« Vissza

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha katások leszünk?

Vállalkozás

Katás egyéni vállalkozónak lenni nagyon egyszerűnek és olcsónak tűnik, legalábbis első ránézésre. Tudnunk kell: ha egy főállásról váltunk, minden költségért mi felelünk. Észben kell tartani, hogy milyen anyagi ráfordítással jár ez az adózási forma, és akkor nem lehet gond.

Alanyi adómentes egyéni vállalkozási formával havi 25, 50 vagy 75 ezer forinttal meg is vagyunk az adózással – csábítóan hangzik, ugye? Aki klasszikus főállás helyett vagy mellett ilyen módon szeretne dolgozni, annak egyéb költségekkel is számolnia kell, hogy ne érjék kellemetlen meglepetések. Először is észben kell tartani: ha bevételünk eléri az évi 12 millió forintot, a felette lévő rész 40 százalékát kell adóként befizetni, valamint a 40% akkor is fennáll, ha ugyanazon vállalkozásnak évi 3 millió Ft felett számlázunk.

Vannak kikerülhetetlen anyagi ráfordítások, mint az iparűzési adó. Kisadózók esetében ez évi két alkalommal 25-25 ezer forintot jelent, de ha nem túl nagy bevételekről van szó – kiegészítő kereset, másodállás esetén ez különösen érdekes –, akkor a keresetünkhöz viszonyított adószámítással jobban járhatunk. Az évi 5 ezer forintot kóstáló kamarai tagsággal is számolni kell.

Egy megbízható könyvelőt is alkalmaznunk kell, ennek költsége változó, megbeszélés kérdése, és nagyban függ attól, hogy mennyi számlát állítunk ki. Ha már itt tartunk: számlázó programot is választanunk kell, e téren pedig a kényelmes online ügyintézést és e-számlát biztosító szolgáltatásokat ajánljuk, mint például a Számlázz.hu vagy a Billingo. Segítségükkel havi 1-2 ezer forint ellenében profin, könnyen, gyorsan és a NAV számára is megfelelően tudjuk kiállítani a számlákat. Ha maradunk a régimódi, számlatömbös megoldásnál, akkor az anyagköltség mellett a postázással is számolni kell – vagy az utazással, ha személyesen akarjuk átadni az ügyfélnek –, plusz pénzért cserébe a számlázó szolgáltatások is át tudják vállalni a postázást.

Kisadózóként akár a saját, már meglévő bankszámlánkat is használhatjuk a pénzforgalomhoz, de ha újat nyitunk a vállalkozás kedvéért, akkor ennek is kell számolni a költségeivel – jellemzően havi ezer forint környékén.

Minőségi munka esetén legalább 100-200 ezer forintba kerül egy vállalkozás honlapja – az összeg kapcsán határ a csillagos ég, pláne ha webáruház is helye kap az oldalon –, illetve a logó- és arculattervezés kapcsán is hasonló ráfordítással számolhatunk, ha profi grafikust bízunk meg – ezen nem érdemes spórolni –, akitől hasznos lehet névjegykártya dizájnt is kérni.

Egy vállalkozó nem teheti meg, hogy nem halad a korral és nem tanul folyamatosan, így szakkönyvek és különböző képzések költségével is tervezzünk.

Ezen felül persze még lehetnek egyéb költségek, de ez már rajtunk és a munkánk jellegén múlik: van-e alkalmazottunk, szükség van-e drága munkaeszközökre, stb. Ha például bármilyen eszközünk (laptop, mobiltelefon, autó, stb.) javítására van szükség, akkor nincs minket alkalmazó cég, amely állja a cechet, hiszen mi magunk vagyunk a cég. Természetesen egy vállalkozás indításával megnőhetnek a telefonálással kapcsolatos költségek, ezért érdemes korlátlan beszélgetést és SMS-t biztosító díjcsomagot választani.

Kapcsolódó cikkek