« Vissza

Mutassuk a legjobb arcunkat: 7 hasznos tipp a webkonferenciákhoz

Vállalkozás

Az irodában kényesen ügyelünk arra, hogy milyen arcunkat mutatjuk a kollégáknak, és főleg a feletteseinknek. Az öltözékünk, a sminkünk, a hajviseletünk, az íróasztalunk és egyéb tényezők egyaránt számítanak a megítélésünkben, amelyen akár a munkánk is múlhat. A járvány miatt egyre gyakoribb webkonferenciákon viszont a home office kényelmében hajlamosak vagyunk elfelejteni ezt az igényességet, pedig pár egyszerű praktikával otthonunkból is profi képet alakíthatunk ki magunkról a munkatársakban.

S lőn világosság!

A Zoom-, Skype- és Google Meet-hívások alfája és omegája a fény, mégis erre gondolnak a legkevesebben. Pedig a trükk egyszerű, főleg a klasszikus munkaidőben: engedjünk minél több természetes fényt a szobába! Persze ha ezzel megvagyunk, semmit sem ér az erőfeszítés, ha az ablaknak háttal ülünk le. A fényforrással szemben kell lennünk, vagy maximum 45 fokos szög legyen a szemünk és a fényforrás között. A magasról világító lámpa sem jó, hiszen a szemünk “táskás” lesz az árnyéktól, így inkább a laptop tetejének magasságában világító lámpa használata javasolt. 

Pro tipp: tegyünk magunk és a laptop közé egy fehér papírlapot, esetleg egy fehér terítőt, ez ugyanis visszaveri a fényt, így még jobb megvilágítást érünk el.

Szemmagasságban

A legjobb hatásért el kell érnünk, hogy szemmagasságban legyen a webkamera. Ezért is a laptop a legjobb eszközválasztás, hiszen alá pakolt könyvekkel vagy más tárgyakkal elérhetjük a kívánt pozíciót.

A könyvek hatása

A pandémia óta rengeteg híresség, politikus és szakértő jelentkezik be otthonából a tévéműsorokban. Észrevette, hogy mi a közös bennük? A legtöbben úgy nyilatkoznak, hogy könyvespolc van mögöttük. Jól megválogatott művekkel ugyanis intelligens és tájékozott ember képét alakítjuk ki magunkról. Ez a trükk annyira fontos, hogy egyes vállalkozások ebből szedték meg magukat a koronavírus időszakában, rendelésre küldtek megfelelő mennyiségű és témájú könyvet, hogy az ügyfél minél előnyösebben keretet pakoljon maga köré.

Ellenőrzés

Rendben van a smink? Jól áll a ruhánk? Nincs a háttérben a háziállat, esetleg a szennyeskosár? Bevetettem az ágyat, ami szintén látszani fog? Ezeket, és ehhez hasonló kérdéseket a webkonferencia előtt tegyük fel magunknak, ellenőrizzünk mindent, mert nagyon kínos, ha ilyesmi csak a beszélgetés közben jut eszünkbe, vagy – ami még rosszabb – nem is vesszük észre. Abban biztosak lehetünk, hogy a kollégák nem fognak szólni, viszont megjegyzik maguknak a bakikat.

Kaméleon-hatás

Bármi is a hátterünk, ha van egy meghatározó szín (például egyszínű, teljesen üres fal esetében), akkor ne pont olyan színű ruhát viseljünk, különben beleolvadunk a környezetbe, mint egy kaméleon.

Jól hallotok?

A fenti kérdés rengetegszer hangzik el a webkonferenciákon, főként azért, mert a laptopokba épített mikrofonok nem a legjobb hatást érik el. Épp ezért érdemes beszerezni egy minőségi fej- vagy fülhallgatót, biztosan sokkal jobb minőségű lesz a beépített mikrofonja.

Helyezzük magunkat kényelembe!

A webkonferencia egyik nagy előnye, hogy kizárólag a felső testünket látják a kollégák, így akár egy szemben elhelyezett székre fel is tehetjük a lábunkat, hiszen az sem árt, hogy megvan-e a kellő komfortérzetünk.

Kapcsolódó cikkek