« Vissza

Miért és hogyan készíts YouTube Shorts videókat?

Online marketing

Világszerte őrült tempóban hasít a TikTok, így a techóriások sorra utánozzák. Az Instagram mellett a YouTube is erre kényszerült, a videómegosztó új funkciója a Shorts nevet kapta. A YouTube Shorts egy az egyben úgy néz ki, mint a TikTok, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes használni, ha már egy cég vagy vállalkozó fent van a fiatalok kedvenc alkalmazásán. Sőt: a TikTok impresszív magyar statisztikái miatt kifejezetten ajánlott minden hasonló funkciót kihasználni, ezért meg is mutatjuk a YouTube Shorts kezdő lépéseit.

 

Csak a mellőzésében van kockázat

 

Nem véletlen, hogy a világ jelenleg talán legnépszerűbb énekese, Ed Sheeran új albumának promócióját a YouTube Shorst felületén indította. A rövid – 15 vagy 60 másodperces – videók megosztása – a mobil teljes kijelzőjén megjelenítve – a TikTok miatt eleve népszerű, a YouTube pedig már eleve óriási közönséggel rendelkezik.

 

Lényegében épp ezért semmi kockázat nincs a kipróbálásában – a mellőzésében annál inkább. Ráadásul még pénzt is lehet vele keresni, hiszen a videómegosztó alkalmazás 100 millió dolláros alapot hozott létre a YouTube Shorts legjobb tartalomkészítőinek.

 

Hogyan lehet YouTube Shorts videót készíteni?

 

Aki már ismeri a TikTokot, nagyon egyszerű dolga lesz, hiszen ott szinte ugyanúgy kell videót szerkeszteni – ennek lépéseit már be is mutattuk. De most nézzük meg, hogy pontosan milyen szerkesztési lehetőségeket kínál fel a YouTube mobil alkalmazása, ha a “+” feliratra kattintva úgy döntünk, hogy rövid Shorts videót akarunk készíteni.

 

Ha még korábban nem tettük meg, hozzáférési engedélyt kell adni a telefon mikrofonjához és kameráihoz. Ezután a “+” feliratra vagy a kamera ikonra kattintva máris kezdhetjük a munkát.

 

Alul a nagy piros felvétel gomb mellett a galéria érhető el, így már előre felvett videót is felhasználhatunk. Felül középen a “Hang hozzáadása” felirat jelenik meg, ahol a TikTokhoz hasonlóan mindenféle háttérzenét választhatunk a YouTube kínálatából, akár világslágereket is.

 

A jobb felső sarokban a szelfi és a hátlapi kamera között lehet váltani, alatta pedig sorakoznak az egyéb funkciók. Elsőként a videó sebessége változtatható – háromszor gyorsabb és lassabb is lehet –, illetve beállíthatjuk a felvétel időzítését is – a 3, 10 és 20 másodperces lehetőség gyorsgombja mellet 15 másodpercig egy csúszkán bármilyen időt választhatunk. Legalul természetesen filterek között is lehet válogatni, hogy feldobjuk a képi világot.

 

Mielőtt elindítjuk a felvételt, a piros gomb feletti számra kattintva választhatunk, hogy 15 vagy 60 másodperces videót akarunk indítani.

 

A felvétel elkészülte után is van lehetőség a szerkesztésre., a betű ikonra kattintva például szöveg is adható hozzá, az “Idővonal” funkcióval pedig a videó vágását lehet elkezdeni.

 

Milyen videót csináljunk?

 

Mivel a YouTube Shorts teljesen olyan, mint a TikTok, ezért olyan videók arathatnak sikert, mint az utóbbi alkalmazáson. Ezzel a témával már egy cikksorozatban is foglalkoztunk, így ajánljuk az alábbi két cikket a Rackhost Tudásbázis kínálatából:

 

TikTok-titkok: milyen videó tarol a közösségi média új királyánál?

TikTok-titkok: milyen videó tarol a közösségi média új királyánál? – 2. rész

Kapcsolódó cikkek