« Vissza

Hogyan fizethetünk rendelés után webshopon?

Online vásárlás

A vírushelyzet miatt megnövekedett az online rendelések száma, hiszen mindenki a biztonságra törekszik, sok esetben nem is volt más lehetőségünk a vásárlásra, illetve a felszabadult időnket előszeretettel töltöttük webshopok böngészésével és vásárlással. A webshopokon, a kosár tartalmának megrendelését követően megannyi lehetőségünk nyílik választani a fizetési módok között, mutatjuk melyek is azok.

A legtöbb webáruház több lehetőséget is biztosít vásárlói számára a fizetés módjánk kiválasztására. Az online fizetési opciókat két csoport szerint különböztethetjük meg:

Fizethetünk készpénzben vagy elektronikusan: ez esetben a vásárló eldöntheti, hogy a futárnak fizet átvételkor készpénzzel vagy elektronikus úton utalja tovább az összeget az üzlet bankszámlájára.

Fizethetünk előre vagy utólag:  ez a lehetőség magába rejti az első csoportot is, azzal ellentétben, hogy ez a fizetés idejére utal. A vevő kiválaszthatja, hogy a termék átvétele előtt vagy után kíván fizetni.

Utánvét

Utánvétes fizetés esetében a vevő csak a csomag kézhez kapása után fizeti ki rendelése árát. Ez egy hagyományos opciónak minősül, hiszen az elektronikus rendszert megkerülve történik a kifizetés. A vásárlók körében népszerűnek számít a módszer, mivel biztonságos és kockázatkerülő, továbbá nagyobb esélyét érzik annak, hogy a csomagot valóban megkapják. Ugyanakkor a kereskedők részéről ez a legbonyolultabb és legkockázatosabb mód. Ha a vevő nem veszi át csomagját a kereskedő bevételtől esik el, illetve a kézhez kapott pénz banki elhelyezése további kezelési költséget von maga után. Hozzá kell tenni, hogy ma már a legtöbb futárszolgálat rendelkezik terminállal is, amely megkönnyíti a folyamatot.

Csomagponton történő fizetés

Csomagpont választásakor a futár nem házhoz viszi a küldeményt, hanem egy megőrző pontra, ahol a vevő meghatározott ideig átveheti csomagját. A fizetés ekkor is utánvételnek minősül és szintén lehetőség nyílik készpénzes és bankkártyás fizetésre egyaránt. Ilyen csomagpont pl. a FoxPost vagy PostaPont, viszont nem minden város rendelkezik átvevő hellyel.

Banki átutalás

Más néven előre utalásnak is hívják, a készpénz nélküli fizetés legelterjedtebb módja. A vevő saját bankján keresztül fizeti ki rendelése ellenértékét a webshopon megadott bankszámlaszámra. Internet bank hozzáférés esetén elektronikusan, de bankfiókból is történhet az átutalás.

Bankkártyás fizetés

Az egyik legmodernebb elektronikus fizetési lehetőség és napjainkban talán a legelterjedtebb is. A fogyasztót fizetéskor összekapcsolják a webáruház online bankjával, ahol meg kell adnia a bankszámlaszámát és egyből jóváírják neki a befizetést. Használhatunk hozzá virtuális bankkártyát is. Ezután e-mailben kap értesítést a sikeres fizetésről. Egyszerű és hatékony módszer, de van pár hátulütője, mint pl. az információhiány egy új oldal használata esetében.

Elektronikus pénztárca

Hazánkban még annyira nem elterjedt módszer, de hatásossága nem megkérdőjelezhető. A regisztrált fogyasztó egy virtuális összegből gazdálkodik, melyet tetszőleges módon tölthet fel az applikációba. A legismertebb elektronikus pénztárca szolgáltatás a PayPal, ami számos előnnyel rendelkezik. A PayPal elkülönülten működik bankszámlánktól, így csak ahhoz az összeghez van hozzáférése a kereskedőknek, mellyel a vásárló rendelkezik az appon.

Egyéb fizetési módok

Rengeteg más módja is van az előzőekben ismertetett lehetőségeken túl, de a legnépszerűbbek talán:

  • Fizetés SZÉP kártyával – webshopnál kevésbé használt
  • Fizetés QR kóddal – beolvasással kapcsolja össze a mobil appal
  • Mobilvásárlás – a SIM kártyát terhelik vele

Kapcsolódó cikkek