« Vissza

Nem vagy elég produktív távmunkában? Benjamin Franklin tanácsai segíthetnek!

Vállalkozás

A pandémia rengeteg embert kényszerített arra, hogy a már megszokott iroda helyett otthonában dolgozzon, de ez nem mindenkinek áldás. Sokaknak inkább átok, hiszen egyedül nehezebb fenntartani a lendületet, mint közösségben. Pedig a megoldás kulcsa rég a kezünkben van: Benjamin Franklin olyan időbeosztási tippeket hagyott ránk a memoárjában, amelyekkel a home office sokkal produktívabb lesz.

A kollégák és a főnökök személyes jelenléte néha idegesítő lehet, de tagadhatatlan: többnyire segít a munkába fektetett energiaszint fenntartásában. A történelem egyik utolsó polihisztora, Benjamin Franklin jellemzően otthonában dolgozott, mégis rengeteg területen alkotott maradandót, egyszerre volt remek író, festő, újságíró, közgazdász, nyomdász, filozófus, vállalkozó, politikus, tudós, feltaláló és diplomata. Hogy csinálta? A válasz nem titok, megírta az önéletrajzában.

“Az elvesztegetett időt sosem kapjuk vissza!” – e mottó szerint szigorú napi beosztása volt. Reggel 5 órakor ébredt, majd tervezte a napi teendőket, előkészítette a munkát, a reggelit követően pedig 8 órától délig koncentráltan dolgozott. Ezután jött két óra szünet, amely az ebéd elkészítésével és elfogyasztásával telt, illetve hasznos pihenésként olvasással. 14 órától folytatta a kemény munkát, majd 18 órakor letette a lantot, jöhetett a szórakozás, a zenehallgatás, a társasági élet ideje. 22 órakor nyugovóra tért, majd hét óra alvás után megismételte a napi rutint.

Benjamin Franklin azért megjegyezte: ő sem mindig tudta tartani a menetrendet, de igyekezett pontosan a terv szerint élni. Az Egyesült Államok alapító atyja szerint is fontos olyan beosztást készíteni, amely nagyjából egyezik a kollégák időbeosztásával, hogy munkaügyben megfelelő időben kereshessük fel őket. Az állandóságra pedig jó oka volt: véleménye szerint azzal, hogy ugyanazokban az időszakokban dolgozott, hozzászoktatta magát arra, mikor álljon készen a munkára.

A munkanapoknak egy-egy fontos kérdéssel adott keretet. Ébredés után a következő kérdést tette fel magának: mi jót tehetnék ma? Az erre adott válasz határozta meg az aznapi prioritást. Este pedig jöhetett a “leltár”: mi jót tettem ma? Utóbbi kérdéssel ellenőrizte teljesítményét Benjamin Franklin, aki szerint a napi rutin alakítható, ha változnak a körülmények, de mindenképp mérni kell az eredményeket. A szakmai álmait is e szerint határozta meg, csakis mérhető célokat tűzött ki maga elé.

Nem mindenki lehet ilyen munkabírású polihisztor, Franklin szerint is személyre kell szabni az időbeosztást, attól függően, hogy ki milyen erőfeszítésekre képes vagy milyen napszakokban a leginkább produktív.

Az egyéni napirend megalkotására rengeteg hasznos tennivaló- és naptár alkalmazás létezik, mint például a TickTick, a Todoist vagy a Google Calendar. De hogyan írjuk meg a rutinunkat? Benjamin Franklin mindig szem előtt tartotta  az időben közel lévő célkitűzéseket, projekteket és határidőket, a nagy célok pedig szerinte nem elegendőek, ő is apró feladatokra bontotta a teendőket, hogy be tudja osztani az idejét.

Kapcsolódó cikkek