« Vissza

Hogyan hozzon létre erős jelszót?

Informatikai alapok

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Ismerjük az érzést, mikor minden weboldalhoz, alkalmazáshoz új jelszót kell megadnia. A frusztrációt nem is említve, amivel ezen jelszavak fejbentartása jár, de egy erős jelszó egy teljesen más védelmet jelent fiókja számára. Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni Önnek a jelszó kellő komplexitásának körvonalazásával, valamint néhány tippel szeretnénk ellátni ebben a témában.

A legtöbb tradicionális tanács, ami egy erős jelszó kapcsán felmerül, már jól ismert és mindig ugyanaz: minél hosszabb, annál jobb; használja betűk és számok keverékét, szimbólumokat a komplexitás növelése érdekében; kerülje a személyes információk és a szótári szavak használatát. Még mindig mindegyik tartalmaz valamennyi igazságot a biztonságról, akkor is, ha a biztonsági aggodalmak nagyobbak, mint valaha. Történelmileg egy jelszó erőssége a hosszában tűnt meghatározhatónak, mivel a hackerek rájöttek, hogy a rövidebb jelszavak könnyebben törhetőek, akkor is ha egyes betűket számokkal és karakterekkel helyettesítenek a felhasználók. A trükk egy hosszú, összetett jelszó létrehozása, ami ellenálló hackerek támadási próbálkozásainak.

Teendők erős jelszó létrehozásához

– Legyen könnyen memorizálható:

A hosszú, összetett jelszavak a legerősebbek, ám ezek a legnehezebben memorizálhatóak is. Próbálja minél könnyebben megjegyezhetőre alkotni jelszavait: gondoljon egy könnyen memorizálható kifejezésre vagy valamiféle információra, majd cserélje le egyes betűit karakterekre vagy szimbólumokra. A kifejezés rövidítését vagy mozaikját is használhatja a szimbólumok beillesztése előtt. PL: „I went to Jfk high in 1975” lehet egy ilyet csinálni : !WtJFKh1gh@I_75” vagy valami hasonlót.

– Mindenhol használjon külön jelszót:

Sose használná ugyanazt a kulcsot lakásához, autójához, postaládájához stb. Miért használná ugyanazt a jelszót minden online platformon? Amint egy hacker kezébe kerül egy felhasználó jelszava, az az első dolog, amivel megpróbálkozik, hogy milyen más  további fiókhoz tudja ezt felhasználni.

– Használjon jelszókezelőt:

Egy jelszókezelő, mint a LastPass, DashLine, KeePass, 1Password, stb. olyan jelszókezelő alkalmazások, amelyek eltárolják különböző oldalakhoz tartozó jelszavait és automatikusan bejelentkeznek a következő látogatáskor. Némelyikük egyedülálló és összetett jelszavak generálásában is segítségére lehet.

Erős jelszó létrehozásakor ne tegye:

– Szótári szavak alkalmazása: A hackerek a szótári szavak teljes listáját képesek alkalmazni a jelszó feltörése érdekében. Szerencsére az erős jelszavak nem veszélyeztetettek ebből a szempontból.

– Általános jelszavak használata: Az általános jelszavakkal, mint a jelszó, 123456, admin, qwertz, hasonló a probléma, mint az előbb említett szótári szavakkal: ezek is könnyedén feltörhetők.

– Utalás személyes információra: A nevek, telefonszámok, születésnapok könnyen megjegyezhetőek, ám ezen információk megszerzése okozza a legkevesebb gondot a hackerek számára, mióta ezek az adatok a közösségi portálokon és egyéb módszerekkel könnyedén interneten keresztül kereshetőek.

– Jelszó felírása: Ha valaki megtalálja felírt jelszavát számtalan dolgot tehet fiókjával, mint például belép és változtatásokat eszközöl az adott fiókon, információt tulajdonít el, vagy egyenesen megváltoztatja jelszavát, ezzel kizárva Önt fiókjáról. Ez bank és email fiókok esetén a legkellemetlenebb.

– Jelszó megosztása másik féllel: Jelszavak megosztása barátokkal és családtagokkal ártalmatlannak tűnhet, ám könnyen további személyek számára is kitudódhat, ezzel rossz kezekbe kerülhet jelszavunk.

– Bejelentkezés publikus számítógépről: Egy publikus helyen nagyon egyszerű valakinek kilesnie jelszavát, ahogyan azt éppen begépeli. Az is előfordulhat, hogy a jelszó véletlenül mentésre kerül egy weboldalon, ezzel a következő látogatónak engedélyezve a hozzáférést bizalmas információihoz.

Kapcsolódó cikkek