« Vissza

WordPress Tárhely Gyorstalpaló, 2. rész: Gutenberg szerkesztő

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Miután megismerkedtünk a WordPress alapjaival és a Vezérlőpulttal, kezdjük is el a tartalomkészítést: a WordPress Tárhely gyorstalpalójának második részében részletesen átvesszük a Gutenberg szerkesztő lehetőségeit, ami után már magabiztosan hozunk létre bejegyzéseket a honlapunkon.

Sablonválasztás

A gyakorláshoz – az első részben már leírt lépésekkel – praktikus telepíteni a „Twenty Twenty” nevű sablont, ezt ugyanis pont arra tervezték, hogy ki lehessen hozni a maximumot a Gutenberg szerkesztő funkcióiból.

WordPress sablonok

 

Blokkról blokkra

Ahogy már említettük: a Gutenberg szerkesztő blokkokra bontja a tartalmat. Ez azt jelenti, hogy minden egyes blokknak – ami lehet egy szöveges bekezdés, egy kép,  egy beillesztett videó, stb. – külön alakítható tulajdonságai vannak. Ezeket el is érjük, amint a “Bejegyzés“ menüpontban az “Új hozzáadása” feliratra kattintunk.

Tipp kezdőknek

Ha minden funkciót és a Vezérlőpultot is el akarjuk érni egy lapon (ajánlott, főleg kezdőknek), akkor érdemes a jobb felső sarokban  található három pontra kattintani, majd a „Fullscreen mode” beállítást egy kattintással visszavonni.

WordPress bejegyzés

Funkciók

A jobb oldalt megjelenő sávban két elkülönülő oszlopban találjuk a funkciókat, ugyanis a „Bejegyzés” oszlopban az egész bejegyzésre vonatkozó beállításokat lehet kezelni, míg a „Block” oszlopban annak a blokknak a tulajdonságait lehet alakítani, amelyet épp szerkesztünk, vagy amelyen épp áll a kurzor.

WordPress bejegyzések

Ha elkészül egy bekezdésnyi szöveg, lehet kísérletezni a „Block” oszlopban: alakíthatjuk a betűk és a sorok méretét, illetve a betűk és a háttér színét.

WordPress bejegyzés módosítása

A blokkok egy kattintással átalakíthatók, lehet belőlük cím, idézet, lista, stb., ehhez csak a blokk felett megjelenő menüpontok közül a bal szélső ikonra kell kattintani, majd kiválasztani az új megjelenési formát. Mellette 6 pontot látunk, erre kattintva „fogd és vidd” módszerrel mozdíthatjuk el a blokkot, de a felfelé és lefelé mutató nyilak is erre szolgálnak, csak velük kattintással érhető el ugyanez.

WordPress fogd és vidd

Visszavonás

Nem kell aggódni, ha valamit elrontunk, a Gutenberg szerkesztő bal felső sarkában a visszavonásra szolgáló nyilak is megtalálhatók, ahogy az „i” betűvel jelzett információs rész is, ahol a karakter- és szószámot tudjuk ellenőrizni.

WordPress visszavonás

Mentés, előnézet, publikálás, linkelés

Két nagyon fontos funkció a piszkozat mentése („Save draft”) és az előnézet („Preview) a jobb felső sarokban – előbbivel publikálás nélkül tudjuk menteni a változtatásokat, utóbbival pedig egy új lapon meg tudjuk nézni, hogy a bejegyzés jelen állapotában hogy nézne ki a honlapon, ha publikálnánk. Az előnézetnél azt is kiválaszthatjuk, hogy asztali, táblagépes vagy mobilos nézetben ellenőriznénk a poszt megjelenését. A „Publish” gombra kattintva – majd szándékunkat újabb kattintással megerősítve – publikálni tudjuk a bejegyzést.

WordPress előnézet

A blokkokra kattintva megjelenő menüsorban még vannak fontos eszközök, hiszen a „B” betűre kattintva félkövér, az „I” betűre kattintva pedig dőlt betűtípusra válhatunk a kijelölt szövegrészben. Mellettük pedig egy link jel található, amellyel a kijelölt szövegrészletet linkké alakíthatjuk: beillesztjük az URL-t és kiválasztjuk, hogy új lapon jelenjen-e meg a link (ajánlott). A három pontra kattintva egyéb, ritkán használt szerkesztési lehetőségek jelennek meg.

WordPress lehetőségek

(Megjegyzés: a felsorolt lehetőségek listája megváltozhat, ha másik sablont választunk az oldalnak.)

Fotó beillesztése

Természetesen más lehetőségek jelennek meg akkor is, ha nem szöveget illesztünk be, hanem mondjuk egy fotót. Ehhez kattintsunk az üres bekezdés végén – vagy az oldal tetején – látható „+” ikonra, majd az „Image” lehetőségre kattintva megjelenik egy „doboz”. Itt az „Upload feliratra kattintva feltölthetünk új fotót, a „Media Library” opcióval pedig korábban feltöltött fotók közül válogathatunk, és illeszthetjük be a megfelelő képet.

WordPress képfeltöltés

 

A fotók esetében például méretezési és illesztési lehetőségek jelennek meg. Amilyen blokkot kértünk, ahhoz illő opciókat kapunk. 

WordPress fotók

Bőséges kínálat

Érdemes felfedezni a blokkok típusait a bal felső sarokban látható „+” ikonra kattintva. Kínálat van bőven, az általunk használt „Twenty Twenty” sablonban például több mint 60 blokktípus közül lehet választani. A legtöbb persze állandó, minden sablonban ott szokott lenni. Csak hogy egy példát mondjunk: van köztük YouTube-blokk is, amelyben egy videó linkjét bemásolva gyorsan a bejegyzésbe tudunk ágyazni egy videót – rendkívül egyszerű tehát a blokkok használata.

WordPress YouTube blokk

 

WordPress blokkok
WordPress YouTube link
WordPress YouTube videó beillesztés

Méretezés

A képek széleire kattintva megjelenik egy-egy karika, ezekre kattintva és az egeret nyomva tartva bárhogyan alakíthatjuk a képek méretét, ha pedig a negyedik ikonra (három vonalat mutat) kattintunk a blokk menüpontjai között, akkor jobbra vagy balra úgy is illeszthetjük a fotót, hogy körülötte szöveg legyen.

WordPress képméretezés

 

WordPress kép
WordPress kép beillesztése

Egyszerű varázslat

Ha a „Cover” blokktípust választjuk, akkor látványosan alakíthatjuk a bejegyzést. Ez esetben is megjelenik egy doboz, hogy feltöltsünk vagy kiválasszunk egy képet, de ez a háttérben, kicsit elsötétítve jelenik meg, és ekkor a fotóra írhatunk szöveget. Sőt, a fotón belül is létrehozhatunk egyéb blokkokat, például a „Buttons” blokkot választva egy felirattal ellátható gomb is elhelyezhető rajta, vagy bármi más is, ha más blokkot nézünk ki magunknak.

WordPress cover
WordPress blokk
WordPress buttons blokk

 

Ha ennek a látványos blokknak a beállítási lehetőségei közé megyünk a jobb oldali sávban, akkor a „Fixed Background lehetőséggel olyan képet kapunk, ami a képernyőn történő görgetés során a képen belül is görget.

WordPress fixed background

 

Ha pedig a már átvett háromvonalas részre kattintunk a blokk menüsorában, és a „Full width” lehetőséget választjuk, akkor teljes képernyőre nagyítva a képet bámulatos lesz az eredmény. Látványos weboldalakon bizonyára már látott ilyet, ehhez sem kell programozói tudás a WordPressen.

 

Oszlopok

A „Columns” blokkot választva egymás melletti oszlopokba is rendezhetünk két vagy több blokkot, a megfelelő elrendezés kiválasztása után a „+” ikonra kattintva kiválaszthatók a kívánt blokkok, majd kisebb méretben ugyanúgy szerkeszthetők, mint a többi. Lehet bármilyen az összetétel, például kép mellé videót is tehetünk.

Wordpress columns blokk
WordPRess columns
WordPress oszlopok

 

Újrahasznosítható blokkok

Ha van olyan bekezdés vagy bármilyen tartalom, amit egy blokkban már felhasználtunk, de tudjuk, hogy későbbi bejegyzésekben is el kell majd helyeznünk, akkor nem kell minden egyes alkalommal újra és újra elkészíteni. Elég csak elmenteni a blokkot, amit később egy kattintással újra felhasználhatunk.

Ehhez a blokk menüpontjaiban a jobbszélsőre (3 pont) kell kattintani, majd az „Add to Reusable blocks feliratra”.

 

Wordpress újrafelhasználható blokk

Ekkor megjelenik egy üres szövegdoboz, ott adjunk egy nevet neki, és a „Save” opcióval mentsük el.

WordPress újrafelhasználható blogg mentés

 

Ezután a blokkok között meg fogjuk találni a „Reusable” felirat alatt, és egy kattintással beilleszthetjük a többi bejegyzésünkbe is. Ha az „Edit” gombra kattintva változtatunk a blokkon, majd el is mentjük a változtatást, akkor később is a frissített verzió fog megjelenni.

 

WordPRess reusable blokk

 

További hasznos információkért olvassa el cikksorozatunk következő részét!

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek