« Vissza

A .hu-s domain regisztráció folyamata

AlapokDomain

Amennyiben .hu végződésű domaint szeretnénk beregisztráltatni, úgy legelső lépésként ellenőriznünk kell, hogy foglalt-e az adott domain. Ezt a Rackhostnál a domain menüpont alatt tudjuk megtenni. A keresés lefutása után három variáció lehetséges: a domain szabad; a domain nem szabad, viszont az ügyfél tulajdonában van és át szeretné regisztráltatni; a domain nem szabad és nincs az ügyfél tulajdonában. Utóbbi esetben csak akkor lehetséges a domain regisztráció, amennyiben sikerült a jelenlegi tulajdonossal megegyezni a domain megvásárlásáról, ezért érdemes kapcsolatba lépni a tulajdonossal. Az első két esetben az alábbi módon lehet folytatni a regisztrációt.

Szabad domain esetén mi a teendő?

Új domain vásárlása esetén a regisztráció két éves időtartamra érvényes. Szabad domain esetén az ügyfélnek annyi a dolga, hogy leadja a rendelést. (1. ábra)

Domain tennivalók
1. ábra

A rendeléshez meg kell adni a tulajdonosi adatokat. Ezt a Tennivalók fül alatt lehet elvégezni. (2. ábra)

Domain regisztrációs adatok
2. ábra

Ezt követően alá kell írni a megrendelőlapot. Ezt szintén a Tennivalók fül alatt lehet végrehajtani. (3. ábra)

Domain megrendelő lap
3. ábra

Az aláírás hitelesítése egy captcha (ez egy olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől) segítségével történik. A hitelesítéshez annyi a teendő, hogy a baloldalon levő karaktereket beírjuk a szövegdobozba és rákattintunk az Elfogadom gombra. (4. ábra)

Domain hitelesítés
4. ábra

Ezután már csak be kell fizetni a domain ellenértékét. A tulajdonosi adatok megadása és a rendelés hitelesítése után egy hét áll rendelkezésére, hogy kifizesse az ellenértéket. Ha ezek rendben vannak, akkor a domain igénylés a központi domain regisztrátorhoz (Hureg) megy tovább, akik leellenőrzik, hogy helyesek-e a megadott adatok, és azt is, hogy az igényelt domain megfelel-e a jogi kívánalmaknak. Ha valamelyik ellenőrzés problémát észlel, akkor az ügyfélnek 15 napja van korrigálni a hibát.

Ha viszont minden rendben van, akkor a domain feltételesen bejegyzett státuszba kerül. Ez az állapot 8 napig tart, és ekkor már működik a domain. Ez alatt a nyolc nap alatt viszont bárki perelhet a Huregnél azt állítva, hogy neki több joga van az adott domainre, mint annak, aki be akarja regisztráltatni. Perek esetében a Hureg hozza meg a végső döntést, a per költségeit pedig a vesztes félnek kell állnia. Ha az ügyfél elveszíti a pert, akkor nem jár domain kárpótlás, viszont ha a feltételes bejegyzés előtt merül fel valami probléma, ami miatt nem lehetséges az adott domain regisztrációja, akkor az ügyfél térítésmentesen választhat magának másik domaint.

Átregisztráció esetén mi a teendő?

Átregisztráció esetén meg kell adni a tulajdonosi adatokat, fel kell tölteni egy megrendelőlapot és ki kell fizetni a domain ellenértékét. Amennyiben a domain tulajdonosa megváltozik, szükség van egy lemondó nyilatkozatra, amiben a régi tulajdonos lemond a domain tulajdonjogáról az új tulajdonos javára. Magánszemély esetén a lemondó nyilatkozatnak tartalmaznia kell az aláírást mind a lemondótól, mind pedig a kedvezményezettől. A dokumentumot pedig tanúknak kell hitelesítenie. Cégek esetében pedig céges aláírás, és szintén tanúk hitelesítése szükséges. Ha a Huregbe való bekerülés után valami hiba jelentkezik, akkor azt az ügyfélnek kell orvosolnia.

 

A fentieket videóban is összefoglaltuk:

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek