« Vissza

Tudd meg, mi kell egy jó vloghoz!

Online marketing

A videókészítés nagy népszerűségnek örvend az elmúlt években a világhálón, ugyanis sokan érzik úgy, hogy saját életüket megosztva, azzal szórakoztathatják vagy taníthajták nézőiket. Az arany korukat élő videómegosztó oldalakon ezért számos olyan csatornával találkozunk, akik egész egyszerűen elmesélik vagy bemutatják életük egy adott szakaszát.

Mit értünk “vlogolás” alatt?

A blogolás újkeletű utódjának nevezhetjük a vlogolást, ami a videó blogolás kifejezésből keletkezett. A blogolással ellentétben nem írásos tartalmat készít el szerkesztője, hanem egy videóban mutatkozik meg, így a néző audiovizuális élményben részesül. Mint ahogyan a blogírókat is nevezhetjük bloggernek, így vlog készítőket is nemes egyszerűséggel vloggernek.

Ha a blogolást és a vlogolást összehasonlítjuk, több közös tulajdonságot is felfedezhetünk közöttük. Mindkettő azért születik meg elsősorban, mert készítőjük élvezi, hogy alkothat, érdekesnek találja mások számára is, amit mond vagy csinál és ezt szeretné mások számára megörökíteni. Egy vlog témája szerteágazó lehet, mint ahogy egy blog témája is, nincsenek meghatározott témakörei, így bármely érdeklődési kör alkalmas lehet arra, hogy videós tartalmat készítsünk belőle.

Miből áll egy jó vlog?

Egy jó vlog informatív, érdekes vagy nem mindennapi dolgokat, eseményeket és helyszíneket mutat be. Elkészítése során nagy figyelmet kell fordítani a kamerakezelésre, hogy a végeredmény igényes legyen. Nagyon fontos a vlogger előadásmódja, hiszen az pár másodperc alatt meghatározza a videó nézhetőségét. A vlogger legyen összeszedett, érthetően és kifejezően beszéljen, lépjen fel határozottan és legyen bátor, ha közterületen való kamerázásra kerül a sor. A videó tartalmazzon zenei aláfestést és humort, hogy élvezhető legyen. Előnyt jelent a vlog esetében, ha mozgalmas és eseménydús, de követhető jeleneteket foglal össze. Ne öleljen fel túl kevés vagy túl sok időt, mert a néző nem fogja érteni vagy megunja. A videó tartalmát úgy alakítsuk, hogy az eredményünknek legyen eleje, közepe és vége. Emellet plusz pont, ha frappáns címmel és figyelemfelkeltő index képpel rendelkezik. Végül, de nem utolsó sorban a minőségi munkához nagyban hozzájárulhat egy jó alapfelszerelés (kamera, telefon, állvány, mikrofon, világítás stb.)

Milyen célból készülhet el egy vlog?

Egy videós számtalan célból készíthet vlogokat, többek között adhat tippeket és tanácsokat, de akár építheti karrierjét az interneten. Előfordulhat, hogy önmagát vagy közönségét szeretné szórakoztatni vagy szakmájából és saját tapasztalataiból merítve gyárt edukációs tartalmakat. Ha a vlogger hobbija az utazás, akkor elkalauzolhatja nézőit egzotikus, lélegzetelállító helyekre, betekintést nyerve különféle kultúrákba. Ha valaki home office vagy kisgyermek nevelése miatt minden idejét otthonában kényszerül eltölteni, remek elfoglaltságot és segítséget nyújthat ennek megörökítése vlog formájában – készítőjének abban, hogy kiszakadjon a mókuskerékből, a nézők számára pedig érdekes lehet az ismerős szituáció viszontlátása más szemszögéből.

Hogyan kezdjünk bele?

  1. Találjunk magunknak egy konkrét témát!
  2. Válasszuk ki a felvételhez a megfelelő helyszínt! 
  3. Gondoljuk végig, miről fogunk beszélni és hogy fogjuk felépíteni a videót!
  4. Készítsünk próbafelvételt!
  5. Rögzítsük a videót!
  6. Vágjuk meg, ha szükséges, de ne vigyük túlzásba!
  7. Töltsük fel csatornánkra a videót!

Természetesen egy videó nem videó egy csatornán belül. Tervezzük meg, milyen témákat szeretnénk látni csatornánkon és ötleteljünk! Készítsünk tervet arra, hogy milyen rendszerességgel közlünk tartalmakat, ahogy a blognál is ajánlott.

A videókészítés és Youtube csatorna vezetés időigényes munka, ám ha van hozzá motivációnk és kreativitásunk, akkor kifizetődő lehet a nézői visszajelzések és számbéli adatok által. Jegyezzük meg! Temérdek videó csatornával és vloggal találkozunk a weben, ezért fontos, hogy különbözzünk, de lényeges átgondolni, hogy miben és hogyan.

Kapcsolódó cikkek