« Vissza

TikTok-titkok: milyen videó tarol a közösségi média új királyánál? – 1. rész

Online marketing

Egyre több cég gondolkodik a TikTok kipróbálásán, de egy tévhit rendre eltántorítja őket, miszerint ez csak a tinédzserek terepe – videókészítés és célközönség szempontjából is. Pedig a felnőtt felhasználók száma növekszik – még a piaci szempontból rendkívül fontos korosztály, a 30-49 évesek körében is felkapott az alkalmazás –, a közösségi oldal ugyanis már nem csak “unatkozó fiatalok karaoke tátogásról” szól. Tömegével lepik el a TikTokot a hasznos és érdekes videók is, az új oldalaknak is ezek készítésére kell törekedniük. Mutatunk néhány tippet, amelyek a tapasztalatok alapján kezdőként is beválnak.

1, Napi rutin

Hogyan indul a nap? Milyen kávét iszunk? Hogyan állítjuk össze teendőink listáját? Mi zajlik a színfalak mögött? Megannyi kérdést meg lehet válaszolni néhány 2-3 másodperces felvétel összefűzésével, ami másoknak is lendületet, ötletet vagy motivációt adhat.

2, Inspiráció

A márkánk értékei inspirációt jelenthet a követőknek, amennyiben frappáns történetekbe csomagoljuk. Egy zavaró társadalmi jelenség kezelése, egy probléma tanulságos megoldása, egy cégünket új szintre emelő ötlet kifejtése – bármilyen téma jöhet, ha motiváló az üzenete.

3, Új termék vagy szolgáltatás ízelítője

A filmek előzeteseit – “trailer” – általában megelőzi egy “teaser” is, amely csak néhány figyelemfelkeltő képkockát mutat be. Egy rövid videóval hasonlóképp lehet várakozást kelteni az ügyfelekben: vágjunk össze néhány titokzatos, valamennyit sejtető felvételt az új termékről vagy szolgáltatásról.

4, Edukáció

Ahhoz képest, hogy a TikTok tinédzserek tátogásával lett sikeres, elég meglepő lehet, hogy újabban az edukációs videók a legnépszerűbb tartalmak közé tartoznak. A vállalkozásunkhoz kapcsolódó témákban adjunk át hasznos tudásanyagot – akár saját tapasztalat, akár kutatómunka alapján –, a közönség pedig hálás lesz érte.

5,  Kérdezz-felelek

A Q&A, vagyis kérdezz-felelek videók bármikor mentőövet jelentenek, ha épp nincs semmi ötletünk vagy újdonságunk egy videóhoz. Ez a téma nemcsak tartalmat szolgáltat az uborkaszezonra, de aktivizálja is a közönséget, így akkor is érdemes évente egy-két alkalommal élni az ötlettel, ha mindig van ihletünk egy új videóhoz! A TikTok annyira fontosnak tartja ezt a videótípust, hogy külön funkciót is fejlesztett rá: a kommentekben érkezett kérdésekhez egyetlen kattintással lehet válasz videót készíteni.

6, Történetmesélés

A TikTok egyik legnépszerűbb hashtagje a #StoryTime, nem véletlenül: ahogy a filmek és a könyvek esetén, úgy egy rövid videóban is nagy ereje lehet egy jó történetnek. A sztori lehet vicces, lelkesítő vagy tanulságos is, csak az a fontos, hogy lekösse a célközönség figyelmét. Ehhez még kamera elé sem kell állni, elég, ha a hangunkat hallják, mesélés közben pedig pörögnek az illusztráló fotók.

Pro tipp: a felsorolt tippekből többet is lehet használni egy videóban. Kedvenc példánk erre az a felvétel, amelyben egy koreai nő lépésről lépésre bemutat egy receptet (edukáció), közben pedig a hangot egy érdekes sztori átadására használja (történetmesélés). Itt megnézhetitek.

 

A folytatást cikksorozatunk következő részében találja.

Kapcsolódó cikkek