« Vissza

Hogyan adjak hozzáférést a tárhelyemhez a webfejlesztőnek?

WeboldalkészítésWebtárhelyWordpress tárhelycPanel webtárhely

Amikor weboldalunk fejlesztésével megbízunk valakit, akkor azt javasoljuk, hogy lehetőleg ne adjuk ki neki a Rackhost felhasználói fiók belépési adatait, hiszen akkor nemcsak a tárhelyünkhöz fér hozzá, amivel dolgozni fog, hanem egyéb szolgáltatásainkhoz is, amelyeknek a kezelését nem biztos, hogy szeretnénk neki átadni.

Ilyen esetben lehetőség szerint csak a tárhelyhez adjunk hozzáférést a webfejlesztőnek. Az sem feltétlen mindegy, hogy a fejlesztőnk milyen területen dolgozik, mivel egy webdesigner vagy frontend fejlesztő nem biztos, hogy kellő mélységig ismeri a fejlesztés rendszergazdai oldalát, így a hozzáférést az elvégzendő feladata és a szaktudása alapján érdemes megadni neki.

 

WordPress webtárhelycsomagjaink esetében

A WordPresses tárhelyek esetében az a legegyszerűbb megoldás, ha az ügyfélfiókban hozzáadjuk a domaint a WP tárhelyhez. Itt kell megadnunk a WordPresshez a belépési adatokat, mint a felhasználónév, jelszó és admin e-mail cím. A WordPress belépéshez kiadhatjuk a megadott felhasználónevet és jelszót a webfejlesztőnek, mivel ha az admin email cím hozzánk tartozik, akkor jelszó vagy admin email cím módosításra csak úgy van lehetőség, hogy azt az admin email címen mi megerősítjük.

Domain hozzáadása WordPresshez a Rackhost felületén

A WordPressen belül is lehet egyéb felhasználókat létrehozni, ha a saját felhasználói adatainkat nem szeretnénk másnak kiadni. A WordPressen belül ezekhez a felhasználókhoz még a jogosultságot is tudjuk módosítani, így például ha egy hírportálról van szó és a cikkek íróinak szeretnénk hozzáférést adni, hogy tudják publikálni az írásaikat, akkor adminisztrátori hozzáférés helyett kiadhatunk neki akár egy szerzői hozzáférést az oldalunkhoz.

 

Webtárhelycsomagjaink esetében

Hagyományos tárhely esetében is opció, hogy mi magunk telepítjük a WordPresst, ha egy WP oldalt szeretnénk elkészíteni, és ennek a belépési adatait adjuk ki a webfejlesztőnek. Ennek manuális telepítése írásban kérhető az ügyfélszolgálattól, azonban a telepítés ilyen esetben egy díjazott szolgáltatás. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy rendben fel fogjuk-e tudni ezt telepíteni, vagy a webfejlesztőnknek sincs tapasztalata WordPress telepítéssel, akkor érdemes lehet ezzel a lehetőséggel élni, hogy minden rendben legyen.

Amennyiben a webfejlesztőnk vállalja a WordPress telepítését vagy egy másik PHP oldalt szeretne lefejleszteni, akkor ehhez egy FTP felhasználóra és egy adatbázisra lesz szüksége. Ezeket a Webtárhelyek – Beállítások menüponton belül hozhatja létre.

FTP felhasználó létrehozása a Rackhost felületén

Az FTP felhasználó létrehozásakor ki tudja választani, hogy melyik weboldalára lásson rá az adott felhasználó, vagy választhatja az Összes opciót és úgy a teljes tárhelyre rá lehet látni azzal az FTP felhasználóval. Amennyiben a webfejlesztő rendszergazdai feladatokat is ellát, és ő kezeli az összes domainünket, akkor érdemes neki egy olyan FTP felhasználót adni, amely teljes hozzáféréssel rendelkezik. Amennyiben mondjuk egy webdesignerről van szó, aki csak egy adott oldalon dolgozik éppen, akkor számára is úgy a legegyszerűbb, ha csak annak a domainnek a mappájára lát rá, amivel dolgozni fog.

 

FTP felhasználó hozzáadása a Rackhost felületén

FTP felhasználó kezelése a Rackhost felületén

 

cPanel webtárhelycsomag esetében

 

A cPanelen is megvan arra a lehetőség, hogy amennyiben a WP Toolkittel telepítjük a WordPresst, akkor a WordPress belépési adatait adjuk meg vagy WP felhasználót hozzunk létre, illetve lehetőség van létrehozni FTP felhasználót és adatbázist a cPanelen belül is.

Rackhost WP toolkit

FTP-fiók létrehozása a Rackhost felületén

 

Továbbá lehetőség van még a cPanelen keresztül különböző jogosultságú felhasználókat hozzáadni a Manage Team menüpontban is, akik így egy korlátozottabb cPanel hozzáférést kapnak saját felhasználónévvel és jelszóval.

Manage Team opció a Rackhost cPanel felületén

Amennyiben a cPanelhez szeretne külön teljeskörű hozzáférést biztosítani a webfejlesztőnek, akkor írásban jelezze ezt a Rackhost ügyfélszolgálat felé, ők tudják megadni azokat a belépési adatokat, amellyel a webfejlesztő be tud jelentkezni a cPanel felületre a Rackhost ügyfélfiók adatainak megadása nélkül.

cPanel webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek