« Vissza

Hogyan állíthatom be a domainhez tartozó rekordokat?

AlapokDomain

A domainhez tartozó rekordok beállításához lépjünk be a Rackhost rendszerébe (1. ábra), majd menjünk a DNS zónák menüpontba! Ezt követően a domainek közül válasszuk ki, hogy melyiknek szeretnénk szerkeszteni a rekordjait és kattintsunk a Rekordok szerkesztése gombra!

DNS zónák
1. ábra

A megnyíló oldalon a rekordok különböző típusai különálló bokszokban fognak megjelenni (2. ábra). Az egyes rekordok neve alatt folyamatosan nyomon követhetjük az adott kategóriában korábban felvett rekordokat és azok főbb jellemzőit. Az itt felsorolt rekordtípusok közül alapesetben csak az “A, CNAME, SPF, TXT, SRV rekordok” szerkesztésére lesz szükségünk. Ezen belül lehetőségünk van újakat létrehozni (1.), a meglévőeket módosítani (2.) vagy azokat törölni a piros X segítségével (3.).

Domain rekordok
2. ábra

Abban az esetben, ha új rekordokat szeretnénk felvenni, vagy módosítani akarjuk a már meglévőeket egy felugró ablakot kell kapnunk (3. ábra), ahol megadhatjuk az új adatokat vagy módosíthatjuk a korábbiakat. Az ablak első sorában (1.) adhatjuk meg a host nevet, így például a domain előtti “www.” tagot. Új rekordok felvétele esetében érdemes azokat www.-vel és www. nélkül is felvennünk, annak érdekében, hogy a látogatóink mindkét esetben megtalálják az oldalunkat. A következő sorokban a rekord típusát (2.), majd a kapcsolódó IP címet adhatjuk meg (3.). Itt általában annak a szervnek az IP címét kell megadnunk, amelyen a domainhez társítani kívánt weboldal található. Az utolsó sorban végül (4.) a beállítani kívánt TTL értékét tudjuk megadni. Ezt az esetek többségében érdemes 3600-ra állítanunk. A rekordok adatainak megadását követően kattintsunk a Létrehozás gombra (5.)!

Figyelem! Új domain regisztrálása esetén a “A, CNAME, SPF, TXT, SRV rekordok” alapesetben a 91.227.139.235-ös parkoló IP-re mutatnak. Ezek átállításához a következő lépéseket kell végrehajtanunk:

  • Kattintsunk a rendszer által automatikusan létrehozott rekord mögött található szerkesztés gombra!
  • A felugró ablak, IP vagy szöveg elnevezésű sorában (3.) az értéket módosítsuk a kívánt értékre. Amennyiben Rackhost-os tárhelyet használunk, úgy a tárhely Szerver IP cím oszlopában található értékre módosítsuk
  • A TTL-t állítsuk 3600-ra (4.)!

Új rekord létrehozása
3. ábra

Az új rekordok létrehozását követően a módosításokat el is kell fogadnunk (4. ábra), melyhez az oldal tetején kék mezőben megjelent Módosítások véglegesítése gombra kell kattintanunk!

Rekordok módosítása
4. ábra

Figyelem! Fontos tudni, hogy az “MX rekordok”-at a domain feltételes bejegyzését követően kell beállítani Ha rendszerünkben kezeli domainjét, akkor az email domain hozzáadásával automatikusan beállításra kerül az MX rekord. Külső domain esetén a felület fel fogja dobni a beállítandó MX rekord értékét!

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek