« Vissza

Ezekre a mérőszámokra figyeljünk az e-mail marketingben – 1. rész

E-mail

Az e-mail marketing egyre fontosabb feladat a cégek, vállalkozók életében, hiszen egyre kockázatosabb a közösségi oldalak algoritmusaira bízni, hogy üzeneteink elérjék a célközönséget. Az e-maileket szinte mindenki megkapja, legfeljebb nem mindenki nyitja meg, a megnyitási arány növeléséhez viszont vannak bevált tippjeink.

Az e-mailek teljesítményét érdemes folyamatosan monitorozni, egyes mérőszámok pedig kiemelt figyelmet érdemelnek – ezeket gyűjtötte össze a Smart Blogger bejegyzése.

 

Megnyitási arány

 

Ahogy jeleztük, ez az egyik legfontosabb adat. Százalékos mutatóval jelzi, hogy a címzettek milyen arányban nyitották meg az e-maileket.

Ez az első és legfontosabb jele annak, hogy az e-mail tárgysora mennyire keltette fel a figyelmet.

 

Átkattintási arány

 

Click Through Rate, vagyis CTR – ezen a néven emlegetik az átkattintási arányt. Jelzi, hogy az e-maileket megnyitó címzettek milyen arányban kattintottak az üzenetben elhelyezett linkekre.

A konverzió szempontjából kulcsfontosságú az adat, hiszen kattintás nélkül nincs rendelés vagy ügyfél – vagy legalábbis nem azonnal, viszont általában az e-mail fontos célja az azonnali hatás elérése.

 

Leiratkozási arány

 

Fontos rendszeresen megnézni a leiratkozási arányt, amely jelzi, hogy mennyien kérték, hogy töröljük az e-mail címüket a címlistáról. Ők többé nem kapnak levelet, amíg esetleg újra fel nem iratkoznak.

Ha kiugró adatot látunk egy időszakban, akkor ezzel az adattal könnyebb kideríteni, hogy milyen e-mailek váltották ki a leiratkozást.

 

Visszafordulási arány

 

A felvezető szövegben említettük, hogy az e-maileket szinte mindenki megkapja.

Szinte? Hogyhogy? – merülhet fel a kérdés, a válasznak több oka is lehet, például:

  • nem létező, megszüntetett e-mail cím kerül a listánkra,
  • megtelt a címzett e-mail tárhelye,
  • automatikusan spamként jelölte az e-mailt a címzett levelezőrendszere.

A visszafordulási arányt tehát folyamatosan követni kell, hogy felismerjük a kézbesítés akadozását és annak okait ki tudjuk vizsgálni.

 

Spam

 

Az e-mail marketing szolgáltatások analitikái azt is jelzik, hogy mennyi címzett tette levelünket a spam mappába. Az ilyen negatív visszajelzések mértékét és okát is fontos vizsgálni.

Néha olyan egyszerű hiba is okozhatja ezt, hogy csupa nagybetűs szöveget vagy túl sok emojit használunk a tárgy mezőben, ami félrevezeti a címzettet. Ha szokatlan mértékben kerülünk a spam mappába, vélhetően ehhez hasonló hiba áll a háttérben, és elemezni kell a “panaszt” kapó e-maileket.

 

Konverziós arány

 

Hányan válnak olvasóból vásárlóvá vagy ügyféllé? – ez talán a legfontosabb kérdés az e-mail marketingben, hiszen az a cél, hogy rendelések érkezzenek, vagy legalábbis valamilyen aktivitást váltsunk ki az olvasóból (pl.: árajánlat kérése).

Tehát ez a mutató azt jelzi, hogy azok közül, akik kattintottak az e-mailben elhelyezett linkekre, hányan mentek végig a kattintás után megjelenő procedúrán (pl.: rendelés, egyeztetési időpont kiválasztása, stb.).

A folytatáshoz olvassa el cikksorozatunk következő részét!

Üzleti emailt szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek