« Vissza

Home office-trükk halogatás ellen: a pomodoro-módszer

Vállalkozás

Az otthoni munkavégzés egyszerre lehet áldás és átok. Utóbbit főként az utolsó pillanatra halogató emberek érzik, vagy azok, akik sokszor engednek a feladat elvégzését – és a lendületet is – megakasztó tevékenységek kísértésének, például a közösségi oldalak átnézésének. Megváltozhat az életük, ha bevetik az időbeosztás népszerű technikáját: jöjjön a pomodoro-módszer!

Az 1980-as évek végén egy olasz egyetemista, Francesco Cirillo elégelte meg, hogy nem tudja úgy beosztani tanulási idejét, hogy az produktív legyen. Kidolgozott egy hatákonyságnövelő folyamatot, ami a pomodoro nevet kapta. A szó jelentése olaszul paradicsom, a választás oka pedig a zöldség formájára hasonlító konyhai időzítők.

Mi az a pomodoro-módszer?

A munkaidő beosztása az alábbiak szerint:

1, Írjuk le a napi feladatainkat, majd rendezzük úgy őket, hogy a teendők egy-egy csoportja 25 perc alatt elvégezhető legyen.

2, Kezdjük el a koncentrált munkát: 25 percig fókuszáljunk kizárólag a feladatokra, ha pedig lejárt az idő, tartsunk 5 perc szünetet. Ezt szakaszt egymás után négyszer ismételjük meg.

3, Négy pomodoro-szakasz után tartsunk egy nagyobb, 20-30 perces pihenőt. Ez persze lehet hosszabb is, például az ebédszünet esetében.

A 25 perces etapok és az 5 perces szünetek méréséhez jól jön egy időzítő. A módszer annyira elterjedt, hogy rengeteg mobilos alkalmazás és számítógépes program létezik erre a célra. Csak keressünk a pomodoro kulcsszóval, és töltsük le a leginkább szimpatikus appot.

Tapasztalatai alapján Francesco Cirillo könyvet is írt a pomodoro-módszerről, hasznos tippekkel. Íme néhány praktikus tanács:

– A 25 perces szakaszok elvégzése után gyorsan pipáljuk ki azokat a feladatokat, amelyeket elvégeztünk. Egy to-do alkalmazás használata esetén ez gyorsan megy.

– A módszer rendszeres használata esetén egy idő után ráérzünk, hogy mi mindenre elég 25 perc. Ha már gyakorlottak vagyunk, egy munkanapot is meg lehet előre tervezni: minden nagyobb feladathoz előre megadhatjuk, hogy mennyi pomodoro-szakaszra van rá szükség. Egy bő 8 órás munkanap például a nagyszünetek hosszától függően 14-16 pomodoro-szakaszból állhatnak, ezeket kell felosztani.

– Nem mindenki bír egész nap a pomodoro-módszerrel dolgozni, erőltetése esetén a kiégés veszélye is fennáll. Sokan inkább csak frissebben, a reggeli órákban alkalmazzák a nagyobb koncentrációt igénylő munkákhoz, délutánonként pedig a könnyebb dolgokat végzik, például a rutinfeladatokat.

– Időnként egy pomodoro-szakaszba érdemes sok kis feladatot zsúfolni. Tipikusan azokat a teendőket, amelyekhez nincs nagyon kedvünk, pedig tudjuk, hogy csak egy-két perc az egész, de halogatjuk, majd feltorlódnak. Rendkívül jó érzés tölti el az embert, ha egymás után sok ilyet pipál ki.

– Ha a pomodor-szakasz közben eszünkbe jut egy ötlet, vagy egy másik, nem sürgős teendő, gyorsan írjuk fel egy erre a célra előkészített papírra, és folytassuk is a munkát. Később majd foglalkozunk az új teendővel.

– Az telefon kikapcsolása vagy némítása mindenképp szükséges a zavartalan munkához, ahogy a mobilos értesítések szüneteltetése is.

Kapcsolódó cikkek