Miért jobb otthon dolgozni, mint irodában?

A vállalkozóvá válás legnagyobb kiváltsága, hogy nem kötelező irodában dolgozni. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt fél évben óriási népszerűségre tett szert a home office, de nem csak azért ajánljuk, mert a lakásban ülve könnyebb elkerülni a fertőzést: soroljuk az otthoni munkavégzés előnyeit.

 

1, Rugalmas időbeosztás

 

Nem mindenki szeret a klasszikus, minden hétköznap 9-től 17 óráig tartó ritmusban dolgozni. Van, aki kora reggel érzi magát a leghatékonyabbnak, sokan pedig az esti órákban leginkább kreatívak. Otthon a saját igényeinkhez tudjuk igazítani a munkaidőt, amit megszakításokkal több szakaszban is ki lehet tölteni. Hétköznapot is kijelölhetünk szabadnapnak, amit hétvégén pótlunk, vagy a többi hétköznapon két-három óra plusz munkával.

 

2, Időt nyerünk

 

Naponta akár egy-két órát is meg lehet azzal spórolni, hogy nem kell közlekedni az otthonunk és a munkahelyünk között. Tovább alhatunk, végre időt szakíthatunk a sportolásra és az olvasásra, képezhetjük magunkat, stb. – a végtelenségig lehet sorolni, miként használhatjuk fel az így nyert időt. 

 

3, Bárhol dolgozhatunk

 

Ha csak egy laptop, egy mobil és internetelérés kell a munkánkhoz, akkor bárhol lehet az “irodánk”, akár egy nyaralóban is. Ha úgy tartja kedvünk, elutazhatunk pár napra rég látott rokonokhoz, és akkor sincs gond, ha inkább a párunk lakásában lenne kedvünk dolgozni.

 

4, Hasznos szünetek

 

Klasszikus jelenet: irodai munka után fáradtan hazaérve ráeszmélünk, hogy vár minket a szennyes, a mosatlan tányérok, vagy már érezzük, fel kellene porszívózni, de semmi kedvünk hozzá. Home office esetén szünetként napközben is elvégezhetjük a házimunkát, így sokkal hasznosabban telik a nem laptop előtt töltött idő, és nem este kell ezzel vesződni.

 

5, Környezet

 

Mi alakítjuk a környezetünket, olyan és annyi virágot vagy képet helyezünk el magunk körül, amilyet és amennyit szeretnénk, és az íróasztalunk is lehet bármilyen rendetlen.

 

6, Kényelmes öltözet

 

Kényelmes, sportos öltözetben, vagy akár pizsamában is lehet dolgozni. Ez nem csak kellemes érzés, de pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell olyan nagy ruhatár, amely minden hétköznapra elegáns megjelenést biztosít.

 

7, Több alvás

 

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a kialvatlanság veszélyes az egészségre. Home office esetén többet lehet aludni, ha pedig elalszunk, nem kell idegeskednünk, legfeljebb tovább dolgozunk aznap. További előny, hogy napközben is be lehet iktatni egy frissítő sziesztát. Hab a tortán, hogy ébredés után akár az ágyban fekve is dolgozhatunk.

 

8, Nincs meeting

 

Aki ült már túl hosszan tartó, teljesen felesleges, néhány e-mail megírásával kiváltható megbeszélésen, annak ezt nem is kell magyarázni. Ha mégis van videóhívásos meeting, még mindig kényelmesebb, mint az irodában.

 

9, Nyugalom

 

Nem jön oda hozzánk a munkatárs, mert beszélgetni vagy kávézni akar velünk, és pláne nem kell hallgatnunk a kollégák telefonhívásait. Akkor értékeljük ezt igazán, amikor nagyon elmélyülünk egy feladatban, így zavartalan a “flow” élmény.

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)