« Vissza

Még nem értünk a lista végére: újabb érvek a home office mellett

Vállalkozás

Korábban felsorakoztattunk néhány érvet az otthoni munkavégzés mellett, de ahogy elmerültünk a témában, csak tovább sorjáztak a home office előnyei. Jöjjenek az újabb meggyőző tényezők!

Állati jó!

Képzeljük el, ahogy egy finom kávé mellett elmerülünk a munkában, és közben a macskánk dorombol mellettünk. Ennél kellemesebb körülményeket nehéz lenne teremteni, és néhány állatbarát munkahelyet leszámítva ez csak otthon kivitelezhető. Home office esetén a kutyasétáltatás napközben is megoldható, ráadásul ez az egyik legfrissítőbb munkamegszakítás.

Szólhat a zene!

Az emberek többsége szereti, ha kedvenc slágerei szólnak a háttérben, fáradtság esetén új lendületet adhat, és segíthet elmerülni a “flow” élményben. Kutatások garmadája bizonyítja, hogy a kreativitást is növelheti a zenehallgatás, és ezt otthon jóval könnyebb megvalósítani. Irodában persze a fül- vagy fejhallgató használata lehet a megoldás, de sok kolléga és főnök szemében ez tiszteletlenség, ugyanis azt az érzetet kelti, hogy senkire sem vagyunk kíváncsiak. Otthon viszont nyugodtan zenghet a Spotify!

Az utazás ideje sem vész kárba

Az egy dolog, hogy a home office révén bárhol elvégezhető a munka, de hosszabb utakon – főleg a vonatot választva, vagy ha az autót nem mi vezetjük – még az utazás ideje alatt is lehet dolgozni. 

Tervezhető munkaidő

Az otthon ténykedő vállalkozók egyik legféltettebb kincse a tervezés: ha felírtuk a feladatokat, a to do lista minden pontjához megadható egy várható időtartam. Ha pedig a hívások és e-mailek csekkolását korlátozzuk, követhető is a napirend, ellenben egy irodai környezettel, ahol megannyi váratlan zavaró hatás boríthatja fel a programot.

Felejtsük el a dugóban rostokolást!

Máris rosszul indul a munkanap, ha az irodába tartva felidegesít minket a forgalmi dugó, és akkor még a felesleges károsanyag-kibocsátás, az időveszteség, a parkolóhelyek vadászata és a hátsó ülésen türelmetlenkedő gyerekek szóba sem kerültek.

Végre megoldható az ügyintézés!

Mindannyian bosszankodtunk már azon, hogy a bankok, posták és egyéb ügyintéző helyek miért csak a klasszikus munkaidőben vannak nyitva. Ez a jelenség alaposan megnehezíti, hogy egyről a kettőre jussunk, home office esetén viszont emiatt nem kell aggódni, bármikor elugorhatunk egy órára, hogy ne tornyosuljanak a feladatok. További előny, hogy házhozszállítás esetén nem kell plusz díjat fizetnünk azért, mert csak este tudjuk átvenni a megrendelt termékeket.

Ha végeztünk, akkor végeztünk!

A kollégák reakciójától tartva sokan akkor sem mernek a munkanap megszokott zárási időpontja előtt távozni, ha minden feladatot elvégeztek. Otthon nem kell szerénykedni: ha mindent megcsináltunk, máris hátradőlhetünk, az utolsó e-mail elküldése után be is kapcsolható a Netflix.

Hétvégi munkanap? Ugyan már!

Az ünnepnapok miatt hosszabb hétvégék szombati ledolgozása talán a legnagyobb időpocsékolás. Ilyenkor senki sem a megszokott intenzitással dolgozik, viszont mindenkit folyamatosan idegesít a tény, hogy elpazarolja az idejét. A rugalmasabb otthoni munkavégzéssel megszabadulhatunk ettől a frusztráló szokástól.

Mozgás!

Az irodában furcsa pillantások szegedződhetnek ránk, ha óránként 5-10 percre felállunk, pedig rendkívül egészséges. “Az ülés az új rák” – tartja a riasztó és jogos mondás, amire a legtöbb okosóra is figyelmeztet. A dolgozószobánkban bármikor nyugodtan felállhatunk, akár egy álló íróasztalt is beszerezhetünk, és sportolhatunk is két feladat között.

Kapcsolódó cikkek