« Vissza

Hogyan érjünk el nagyobb keresési forgalmat?

SEO

A legfontosabb a weboldalak létrehozásánál a releváns, minőségi tartalom biztosítása. Azonban önmagában a minőségi tartalom nem elég. Hiába a kreatív oldalkialakítás, a dizájnos megjelenés, a remek szövegek, ha nincs elég látogatója az oldalnak. Különösen fontos a folyamatosan növekvő látogatószám, ha az oldalon értékesítünk is. Az alábbi néhány pontban megtudhatjuk, hogy milyen elvek szerint kell szerkesztenünk a weboldalunkat, a minél nagyobb internetes keresésekből származó forgalom érdekében.

  • Koncentráljunk a hosszú farok stratégiára

A hosszú farok egy közgazdasági kifejezés, az internetes kereskedelemmel létrejött árubőség leírására használják. Az e-kereskedelem előtt, a hagyományos áruházak kevés fajtájú, de nagy mennyiségben árusítható tömegtermékeket árultak. Ezzel szemben az internet térhódítása után, az e-kereskedelmet alkalmazó vállalatok kis mennyiségben eladható, de nagyon speciális termékeket is képesek lettek eladni, hiszen a potenciális vásárlójuk akár a világ másik oldaláról is elérheti őket. A hosszú farok jelenség lehetővé tette, hogy a relatíve kis vállalatok is életben maradjanak a multinacionális nagyvállalatok mellett az internet segítségével. Egy új oldal létrehozásánál nehéz lehet kiválasztani, hogy milyen kulcsszavakat használjunk. Általánosan elmondható, hogy először érdemes a ritka, speciális kulcsszavakra igazítani a tartalmat, majd egy bizonyos forgalom elérése után átállni az általánosabb kulcsszavakra. A hosszú farok előnye, hogy a speciális kulcsszóra rákereső látogatókban általában nagyobb a vásárlási hajlandóság, illetve biztosan érdekli őket a tartalom.

  • Gondolkodjunk hosszú távra

Minél régebb óta nyújtjuk ugyanazt a magas minőségű tartalmat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a keresési találatok között előkelőbb helyet foglalhatunk el. Egy kiváló tartalommal bíró oldal vagy blog elindítása önmagában nem elég. Ami megkülönböztethet minket a versenytársainktól az az, hogy a kiváló tartalom hónapokon, vagy akár éveken keresztül is folyamatosan frissül, megújul.

Három fontos összetevője, úgynevezett meta tagja van az optimalizált weboldalnak: a Title, a Keywords és a Description. A title tag az a szöveg, ami az oldal megnyitásakor megjelenik a böngésző tetején. A HTML-ben a <title></title> részben találjuk meg. A keywords részben olyan kulcsszavakat adhatunk meg, amelyek utalnak az oldalunk tartalmára. Általános hiba, hogy minden oldalra ugyanazokat a kulcsszavakat helyezik el, holott a kulcsszavaknak mindig az adott oldalhoz kell kapcsolódniuk. A HTML-ben a <meta name/> részben találjuk meg őket, és a „keywords” content= után kell őket beírni vesszővel elválasztva. Például: <meta name=”keywords” content=”keresőoptimalizálás, seo”/>. A description részben az oldal tartalma található összefoglalva. Szerepe hasonlít a kulcsszavakéhoz, ám itt egy-két mondatban kell megfogalmazni a tartalmat. Például: <meta name=”description” content=”Az alábbi 13 pontban megtudhatjuk, hogy milyen elvek szerint kell szerkesztenünk a weboldalunkat, a minél nagyobb internetes keresésekből származó forgalom érdekében.”/>.

  • Ne feledkezzünk meg a linkelésről

A linkek alkalmazása az egyik legegyszerűbb módja a keresőoptimalizálásnak. Legnagyobb előnye, hogy ingyen van. Kérjük meg partnereinket, beszállítóinkat, vevőinket arra, hogy helyezzenek el az oldalunkra mutató linkeket a saját oldalukon! Lehetőleg kulcsszavak segítségével linkeljék be az oldalt. Ha a linket tartalmazó oldalt a keresési találatok között előkelő helyen áll, akkor hamarosan a mi oldalunk is nagy lépést fog tenni a találatok eleje felé.

Kapcsolódó cikkek