és az Akismet Anti-Spam bővítményeket kapjuk meg – előbbi jelzi a Vezérlőpulton, hogy melyik felhasználó van bejelentkezve, utóbbi pedig véd a spam kommentek ellen.

 

WordPress bővítmények

Oldalak

A főoldal mellett az aloldalak listáját is itt találjuk, az „Ez egy minta oldal” feliratra kattintva meg is nézhetjük, hogy a jelenlegi sablonnal hogy néz ki egy aloldal.

WordPress oldalak

Bejegyzés

Itt találhatók a blogbejegyzések, „Helló Világ!” címmel kapunk is egy próba posztot, ezt alakítva fedezhetjük fel a szerkesztési lehetőségeket. Minden bejegyzés címe mellett láthatók a kategóriái, a címkéi, a szerzője, a publikálás dátuma és a kommentek száma.

WordPress bejegyzés

Hozzászólás

Itt is kapunk egy minta kommentet, hogy átnézhessük a hozzászólások kezelésének lehetőségeit.

 

WordPress hozzászólás

Megjelenés

Ebben a menüpontban a „Widgetek” funkciót érdemes csekkolni először, hiszen itt a honlapunk egyes elemeit (pl.: keresőmező, címkék, archív bejegyzések, stb.) tudjuk szerkeszteni. A „Widgetek” menüpontban jobb oldalt jelennek meg a “Láblécek” – számuk függ a weboldal választott sablonjától –, ahol a már említett elemek is szerkeszthetők. A bal oldali sávban találjuk a többi választható elemet (pl.: galéria, naptár, stb.), ha pedig valamelyiket szeretnénk elhelyezni az oldalon, a „fogd és vidd” módszerrel arra a láblécre helyezzük, amelyikre szeretnénk.

WordPress megjelenés

A „Sablonok” felirat szintén fontos, hiszen itt jelennek meg a választható dizájnok. Az „Új sablon hozzáadása” menüpontra kattintva több ezer megjelenéssel alakíthatjuk a weboldal szerkezetét – ezeket egyetlen kattintás a honlapra telepíteni.

WordPress sablonok

Új bejegyzés készítése

Ha a „Bejegyzés” menüpontban az „Új hozzáadása” feliratra kattintunk, megjelenik a „block editor” oldal – „Gutenberg” szerkesztőnek is nevezik –, ami nagyon hasonló a legtöbb szövegszerkesztő programhoz. Itt blokkokban jelenik meg a cím, illetve minden bekezdés és médiaelem – amelyik blokkra kattintunk, azt tudjuk szerkeszteni. Az oldal tetején a klasszikus szövegszerkesztői funkciók kapnak helyet, jobbra pedig az egyéb beállítási lehetőségek.

WordPress új bejegyzés

Az oldal bal felső sarkában a „+” ikonra kattintva új blokk hozható létre, de egyszerűbb a bejegyzés szerkesztésekor egy Entert ütni, hiszen így is új blokkot/bekezdést alakítunk ki, amely nem csak klasszikus szöveg lehet: beilleszthetünk képet, galériát, videót, idézetet, listát vagy éppen egy elválasztó vonalat is. Egy szövegrészre kattintva egyéb lehetőségek is megjelennek, itt a három ponttal jelzett részre kattintva akár HTML-kódban is szerkeszthetővé tehetjük az oldalt – ez például Facebook-bejegyzések és YouTube-videók beillesztésekor jön jól.

 

WordPress blokk hozzáadása
WordPress bejegyzés létrehozása
WordPress bejegyzés szerkesztése

 

A „Gutenberg” szerkesztőnek egy hátránya van: használata elkezdésekor kilépünk a Vezérlőpultból. Ha inkább a Vezérlőpultban maradva szeretnénk szöveget szerkeszteni, azt is megoldhatjuk. Kattintsunk a „Bővítmények” menüpontra, majd az „Új hozzáadása” gombra. Itt valószínűleg első találatként látjuk a „Klasszikus szerkesztő” (Classic editor) nevű bővítményt. Ezt kell egy-egy kattintással telepíteni és aktiválni, majd a beállításai között megadni, hogy  a „Classic editor” legyen az alapértelmezett szerkesztő minden felhasználónak, alatta pedig engedélyezhetjük a „Klasszikus” és a „Gutenberg” szerkesztő közötti váltás lehetőségét is.

WordPress klasszikus szerkesztő
WordPress szerkesztő

 

Fontos megjegyzés: vannak olyan sablonok, amelyek nem kompatibilisek a „Gutenberg” szerkesztővel, ilyenkor (is) jól jöhet a „Klasszikus szerkesztő”.

Médiatár

Ha valamelyik bekezdésnél a „+” ikonra kattintunk, akkor az „Image” vagy „Gallery” funkció választásával fotót és videót is beilleszthetünk – a „Gallery” esetében többet is. Itt az „Upload” feliratra kattintva feltölthetünk a médiatárba felvételeket, a „Media Library” feliratra kattintva pedig a korábban már feltöltött képek és videók közül választhatunk.

WordPress kép hozzáadása

 

WordPress kép
WordPress média

A Médiatár nem csak a bejegyzéseknél érhető el, a Vezérlőpult bal oldalán is mindig kéznél van. Ha a menüponton belül az „Új hozzáadása” feliratra kattintunk, akkor új fotó, videó, hanganyag vagy dokumentum tölthető fel, amelyek később a bejegyzésekhez egyetlen kattintással hozzáadhatók.

WordPress médiatár

 

Az egyes médiatartalmakra kattintva megjelennek róluk a részletes információk. Itt a „Cím”, a „Felirat” vagy a „Leírás” szövegmező kitöltése fontos, hiszen ha az adott médiatartalomra jellemző kulcsszavakat adunk meg, akkor később a Médiatár keresőjében meg is találjuk őket. Lejjebb a „Fájl URL” felirat is hasznos: vágólapra másolhatjuk azt a linket, amely a böngésző URL-sávjába másolva megjeleníti a médiatartalmat, így azt könnyedén megoszthatjuk másokkal.

WordPress médiatartalom

 

További hasznos információkért olvassa el cikksorozatunk következő részét!

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek