« Vissza

Vásároljon biztonságosan online 5 tippünk segítségével!

Online vásárlás

2019-ben a felnőtt magyar internetezők 91%-a vásárolt rendszeresen az interneten. (eNet) Ez teljes mértékben érthető is, hiszen számos előnye van az online vásárlásnak. Viszont ahhoz, hogy mindez kellőképpen biztonságos is legyen, oda kell figyelnünk néhány dologra. Adunk pár tippet, amelyeket érdemes megfogadni, ha online vásárolunk.

  1. Domain név

Mielőtt vásárolunk egy webshopról, mindenképp nézzük meg figyelmesen a nevét és a domain címét egyaránt! Gyakran találkozni olyan csaló webáruházakkal, melyek egy-egy ismert áruház látogatóira építenek, weboldaluk is hasonlít rá, valamint a domain név is csupán a végződésben vagy 1-1 betűben különbözik, esetleg plusz egy szó mellé van illesztve. Legyünk figyelmesek, ha nem a keresett webáruháztól megszokott domainen vagyunk, akkor más módszerrel is próbáljunk meggyőződni arról, hogy biztosan jó helyen járunk-e!

  1. Információk

Sokat elárulhatnak egy webáruházról a kapcsolati adatai. Nem árt, ha találunk feltüntetve székhelyet, email címet és telefonszámot, hogy bármilyen kérdés vagy probléma esetén fel tudjuk venni velük a kapcsolatot. Továbbá tájékozódjunk a vásárlás, szállítás és fizetés feltételeiről is! Bár a visszaküldés lehetőségével a törvény értelmében mindenhol élhetünk, a visszaküldés költségeit legtöbb esetben a vásárló fizeti, mely mondjuk egy külföldi webshop esetén elég magas összegre is rúghat. 

  1. SSL tanúsítvány

Az alapos tájékozódáshoz az is hozzátartozik, hogy ellenőrizzük, SSL tanúsítvánnyal titkosított weboldalon járunk-e. A böngészők általában jelzik is számunkra egy kis lakattal a címsorban, ha biztonságos az oldal, továbbá a https:// előtag is ezt bizonyítja. Amennyiben online vásárolunk és személyes adatokat adunk meg, akkor ezt csak SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlapon tegyük a saját biztonságunk érdekében.

  1. Csak szükséges adatok

Ha pedig a személyes adatoknál tartunk, csak a legszükségesebbeket adjuk meg. Amennyiben vásárláskor/regisztrációkor számos információt kérnek rólunk, de nem mind kötelező a továbblépéshez, akkor csak a mindenképp szükséges mezőket töltsük ki, annál kevesebb adat tudódhat ki. A bankkártya adatainkkal pedig legyünk még inkább elővigyázatosak. Csak az ismert, megbízható szolgáltatókon keresztül fizessünk online, vagy válasszuk az utánvét lehetőségét. Ugyanis bármilyen kis értékű termékről is van szó, ne csak azt vegyük figyelembe, hiszen az eltulajdonított bankkártya adatokat a későbbiekben is felhasználhatják és a hiába várt termék értékén felül jóval nagyobb anyagi kár is érhet minket, ha nem vagyunk kellőképpen elővigyázatosak.

      4+1 Jelszó

Amennyiben regisztrációhoz kötött a vásárlás, törekedjünk a megfelelő jelszó választására –ahogy az összes online felhasználói fiókunk esetében– és használatára. Semmiképp ne alkalmazzuk ugyanazt a jelszót, mint valahol máshol az interneten! Hiszen hiába fogadtuk meg az előző tippeket az online vásárlással kapcsolatban, ha a jelszavunk könnyen feltörhető és az adataink ezáltal nincsenek biztonságban.

Kapcsolódó cikkek