« Vissza

Mi az a domain?

Domain

Bemutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

A domainnév (tartománynév) egy-egy IP-cím szöveges megfelelője. A legfontosabb tulajdonsága a domaineknek, hogy könnyebben megjegyezhetőek a csak számokat tartalmazó IP-címeknél. Weboldalkészítéshez szükség van domain névre, és mindegyik név egyedi kell, hogy legyen. Így olyan domain nevet kell választanunk, ami még nem foglalt!

Egy domain több részből épülhet fel. Ezeket a részeket címkéknek nevezzük és ponttal választjuk el őket.

 • Leghátul az úgynevezett top-level domain (TLD) található. A www.pelda.hu domainben a .hu a TLD, és Magyarországra utal. A TLD-nek is több fajtája van, domain regisztráció során választanunk kell, hogy milyen végződéssel/végződésekkel regisztráljuk a domain nevet.
  • Lehet country code top-level domain (ccTLD, országkód szerinti címke) mint a .hu (Magyarország), .rs (Szerbia), .sk (Szlovákia), .at (Ausztria).
  • Lehet internationalized country code top-level domain (IDN ccTLD, egységesített országkód szerinti címke). Ezeket a nem latin ábécét használó országok számára hozták létre, hogy használhassák a domainekben saját karaktereiket, így például az arab országokban, Kínában, Oroszországban, Görögországban.
  • Lehet generic top-level domain (általános címkék), mint például .com, .org, .edu, .net. Ezek a TLD-k nem speciális földrajzi helyekhez, hanem a tulajdonos fajtához kötődik. Például .edu az oktatáshoz, a .org eredetileg a szervezetekhez, a .com pedig a kereskedelmi vállalatokhoz kötődik, ám az utóbbi kettőt már szabadon bárki használhatja.
  • Létezik még egy .arpa nevű TLD is, ám ezt csak az Internet Engineering Task Force (az internet szabványait alkotó szervezet) használja.
   A domainnév felépítése
   A domainnév felépítése
 • A TLD előtt helyezkednek el a second-level domainek (SLD, második szintű domain). A pelda.hu domainben maga a domain teljes neve az SLD, mivel a .hu önmagában csak TLD lenne. Az SLD előtt találhatóak a harmadik-, negyedik-, ötödik-, stb. szintű domainek. Minden egyes címkét ponttal választunk el egymástól, például kell.egy.pelda.hu. Az egy címke a harmadik szintű, a kell címke pedig a negyedik szintű domain. Az előző példában a kell az egy.pelda.hu aldomainje, az egy pedig a pelda.hu aldomainje, és így tovább. Általánosságban az SLD a vállalat nevét tartalmazza (rackhost.hu), az SLD-t megelőző címkék pedig a szerverre utalnak. Így a mail.yahoo.com egy e-mail szerverre utal.

A domain név a Uniform Resource Locator (URL), azaz a webcím része.

URL: https://www.rackhost.hu
TLD: .hu
SLD: rackhost.hu
Host neve: www.rackhost.hu

Egy domain több IP-címre is mutathat, hogy a nagyforgalmú weboldalakra érkező látogatókat több szerver tudja kiszolgálni. Egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy egy szerver egy adott IP-címen több weboldalt szolgál ki különböző domainekkel. Ez a módszer teszi lehetővé a virtuális web hostingot, amelyet a web hosting szolgáltatást nyújtó cégek általánosan használnak a kevesebb IP-cím miatt.

 

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek