« Vissza

A mesterséges intelligencia új vállalkozási ötleteket adhat – 2. rész

Vállalkozás

Tetszik, vagy sem: a mesterséges intelligencia átalakítja a munka világát. Lesznek olyan területek, ahol minimális lesz a változás, de egyes szakmákat teljesen felforgat. Ettől a folyamattól nem kell félnünk – pontosabban: csak akkor kell tőle tartanunk, ha nem vagyunk hajlandóak alkalmazkodni. A technológiai változásokat ugyanis mindig hajthatjuk a saját előnyünkre, különösen ha új vállalkozási ötleteket ad. Cikksorozatunkban felsorolunk néhány remek üzleti lehetőséget, amelyek alapját a mesterséges intelligencia adja – az első rész után folytatjuk.

 

Logisztika

 

A logisztikai cégek folyamatosan keresik az ellátási láncok kezelésének és egyszerűsítésének módját. Ehhez még olyan célok is társulnak, mint az üzemanyag költségek és a károsanyag kibocsátás csökkentése.

 

Optimális útvonalak kidolgozásával rengeteg kilométer, idő és költség spórolható meg, ennek kiszámítására remek megoldás lehet a mesterséges intelligencia (MI) bevetése. Egyre népszerűbbek lesznek az MI-vezérelt logisztikai szolgáltatások.

 

Okosotthon

 

A pandémia óta még többen dolgoznak otthon, a minden igényt kielégítő home office környezet kialakításában pedig egyre több okoseszköz segít.

 

Még könnyebb lehet menedzselni és automatizálni az okosotthon optimális kialakítását, ha a mesterséges intelligencia segítségével fejlesztünk ehhez szoftvereket, alkalmazásokat.

 

Vásárlás

 

Az emberek sokkal – akár 30-40 százalékkal – több pénzt költenek, ha személyre szabott vásárlási élményt kapnak.

 

A mesterséges intelligencia tökéletes eszköz arra, hogy bizonyos adatok alapján még jobb ügyfélélményt nyújtson és még inkább olyan termékeket és szolgáltatásokat ajánljon, amelyekre az emberek igazán vágynak, amire igazán szükségük van.

 

E-learning

 

Az online képzések és tanfolyamok – vagy akár konferenciák – felületein a mesterséges intelligencia is vizsgálhatja a tanulók szokásait, érdeklődését és fejlődését, így hatékonyabban ajánl új tananyagokat, illetve még inkább személyre szabhatja a tanulási folyamatokat.

 

Készletgazdálkodás

 

Minél nagyobb egy vállalat, annál bonyolultabbá válik a készletek szemmel tartása, a hiányosságok időben történő pótlása.

 

Az alapanyagok figyelemmel követését, a rendelések automatizálását és a raktár optimalizálását is megoldhatja a mesterséges intelligencia, ha kifejezetten erre a célra fejlesztünk.

 

Kiberbiztonság

 

Amennyiben a hálózati adatok figyelését a mesterséges intelligenciára bízzuk, nemcsak azonnal érzékelhetjük a hackerek fenyegetését, de automatikusan reagálhatunk is.

 

Az MI-alapú kiberbiztonsági rendszerekre nagy lesz a kereslet, hiszen tovább növelhető az adatok biztonsága az egyre több online veszélyt tartogató világban.

 

Energia

 

A 2022-es energiaválság rávilágított: minél jobban optimalizáljuk az energiaigényünk fedezését, annál inkább biztonságban lehet cégünk, intézményünk működése.

 

Óriási hasznot hozhat, ha a mesterséges intelligenciát egy olyan szolgáltatás kiszolgálására irányítjuk, amely képes energiát spórolni, előrejelzést adni az energiaigényről, és adatokat adni annak érdekében, hogy minél inkább a megújuló energiaforrások felé tudjunk fordulni.

A folytatás cikksorozatunk következő részében található.

Kapcsolódó cikkek