« Vissza

A Google is beszállt a mesterséges intelligencia-versenybe: a Bard lett a válasz a ChatGPT-re

Informatikai alapokOnline marketing

Bár sokan a Microsoft segítségével készült ChatGPT-vel azonosítják a mesterséges intelligencia technológiáját, a Google – vagyis az Alphabet – sem ült a babérjain. Az elmúlt években a piacvezető cég is fejlesztett hasonló megoldást, és a ChatGPT villámgyors sikere után rögtön elő is kellett rukkolni a válasszal. Ez lett a Google Bard, amely egyelőre nem olyan okos, mint riválisa.

2023 decemberében a Google Gemini funkcióival bővült ki a Bard, így a Google mesterséges intelligenciája még erősebb riválisa lehet a ChatGPT-nek.

 

A Google-nél is egy nyelvi modellt dolgoztak ki (Language Model for Dialogue Applications, LaMDA), erre épül a chatbot. Amíg a ChatGPT honlapján bárki tesztelheti a technológiát, addig a Google Bard egyelőre csak egy szűk körnek, hiszen élesben csak azt a verziót szeretnék megosztani, amelyet már a tesztelők visszajelzései alapján készítettek.

 

Természetesen a cégen kívüli, potenciális felhasználók is tesztelik a megoldást, de a Google dolgozói is, akik egyelőre nem tartják sokra a Bardot. A CNBC beszámolója szerint a cég alkalmazottai élcelődnek a ChatGPT riválisának szánt megoldáson, bemutatása pedig szerintük elsietett volt. Bár a nyelvi modellen bizonyíthatóan két éve dolgozik a Google, a párizsi premier valóban kapkodásnak tűnt, az eseménnyel látványosan próbálták megelőzni a Bing hasonló ceremóniáját. Ráadásul a promóciós videóban egy olyan kérdésre ad remek választ a Google Bard, amelyre “élesben” egy tesztelőnek téves információt adott.

 

A ChatGPT-vel felturbózott Bingtől eltérően a honlapok elérése csökkenhet az új Google-keresőben, ugyanis a tesztek alapján a weboldalakra vezető találatok felett jelennek meg a chatbot válaszai. Tovább rontja a SEO-helyzetet, hogy a Binggel ellentétben itt nincsenek hivatkozások és linkelések a válaszok forrásaira. Persze ezek mind olyan problémák, amelyeket a tesztelés hatására megoldhatnak.

 

Más szempontból érthető is a Google óvatossága, hiszen piacvezető cégként nem engedheti meg magának, hogy kínos bakik kerüljenek az éles verzióba. Márpedig az új nyelvi modelleknél benne van a pakliban, hogy dezinformációt használnak fel, gyűlöletbeszédet generálnak, vagy más módon nem lesznek politikailag korrektek.

 

Meg kell jegyezni: a Google mesterséges intelligenciája viszonylag gyorsan beérheti a ChatGPT-t, hiszen

 

 

Ez a verseny tehát még nincs lefutva, sőt, csak most kezdődik igazán. Izgalmas korszak elé nézünk, amelynek fejleményeit a Rackhost Tudásbázison is folyamatosan megosztjuk.

Kapcsolódó cikkek