« Vissza

Miért vásárolunk szívesen online, azaz miért indíts webshopot?

Online vásárlás

Az online vásárlásnak rengeteg előnye van, nem véletlenül választják egyre többen a vásárlás ezen formáját. Sokan amiatt bizonytalanok, hogy minden kétséget kizáróan megérkezik-e a termék és biztosan azt és olyan minőségben, színben, méretben kapják-e, ahogyan várták. Viszont ezekre az aggodalmakra megoldást jelent többek között az áruvisszaküldés lehetősége vagy az utánvétes fizetés. Amennyiben az interneten vásároljuk meg választott termékeinket:

  • Mindezt a nap 24 órájában és tulajdonképpen bárhonnan megtehetjük
  • Gyorsan és kényelmesen elintézhetjük sorban állás és várakozás nélkül
  • Online összehasonlíthatjuk a webáruházak ajánlatait a legjobb döntés érdekében
  • Gyakran olcsóbban is juthatunk a termékekhez, szolgáltatásokhoz

Csak hogy néhányat említsünk a lehetséges pozitívumok közül. Miért ne vásárolnának szívesen az emberek online? És ha mindez így van, mi miért ne indítanánk webshopot, hogy online értékesíthessük termékeinket vagy szolgáltatásainkat?

Webshop indítás előnyei

  • 0-24 órás nyitvatartás

A fent felsorolt előnyök nem csak a vásárlók szempontjából érvényesek, hanem üzemeltetőként is élvezhetjük hasznukat. Többek között akkor is el tudjuk érni a vásárlókat, mikor a bevásárlóközpontok zárva vannak, vagy olyan érdeklődőket is szerezhetünk, akik a munkarendjük miatt nem igazán tudnak hagyományos üzletekben vásárolni. Sőt, a webshop éjszaka vagy ünnepnapokon is üzemel, ezekben az időszakokban is vásárolhatnak az ügyfelek, azaz akkor is szerezhetünk bevételt, mikor fizikailag nem is dolgozunk.

  • Nincs földrajzi határ

Az internetnek köszönhetően távolabb élő potenciális ügyfeleket is meg tudunk célozni, akik akár még külföldről is tudnak vásárolni a webáruházunkban, amelyre egy hagyományos üzlet esetén kevésbé valószínű, hogy lett volna lehetőség.

  • Egyszerre több vásárlás

Több ügyfelet tudunk kiszolgálni egyszerre online. Míg az üzletben sorba kell állni és pakolni, addig a webshopban mindez csak pár kattintás, és a fizetés is történhet online szintén másodpercek alatt. Bár vannak a szervereknek és szoftvereknek is korlátai, de így is sokkal gyorsabb a folyamat és egyszerre is vásárolhat számos vevő.

  • Egyszerűbb és olcsóbb indulás

Egy hagyományos üzlet indításához képest sokkal egyszerűbb feltételekkel nyitható webshop. Gondolunk itt például a kötelező kérvényekre, papírozásokra a működési engedélyhez stb. Ehhez képest egy webáruház kevesebb feltételnek kell, hogy megfeleljen, de ez természetesen termékkörtől függ, nem árt utánanézni. Ráadásul a belépési költség is sokkal alacsonyabb. Nincs szükség üzlethelyiségre, alkalmazottakra, csak egy honlap kell és akár egyféle termékkel, egyszemélyes vállalkozásként is el tudunk indulni.

  • Alacsonyabb üzemeltetési költség

Amennyiben csak online shopot üzemeltetünk, megspóroljuk az üzlet üzemeltetési költségeit, –bérleti díjat, rezsit– és az alkalmazottak bérét is, hiszen kevesebb kollégára lesz szükségünk. Csak a domain és webtárhely fenntartását kell fizetnünk, esetleg ügyfélszolgálatot, futárszolgálatot, de különféle szoftvereknek köszönhetően sok folyamat automatizálható, amihez egy üzletben eladóra, munkatársra lett volna szükség.

Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz a vevőszerzés tekintetében is, hiszen online megjelenéssel, hirdetésekkel egyből a weboldalunkra tudjuk vezetni az érdeklődőket, akik azonnal vásárolhatnak is.

  • Gyors reagálás

A vásárlói igényekre vagy piaci trendekre szinte egyből reagálhatunk. Gyorsan változtatható a honlap, a kínálat, az ár, a leírás, szinte bármi. Online egyszerűen tesztelhetjük, hogy kik, mikor, hogyan és mit vásárolnak szívesen és ezek alapján bármikor változtatásokat eszközölhetünk.

Ha a vállalkozási ötlet megvan, érdemes először webshopként elindulni, majd a későbbiekben akár fizikai üzletet is nyitni a lakóhelyen vagy frekventált településen. Lásson is neki minél előbb! Foglalja le a domain nevet még ma!

Kapcsolódó cikkek