« Vissza

Virtuális bankkártya használata

Online vásárlás

Az internetes vásárlás forgalma hazánkban folyamatosan nő (eNet), hiszen számos előnye van, viszont sokan még mindig tartanak tőle

Az egyik bizonytalansági faktor az online fizetés. Bár több webáruházban választható az utánvét lehetősége, mely teljesen biztonságos, hiszen csak akkor fizetünk a termékért, amikor azt már kézhez is kaptuk. Viszont valljuk be, az online bankkártyás fizetés azért jóval kényelmesebb megoldás. Ebben az esetben azonban meg kell adnunk a bankkártyánk adatait, és semmiképpen sem szeretnénk, ha rossz kezekbe kerülne. 

Amennyiben online bankkártyás fizetés mellett döntünk, csak akkor tegyük, ha megbízható szolgáltatón keresztül történik a tranzakció. Ezenkívül változtathatjuk a kártyalimitet, hogy nagy összeget biztosan ne tudjanak tőlünk elsajátítani. Ám ha még ennél is biztosabbra akarunk menni, van más megoldás is.

Virtuális bankkártya használata

Csökkenthetjük az online vásárlással járó kockázatot, ha virtuális bankkártyát használunk, mely rendelkezik a legtöbb adattal, amellyel egy normál bankkártya is. Tartozik hozzá tulajdonos, kibocsátó bank, bankkártya szám, lejárati dátum és CVV2 kód is. Viszont nincs rajta aláírás és mágnescsík sem. Sőt a legtöbb esetben plasztikkártyát sem kapunk.

TulajdonosKibocsátó bankBankkártya számLejárati dátumCVV2 kódAláírásMágnescsík
Bankkártyavanvanvanvanvanvanvan
Virtuális bankkártya
van

van

van

van

van

nincs

 nincs

Éppen ezért nem teljes értékű bankkártya, azaz nem tudunk vele ATM-nél pénzt felvenni, vagy terminálnál fizetni, viszont az online vásárlásunkat biztonságosabbá teheti. Mégis hogyan?

Amikor az interneten keresztül fizetünk, nem a normál bankkártyánk adatait adjuk meg, hanem a virtuális kártyáét, melyhez egy külön alszámla tartozik, így amennyiben egy csaló webáruházzal lenne is dolgunk, maximum akkora összeget veszíthetünk, amennyit a virtuális bankkártyánkon tartottunk. Jó esetben pedig mindig csak a következő online vásárlásaink fedezetét utaljuk át az alszámlánkra, így senki sem fog tudni még véletlenül sem nagyobb összeget eltulajdonítani tőlünk.

Több banknál is igényelhetünk virtuális bankkártyát, a lehetőségekről érdeklődjön bankjánál! Éves díj ugyan általában felmerül, viszont évi pár ezer forintot megér a biztonságos online vásárlásunk.

Bizonyos szolgáltatóknál lehetőség van egyszer használatos virtuális kártya alkalmazására is, mely tulajdonságaiban hasonlít a fent részletezett virtuális kártyákhoz, annyi kiegészítéssel, hogy érzékeli, amint egy sikeres tranzakciót hajtottunk vele végre, ezt követően megsemmisíti az adatait és új kártyát generál, melyet szintén egy tranzakció erejéig tudunk felhasználni. 

Kapcsolódó cikkek