« Vissza

Kételkedik benne, hogy érdemes a TikTokot használni? Ezek a statisztikák meggyőzhetik!

Online marketing

Év elején a hivatalos adatok szerint 689 millió aktív felhasználója volt a TikToknak, azóta a becslések szerint már 800 millió fölé nőtt ez a szám. Ami ennél is fontosabb lehet: Magyarországon is rendkívül népszerű az alkalmazás, 1,6 millióan nézik rajta a videókat, ráadásul már a hazai felhasználók szokásairól is készült reprezentatív médiakutatás. Ha a fiatalok is a cége célközönségébe tartoznak, érdemes átböngészni a friss statisztikákat!

A magyar adatokat a Post For Rent és a Ringier Axel Springer Magyarország Digital Media Campusa közös munkájának köszönhetjük. A kérdőívet 2020 szeptemberében több mint 10 ezren töltötték ki, az online felmérés önkéntes résztvevőinek 17 százaléka töltötte be a 21. életévét. Íme a kutatás néhány fontos megállapítása:

– Az aktív magyar felhasználók a TikTok mellett még az Instagramot (97%) és a Messengert (92%) használják a leggyakrabban napi szinten.

– Mire kíváncsiak a felhasználók? Vicces videók, humor, tánc, zene, sokoldalúság – ezeket sorolták fel a TikTok legvonzóbb tényezőiként.

– A hazai TikTokkerek meglepően nagy része (88 százalék) nem igazán követ bizonyos profilokat, a döntő többség leginkább az alkalmazás algoritmusára bízza, hogy milyen tartalom kerül elé.

– A válaszadók 63 százaléka naponta többször is megnyitja az alkalmazást, így nem meglepő, hogy a kérdőívet kitöltők 43 százaléka addiktívnak nevezte a TikTokot.

– Marketing szempontból rendkívül fontos adat, hogy a felhasználók 65 százaléka követ influenszereket – és pontosan ugyanilyen arányban találkoztak már termékelhelyezéssel –, de csak 6 százalékuk követ cégeket. A ruhamárkák, a divat- és szépségipar képviselői a legnépszerűbbek a felhasználók körében, akiket arra is megkértek, hogy nevezzék meg a követett cégeket. Legtöbben a Nike, az Adidas, a Netflix, az Aldi, a Florence, a Glamour és az Oxo Bubble Tea követését említették.

– A kérdőívet kitöltők 7 százaléka vásárolt már a TikTokon látott videók hatására, közel 20 százalékuk pedig elgondolkodott a vásárláson.

Nemzetközi szinten még több adat áll rendelkezésre, íme egy kis csokor a legérdekesebb statisztikákból:

– A legalább egymilliárd aktív felhasználóval rendelkező közösségi oldalak (Facebook, YouTube, WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram, WeChat) után a legnépszerűbb alkalmazás a TikTok, vagyis globálisan a hetedik helyen áll – megelőzve például a LinkedInt, a Twittert és a Pinterestet is –, és a “milliárdosok” klubja felé tart.

– 2020-ban a harmadik legtöbb keresés a TikTokra érkezett a YouTube-on.

– A Shorts funkciójával a YouTube le is másolta a TikTokot, és már napi 3,5 milliárdos nézettséget érnek el a rövid videókkal.

– Az amerikai trendekre mindig érdemes figyelni, amelyek alapján hangsúlyoznánk, hogy hosszútávon nem csak a fiatalok terepe lehet a TikTok. Az Egyesült Államokban már a felhasználók 38 százaléka 30 év feletti. A tinédzsereket és huszonéveseket megszólító márkák mellett így olyan médiaszereplők is megjelentek tartalomgyártóként a TikTokon, mint például a Washington Post.

Kapcsolódó cikkek