« Vissza

Mekkora helyre van szüksége a honlapomnak?

Webtárhely

Webtárhelycsomagjaink

Amikor webtárhely szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, akkor gyakorlatilag arról döntünk, hogy mekkora helyet foglaljon el a szerveren az általunk fenntartani kívánt honlap. Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani a szerveren elfoglalt szükséges hely méretét, először meg kell határoznunk a honlapunk nagyságát. Ehhez az alábbi kérdéseket kell megválaszolnunk:

  • Mekkora lesz a honlap egy átlagos oldala?
  • Milyen típusú fájlokat akarunk elhelyezni a honlapon?
  • Hogyan szeretném fejleszteni az oldalamat a jövőben?
  • Mennyi egyedi weboldalt szeretnék a honlapomon?


Ez a legfontosabb eldöntendő kérdés, mivel ez gyakorolja a legnagyobb hatást a szükséges hely méretére. A honlapunk típusa meghatározza az oldalak átlagos méretét, végeredményben pedig megadja a szükséges tárhely nagyságát és a szükséges sávszélességet is. Általános szabályként elmondható, hogy minél egyszerűbb a honlapunk, annál kisebb helyet igényel. Amennyiben azt tervezzük, hogy honlapunkon nagy számú és magas felbontású képet helyezünk el, úgy számolnunk kell azzal is, hogy a helyigényünk is nőni fog. A legkevesebb helyet a blogok és az átlagos oldalak igénylik, ahol a tartalom nagy részét a szöveg adja, amit helyenként egy-egy kép szakít meg. A legnagyobb tárhelyet az e-kereskedelemmel foglalkozó honlapok számára kell biztosítani. Az ilyen típusú oldalakon rengeteg videó és audió tartalom található, amelyek jelentős helyet foglalnak. Ezenkívül az e-kereskedelemmel foglalkozó honlapoknál nem ritka, hogy minden egyes forgalmazott terméknek külön oldala van, ahol magas felbontású képek és a részletes termékleírás található. Ha olyan oldalt tervezünk indítani, ahol gyakran szeretnénk audió és/vagy videó tartalmat közzétenni, akkor mindenképpen érdemes egy nagyobb tárhelyet választani.

Mekkora lesz a honlap egy átlagos oldala?

Mielőtt a gyakorlatban is elkezdjük létrehozni a honlapunkat, már valószínűleg van egy kialakult kép a fejünkben arról, hogy hogyan fog kinézni egy átlagos oldal. Ha pedig tudjuk, hogy egy átlagos honlapon csak szöveg lesz és esetleg még pár kép, vagy ezek még kiegészülnek audiovizuális tartalmakkal is, akkor hozzávetőlegesen ki tudjuk számolni az oldal méretét. Ahhoz hogy biztosítani tudjuk honlapunk töretlen fejlődését, érdemes a kezdeti szükségleteknél 4-szer, 5-ször nagyobb tárhelyet választani.

Milyen típusú fájlokat akarunk elhelyezni a honlapon?

Az, hogy milyen fájlokat szeretnénk feltölteni a honlapunkra, alapvetően határozza meg a szükséges hely méretét. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen irányba kívánjuk elvinni honlapunkat. Ha csak szöveget és képeket szeretnénk alkalmazni, akkor átlagosan mennyi képpel számolhatunk oldalanként, és ugyanezt az audiovizuális tartalmak esetén is meg kell határozni. Ha már tudjuk, hogy oldalanként mekkora mennyiségű tartalommal számolhatunk, akkor a feltöltött tartalom átlagos méretét is meg kell becsülnünk. A tartalomtól függően rendkívül nagy különbségek lehetnek egy adott oldal méretében.

Hogyan szeretném fejleszteni az oldalamat a jövőben?

Tudnunk kell, hogy egy kicsi, statikus honlapot építünk a cégünknek, ami nem sokat fog változni az elkövetkezendő években, vagy pedig dinamikus blogot/portált, amin napi rendszerességgel jelenik meg az új tartalom, és az évek előrehaladtával folyamatosan bővül. Mindenképpen hagynunk kell helyet a növekedéshez, nem szabad pontosan annyi helyet igénybe venni, ami csak a pillanatnyi szükségleteinket jellemzi. A távlati terveinknek megfelelően kell eldöntenünk, hogy milyen mértékű fejlesztéseket akarunk véghezvinni a jövőben.

Mennyi egyedi weboldalt szeretnék a honlapomon?

Egy a cégünk számára készült statikus honlap esetében nem kell túl sok egyedi weboldallal számolnunk, mivel ritkán frissítjük a tartalmat. Ha azonban egy blogot szeretnénk létrehozni, vagy bármely más olyan jellegű honlapot, ahol naponta frissül a tartalom, akkor érdemes minden egyes friss bejegyzésnek külön oldalt csinálni.

A fentebb említetteken kívül más tényezők is képesek befolyásolni a szükséges hely méretét. Ilyenek például az e-mail accountok és az adatbázisok. Az e-mail accountok sok helyet igényelnek, különösen akkor, ha folyamatosan érkeznek rájuk spamek. Ha a honlapunkhoz adatbázis is kapcsolódik, akkor az idő előrehaladtával egyre nagyobb helyre lesz szükségünk, mivel az adatbázisok igénylik a folyamatos frissítést és bővítést.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek