« Vissza

Hogyan tudom aktiválni az SSL tanúsítványt a weboldalamhoz?

AlapokWebtárhelyWordpress tárhelycPanel webtárhely

cPanel webtárhelycsomagok

Miért van szükség SSL tanúsítványra?

Az SSL és a biztonsági tanúsítványok védelmet nyújtanak weboldala számára azáltal, hogy titkosítják a szerver és a weboldal látogatója közti kommunikációt.

Két fő oka van a tanúsítványok használatának: az első és leggyakoribb ok az, hogy szeretne weboldalán keresztül bankkártyás fizetést biztosítani. A másik ok pedig az, hogy lehetnek olyan bizalmas információi a weboldalon, amiket szeretne biztonságban tudni, mikor látogatók keresik fel a weboldalt interneten keresztül. Ezen tanúsítványok a jelszavak védelmét is fokozzák a kiszivárgással szemben, amikor azt valaki éppen begépeli a weboldalra.

Milyen esetei vannak az általunk kínált SSL tanúsítvány aktiválásának?

Attól függően, hogy nálunk vagy máshol megrendelt domainről, tárhelyről van szó, különböző esetei vannak annak, hogy hogyan tudunk ingyenesen SSL tanúsítványt biztosítani a weboldalakhoz. Az alábbiakban az esetlegesen előforduló lehetőségeket mutatjuk be.

1. A WordPress alapú tárhely esete

A WordPress alapú tárhely egy olyan speciális csomagtípus, amely esetén, ha hozzá kapcsoljuk a domaint a tárhelyhez, a tartalomkezelő azonnal települ. Ezen tárhely esetén arra nincsen lehetőség, hogy külső, azaz nem nálunk regisztrált domaint kapcsoljunk hozzá, továbbá domain alias létrehozása sem biztosított. Ennélfogva tehát, mivel csak nálunk regisztrált domainnel tud működésbe lépni, azért az SSL tanúsítvány biztosítása adott ebben a helyzetben. Az SSL tanúsítvány telepítéséről szóló útmutatónkat itt találja.

HTTPS előfeltételei

2. A hagyományos Webtárhely esete

Ezen típusú tárhelyeink esetén mind belső, mind külső domain hozzáadható a tárhelyhez, a különbség azonban az SSL tanúsítvány aktiválásban megmutatkozik. Ha nálunk regisztrált domainről van szó, akkor a HTTPS menüponton belül kell szerepelnie minden sorban, ha az IP címek is megfelelően fel vannak véve a DNS zónában a domain sima és www- s verziójához is. 

Abban az esetben viszont, ha egy nem nálunk regisztrált domaint ad hozzá, akkor az aktiválás sikertelen lesz és jelek jelennek meg a kritériumok soraiban. Erre az eshetőségre is tudunk megoldást kínálni ügyfeleinknek természetesen:

1 . megoldás: A domain átregisztrációja – Általában azt szoktuk javasolni az ügyfeleknek, hogy ha átregisztrálja hozzánk a domaint, akkor ingyenesen, elévülési idő nélkül tudjuk biztosítani az SSL tanúsítványt, amely a weboldal működése szempontjából elengedhetetlen napjainkban.

2. megoldás: Tanúsítvány vásárlása külső szolgáltatótól – Léteznek SSL tanúsítvány kibocsátók, akiktől az ügyfelek vásárolhatnak védelmet biztosító certifikátot a weboldalukhoz, és akik háromféle fájlt bocsátanak az ügyfelek rendelkezésére:

  • Privát kulcs
  • SSL tanúsítvány fájl
  • Köztes tanúsítvány fájl

Ezeket a fájlokat, ha elküldik nekünk az info@rackhost.hu– ra, akkor mi a nálunk vásárolt tárhelyre fel tudjuk telepíteni azokat. Ezek hátránya, hogy egy idő után le fognak járni és újra aktiválni kell őket.

3. A cPanel tárhely esete

A cPanel tárhelyeink megoldást kínálnak az SSl tanúsítvány aktiválás probléma körére, hiszen ehhez a típusú tárhelyhez gond nélkül hozzáadható mind belső, mind pedig külső domain is. Ezen felül pedig a cPanel SSL/TLS Status menüpontján belül van lehetőség arra, hogy a domaineknél bekapcsoljuk a tanúsítványt, még akkor is, ha nem nálunk regisztrált. 

Így tehát ezen tárhelyeink azok, melyek megoldást kínálnak arra a szituációra, ha a domaint nem szeretné átregisztrálni, mégis a tárhelyet nálunk venné igénybe.

Mi azt javasoljuk az ügyfeleinknek, hogy érdemes egy helyen kezelni a szolgáltatásokat, így a domaint és a tárhelyet is, mert sokkal kényelmesebb az ügyintézés ebben a formában. Természetesen, ha ezzel kapcsolatban bármilyen kérdésük merülne fel, akkor keresse Ügyfélszolgálatunkat bizalommal!

cPanel webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek