« Vissza

Teste és lelke is meghálálja: 7+1 tipp a kényelmes home office kialakításához

Vállalkozás

Az elmúlt egy évben rengeteg ember kényszerült a távmunkára, de a következő listánk talán még azoknak is tud újat mutatni, akik már korábban is élvezték a home office előnyeit. Van ugyanis néhány tippünk, amelyek sokkal kényelmesebb és egészségesebb otthoni munkavégzést tesznek lehetővé.

1, Szék

Az első és legfontosabb teendő: fontolóra venni egy új, ergonomikus, minden igényt kielégítő irodai szék vásárlását. Ebben a kategóriában a minőségi termékek árcéduláján a határ a csillagos ég, de elfogadható összegért is be lehet szerezni. Gondoljunk bele, hogy – sajnos – a pandémia mennyi utazást, és ezzel együtt pénzt spórolt meg nekünk. És egyébként is: egyszer érdemes lehet drága nyaralás helyett egy olyan eszközre költeni, amiben évente többezer órát töltünk. Ennek a jelentőségét home office nélkül is hajlamosak vagyunk alulértékelni, pedig  – egy kellemes alvást biztosító matrachoz hasonlóan – komoly lépés az egészségesebb élet felé.

2, Asztal

Az ülés az új dohányzás – hangoztatják az orvosok, hiszen kutatások százai bizonyítják: a székben töltött rengeteg munkaóra növeli a daganatos betegségek és az elhízás kockázatát. Érdemes állítható magasságú asztalt használni, ha pedig ezzel a trükkel óránként legalább tíz percig állva dolgozunk, máris sokat teszünk az egészségünkért – és persze a kényelmünkért, hiszen kevésbé fog fájni a derekunk és elzsibbadni a lábunk.

3, Tornaszőnyeg

Nem árt, ha van egy jógamatrac is az asztalunk mellett, ugyanis ha két feladat között akad pár szabad percünk, néha megéri pár nyújtógyakorlatot végezni, vagy akár 5-10 perc torna is alaposan növeli a komfortérzetet.

4, Szemmagasság

Ajánlott szemmagasságban elhelyezni a számítógép képernyőjét vagy a laptopot, ami többek között a nyakfájástól is megkímél minket. A laptop esetében ehhez szükség lehet egy külön billentyűzetre, egérre és egy állványra – utóbbit könyvekre pakolással is megspórolhatjuk –, de ez nem nagy ár a jóval kényelmesebb munkáért.

5, Hangok

Ha megszokunk egy irodai környezetet – főként open office esetében –, akkor a hangok hiánya is zavaró lehet. Amennyiben frusztráló a ránk zúduló csend, érdemes a böngésző könyvjelzői közé menteni az imisstheoffice.eu honlapot. Itt mindenféle irodai zajok (beszélgetés, nyomtatás, gépelés, stb.) zajt kaphatunk, és még a hangadó kollégák számát is meghatározhatjuk.

6, Illatok

A hangok mellett az illatok is meglepően sokat számítanak a komfortérzet terén, és mivel nem kell a kollégák ízlését figyelembe venni, nyugodtan használhatunk aromaterápiás és illóolajos párologtatókat az íróasztalon és környékén.

+1: Vicces zokni

Apróság, a legtöbben nem is gondolnak rá, pedig beválhat: nyugodtan felvehetjük az otthoni mackónadrághoz a vicces zoknikat is. Nem véletlenül lett egyre nagyobb divat az élénk színű és mókás zoknik viselete, az ilyen ruhadarabok picit feldobják a hangulatot. Csak mi látjuk… miért ne lephetnénk meg ezzel magunkat? 🙂

Kapcsolódó cikkek