« Vissza

A legnépszerűbb videószerkesztő módszerek a TikTokon – 1. rész

Online marketing

A Facebook-, az Instagram- és a YouTube-videóknak is vannak bevált praktikái, íratlan szabályai, népszerű filterei, stb., de a TikTok kapcsán még sokakban vannak kérdőjelek. Még olyanokban is, akik egy ideje már használják a villámgyorsan fejlődő közösségi oldalt. Aki TikTok-marketingben gondolkodik, annak a Hootsuite listája kötelező irodalom, hiszen összeszedték a legnépszerűbb videószerkesztő módszereket. Szemezgessünk belőle!

 

Időzítő

 

Ezt a funkciót kell először kipróbálni, hiszen a TikTokon nem igazán menő a “szelfi mód”, nem érdemes a kezünkben tartani a mobilt a videózás közben. A felvétel időzítését 3 és 10 másodperc közé lehet állítani.

 

Green Screen

 

Rengeteg filter és effekt található a TikTokon, közülük a Green Screen adja a legnagyobb alkotói szabadságot. Ugyanúgy működik, mint a filmforgatásokról ismert zöld háttér, lehetőséget ad, hogy a háttérbe bármilyen fotót vagy videót illesszünk. A TikTok felhasználói jellemzően akkor választják ezt az effektet, ha egy videóra akarnak reagálni, vagy narrációval dobják fel.

 

Végtelenített videó

 

A TikTokon ha egy videó véget ér, de nem görget tovább a felhasználó, akkor a videó újraindul. Az algoritmusa díjazza, ha többször is megnéznek egy videót, ezt pedig egy nagyon egyszerű és hatásos szerkesztési trükkel is el lehet érni. A videó végén egy olyan mondatot kell kimondanunk, amelynek logikus folytatása a videó kezdőmondata. Így önmagát ismételve újra és újra összefüggő lesz a felvétel, mint egy végtelenített videó.

 

Látványos vágás

 

Rendszeresen látni olyan videókat a TikTokon, ahol egyik pillanatról a másikra megváltozik a videó szereplőinek külseje (pl.: sminkeléssel) és/vagy öltözete. A felhasználók imádják ezt a trükköt, és csupán két titka van: fel kell venni kétféle videót és ügyelni kell rá, hogy pont abból a pozícióból kezdjük a második videót, ahol az elsőt lezártuk. Ezután össze kell vágni őket a megfelelő sorrendben, és már meg is oszthatjuk.

 

Csettintős vágás zenére

 

Csapó helyett csettintés – ez az egyszerűbb módja annak, hogy a megfelelő pillanatban vágjunk meg egy videót, de ezt a trükköt még fel lehet turbózni. A TikTok sikerét ugyanis az alapozta meg, hogy akár világslágereket is használhatunk aláfestő zenének. Ha egy népszerű zene ütemére csettintünk, és így váltogatjuk a képet, akkor a siker garantált.

 

Előtte-utána kézrátétel

 

Vloggerektől már YouTube-on is megszokhattuk, hogy egy vágást úgy oldanak meg, hogy a tenyerüket a kamerára helyezik, majd egy új felvétel indulásánál elveszik az objektivről a kezüket. Természetesen a TikTokon is be szokták vetni ezt a módszert, különösen az átalakulásokat bemutató előtte-utána videóknál, hogy ne egy sima vágás legyen a két felvétel között.

 

A folytatást cikksorozatunk következő részében találja.

Kapcsolódó cikkek