« Vissza

A mesterséges intelligencia új vállalkozási ötleteket adhat – 3. rész

Vállalkozás

Tetszik, vagy sem: a mesterséges intelligencia átalakítja a munka világát. Lesznek olyan területek, ahol minimális lesz a változás, de egyes szakmákat teljesen felforgat. Ettől a folyamattól nem kell félnünk – pontosabban: csak akkor kell tőle tartanunk, ha nem vagyunk hajlandóak alkalmazkodni. A technológiai változásokat ugyanis mindig hajthatjuk a saját előnyünkre, különösen ha új vállalkozási ötleteket ad. Cikksorozatunkban felsorolunk néhány remek üzleti lehetőséget, amelyek alapját a mesterséges intelligencia adja – az első és második rész után folytatjuk.

 

Építőipar

 

Az egyik legjövedelmezőbb iparágban rengeteg kiaknázható lehetőség van a mesterséges intelligencia segítségével. Szó sincs róla, hogy nem lesz szükség felkészült építészekre, de a alaposan megkönnyíti a dolgukat, ha a tervezés során pár kattintással egy jó alapot kapnak a munkájukhoz.

 

Lakberendezés

 

Ha már kész a lakás vagy ház, be is kell rendezni. Itt is hangsúlyozzuk: profi, jó ízlésű, kreatív lakberendezőkre is szükség lesz, de felgyorsítja a munkájukat, ha az ügyfél igényeinek megadásával kapnak egy alap koncepciót.

 

Amikor a lakberendező az ügyféllel egyeztet, a meeting során villámgyorsan akár egy teljesen új terv állítható össze egy MI-alapú programmal, ami például bizonyos bútorüzletek webshopjainak kínálatával is összeköthető.

 

Hangalapú keresés

 

A Google dominanciáját a Bing és a ChatGPT együttműködése akár veszélybe is sodorhatja, és akkor még ott van az egyre nagyobb slágertéma, a hangalapú keresés. A podcastok nemzetközi sikere és az egyre hasznosabb virtuális asszisztensek tovább növelték az igényt a hangalapú keresésre, amelyet egészen új dimenzióba repíthet a mesterséges intelligencia.

 

Nem csak arról van szó, hogy meglévő tartalmak között lehetne fejleszteni a keresést, de a hosszabb tartalmak (podcastok, YouTube-videók, hangoskönyvek, szakmai konferencia felvétele, stb.) akár össze is lehet foglalni a lényeget. Erre jó példa az angol nyelvű anyagokkal rendkívül egyszerűen használható Chat YouTube, de ez csak a kezdet.

 

Online vásárlás személyre szabása

 

Az online vásárlások kosárértéke minden felmérés szerint jelentősen nő, ha személyre szabott vásárlási élményt nyújtunk. Az egyedi igényekre szabható megoldások vezethetik rá az érdeklődőket, hogy olyan termékekre is szükségük lehet, amelyre korábban nem is gondoltak. Az ehhez hasonló fejlesztési lehetőségek tárházát kínálhatja a mesterséges intelligencia.

 

Programozói hibajavítás

 

A programozóknak nem kell bemutatni, hogy milyen jó érzés egy hibátlan kód megírása – de mi a helyzet, ha a bugok merülnek fel, és nem tudunk azonnal segítséget nyújtani? Az apró hibajavításokat automatizálni is lehet a mesterséges intelligencia bevezetésével, hiszen már a ChatGPT példáján is látjuk, hogy az MI milyen programozói képességekkel rendelkezik.

 

Óriási kereslet várható olyan programokra, amelyek automatikusan javítanak programozási hibákat – különösen az operációs rendszerek kapcsán.

A folytatás cikksorozatunk következő részében olvasható.

Kapcsolódó cikkek