« Vissza

A mesterséges intelligencia új vállalkozási ötleteket adhat – 4. rész

Vállalkozás

Tetszik, vagy sem: a mesterséges intelligencia átalakítja a munka világát. Lesznek olyan területek, ahol minimális lesz a változás, de egyes szakmákat teljesen felforgat. Ettől a folyamattól nem kell félnünk – pontosabban: csak akkor kell tőle tartanunk, ha nem vagyunk hajlandóak alkalmazkodni. A technológiai változásokat ugyanis mindig hajthatjuk a saját előnyünkre, különösen ha új vállalkozási ötleteket ad.

 

Cikksorozatunkban felsorolunk néhány remek üzleti lehetőséget, amelyek alapját a mesterséges intelligencia adja – az első, második és harmadik rész után folytatjuk.

 

Bőr- és hajvizsgálat

 

Nem is hinnénk, hogy mennyi ember fordul a Google-keresőhöz bőr- és hajproblémák miatt. Ha belegondolunk, érthető, hiszen apró elváltozások miatt még nem megyünk rögtön orvoshoz, legalábbis az emberek többsége.

 

Épp ezért van potenciál a mesterséges intelligenciával vezérelt, a problémás területről készült fotókat és videókat vizsgáló mobil alkalmazásokban.

 

Energiaspórolás

 

2023 nyarán írjuk ezt a cikket, az elmúlt 1-2 év alapján nem kérdés, hogy az emberek gondolatait (és pénztárcáját) komolyan befolyásolja az energiaipar alakulása.

 

A rezsi csökkentésére rengeteg tippel lehet szolgálni, de ennél is hatékonyabb lehet egy mesterséges intelligencián alapuló alkalmazás, amely segít csökkenteni az energiafelhasználást.

 

Ez persze akkor igazán hatékony módszer, ha össze van kötve okos otthon eszközökkel.

 

Szórakoztatóipar

 

A streaming szolgáltatások különösen, de a szórakoztatóipar egésze keresi a választ az alábbi három kérdésre:

 

  • Ki milyen tartalmat szeret fogyasztani?
  • Ki milyen (új) tartalomra vágyhat?
  • Ki milyen tartalomért fizetne (még többet)?

 

Könnyebb választ találni, ha a mesterséges intelligenciát is bevetjük. Összetett szoftvertől kezdve egyszerű honlapig/alkalmazásig bármit lehet fejleszteni ezzel a céllal.

 

Előfizetés

 

Az előfizetés most a legnépszerűbb üzleti modell – pont az imént említett streaming szolgáltatások hatására.

 

A potenciális előfizetők célzása és a már meglévő előfizetők megtartása a marketing feladata, de sokkal egyszerűbb a szakemberek dolga, ha a mesterséges intelligenciára is támaszkodhatnak – mind a módszerek, mint a begyűjtött adatok terén.

 

Tőzsde

 

Ha valaki bátran fektet be és jól tőzsdézik, sok pénzt kereshet. A helyes döntésekhez viszont rengeteg híren és információn kell átrágni magát az embernek, ebben olyan szoftverek, alkalmazások is segíthetnek, amelyek mesterséges intelligencián alapulnak. Így még gyorsabban – vagy akár automatikusan – reagálhatunk a tőzsde piac változásaira.

 

Főzés

 

  • Mi van a hűtőben és a kamrában, és ebből mit főzhetek?
  • Milyen recepteket tudnék elkészíteni idény zöldségekből?
  • Milyen finomságot süssek, ha gluténérzékeny vendéget várok?

 

Megannyi hasonló kérdésre lehet gyorsan jó válaszokat találni egyetlen honlapon vagy alkalmazással, ha mesterséges intelligencia dolgozik a háttérben.

A folytatásért olvassa el cikksorozatunk következő részét is!

Kapcsolódó cikkek