« Vissza

A jó tartalom

Weboldalkészítés

Amikor túljutottunk a domain név és tárhely választásának problémáján, sőt már egy egészen szépen összerakott, designos honlap birtokában is vagyunk, a következő nagy feladat a megfelelő tartalom kialakítása. Amit mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy a honlapot nem magunknak készítjük, írjuk, hanem a látogatóknak, ami azt jelenti, hogy a tartalmat is számukra kell előállítanunk. Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy csak a minket érdeklő, számunkra fontos anyagokat tesszük fel. Ennek legfeljebb másodlagos szerepe lehet. Mindenképp át kell gondolnunk, hogy vajon kiket is akarunk a honlapunkra csalni, milyen jellemzői lehetnek egy ideális látogatónak, és vajon egy ilyen látogatót mi érdekel? Próbáljunk mindig releváns, friss és valós tartalmakat közölni, mert azzal fogjuk tudni az oldalon tartani az érdeklődőket.

Amennyiben már megvan, hogy miről szeretnénk írni, ügyeljünk annak megfelelő és konzekvens nyelvezetére. Egyfelől legyünk tekintettel arra, hogy milyen célcsoportnak írunk és nekik melyik nyelv a megfelelőbb: fiataloknak a közvetlenebb, lazább megfogalmazás a szimpatikusabb, míg az idősebb generáció tagjainak inkább a tiszteletteljesebb, magázódó forma lehet az ideális. Oda kell figyelnünk arra is, hogy ha ki is választottuk a nyelvezetet, különböző aloldalaink és írásaink esetén ezek egyezzenek. Nem fog túl professzionális képet adni rólunk, ha az érdeklődők azt látják, hogy az egyik bejegyzésben még magázzuk őket, a másikban már tegezzük. A lehető legrosszabb, ha ezek egy bejegyzésen belül fordulnak elő. Mindig szánjunk elég időt arra, hogy átolvassuk, amit írtunk, mert ez még mindig gyorsabb és egyszerűbb, mint a lerontott imázsunkat javítani.

Az érdekes tartalom igényes megfogalmazással már félsiker. A másik felét annak tetszetős kialakítása jelenti. A jó tartalomnál nem kevésbé fontos, hogy ne csak a honlap legyen esztétikus, hanem a tartalom kivitelezése is. Mindig a weblap designjához illeszkedő betűtípust válasszunk (tehát egyszerű, letisztult honlaphoz ne akarjunk kacifántos betűket, vagy vidámabb, gyerekesebb téma esetén ne a legsztenderdebb, sablon betűket használjuk), ugyanakkor tartsuk szem előtt az olvashatóságot is. Mind a betűtípus, mind a szöveg igazításának kiválasztásakor a legfontosabb szempont a könnyű olvashatóság legyen. Nehezen olvasható szövegeknél könnyen előfordulhat, hogy inkább végig se olvassák azt, és otthagyják az oldalt. Figyeljünk oda arra is, hogy a tartalom tagolása is könnyíthesse az olvashatóságot, használjunk címeket, melyekből a látogatók következtethetnek az egyes részek tartalmára, hogy a számukra legérdekesebbet egyből megtalálják anélkül, hogy hosszasan keresgélniük kellene. Mindezeken túl fontos az is, hogy jól nézzen ki az oldal, legyen mivel feldobni a tartalmat, illusztrálni a szövegeket, de kerüljük el a túl látványos, harsány, villogó effekteket, melyek inkább zavaróak.

Kapcsolódó cikkek