« Vissza

Hogyan nyomozzunk le egy e-mail címet?

E-mail

Üzleti email csomagjaink

Gyakran előfordul, hogy felmerül bennünk a kérdés: Kihez tartozik egy email cím? Ehhez igyekszünk segítséget nyújtani. Az e-mail cím tulajdonosának ellenőrzéséhez az e-mail címeket könnyedén vissza lehet követni a fejléc segítségével az olyan népszerű levelező programokban, mint például az Outlook, a Hotmail, a Yahoo, vagy a Gmail.

Mi az az email fejléc?

Minden beérkezett levél rendelkezik fejléccel. A fejléc információkat tartalmaz a levél származásáról és a feladó IP címéről is.

Azonban nem minden elektronikus üzenet követhető vissza a kiindulási pontjáig. Attól függően, hogy hogyan küldjük el a leveleinket, jó esély van arra, hogy akár az általunk elküldött e-maileket is vissza tudják követni. Azt viszont jó tudni, hogy az email fejlécek nem tartalmaznak semmiféle személyes információt.

A legtöbb esetben csak annak a számítógépnek a nevét és IP címét tudhatjuk meg, amelyről az üzenet érkezett. A megszerzett IP cím segítségével meg lehet tudni, hogy honnan érkezett a levél, azonban nem tartalmazza sem az utca nevet, sem a házszámot, sem pedig a telefonszámot. Az IP cím segítségével csak azt tudhatjuk meg, hogy a feladó, megközelítőleg mely országból küldte a levelet és, hogy ki az internetszolgáltatója. A városra szűkítés nem igazán lehetséges, pontatlan vagy nem valós eredménnyel jár.

Email cím ellenőrzés: Hogyan tudom a fejléc segítségével visszakövetni a leveleket?

Ez a különböző levelező programoktól függően eltérhet. Az alábbi összeállítás ebben kíván segítséget nyújtani.

• Outlook: A beérkezett levelek mappában megnyitjuk a levelet és nyomunk egy jobb egérgombot. Ezután rákattintunk a Message Options-re, aminek következtében fel fog ugrani a képernyő alján egy ablak a fejlécekkel.

• Windows Live: A beérkezett levelek között jobb egérgombot nyomunk az üzeneten, aztán pedig View Message Source.

• Gmail: Levél megnyitása után a jobb felső sarokban levő „válasz” nyíl melletti menüben kell kiválasztanunk az Eredeti megjelenítését.

• Hotmail: Jobb kattintás az üzeneten, aztán pedig View Message Source.

• Yahoo!: Jobb klikk az üzeneten, aztán pedig View Full Headers.

• Mozilla Thunderbird: Jobb klikk és Message Source.

Látható, hogy a legtöbb esetben pár kattintással el lehet érni a fejléceket.

Most, hogy megvan a fejléc, mi a következő lépés?

A következő lépés az, hogy meg kell találnunk a legelső IP címet a fejlécben, mert valószínűleg ez jelöli a származási helyet, bár akadhat pár kivétel. Utóbbiak esetében logikusan át kell fésülni a fejlécben található információt, hogy eljussunk a szükséges IP címhez.

Üzleti emailt szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek