« Vissza

Webdizájn szabályok

Weboldalkészítés

Egy webhosting szolgáltató nagy eséllyel fog ügyfele rendelkezésére bocsátani gyakorlati útmutatót és különféle eszközöket annak érdekében, hogy egy vonzó honlapot lehessen felépíteni, de még a legjobb szolgáltató sem tud segíteni, ha nincs meg az alapvető koncepció, és az oldal nem elég informatív vagy érdekes a látogatók számára. A koncepció kidolgozásában kíván segíteni az alábbi 8 szabály.

Egy terv

Nagyon fontos, hogy már azelőtt rendelkezzünk egy tervvel a honlap főbb jellemzőit illetően, mielőtt egyáltalán kiválasztanánk a webhosting szolgáltatót, mivel olyan szolgáltatót kell választani, akinél véghez tudjuk vinni a tervünket és nem a tervet kell hozzáigazítani a szolgáltatóhoz.

Nézzünk utána a sablonoknak

A szolgáltató valószínűleg biztosít valamilyen eszközt, aminek segítségével fel lehet építeni a honlapot (például FrontPage vagy Dreamweaver), ezek pedig rendelkeznek beépített sablonokkal, amelyek segítségével be lehet állítani a betűtípust, stílust és sok mást is. Némi előismeret jelentősen meggyorsíthatja a munkát.

Tartózkodjunk a giccstől

A szolgáltató valószínűleg jóval több tárhelyet fog rendelkezésre bocsátani a feltétlenül szükségesnél, azonban ezt nem kell mindenáron kihasználni. A kevesebb tárhelyhasználat azt jelenti, hogy az oldal gyorsabban töltődik, amiért a látogatók nagyon hálásak lesznek, emellett ha kisméretű képeket használunk, akkor kevésbé valószínű, hogy ellopják az oldalunkról.

Ne féljünk a fehér területektől

Más szavakkal, ne zsúfoljuk össze az oldalt! Egy letisztult, okosan elrendezett oldal sokkal vonzóbb lehet a látogatók számára.

De ne is használjunk túl sok fehér területet

A túl sok üres tértől úgy tűnhet, hogy nincs elég információ az oldalon. Nagyon fontos a kedvező első benyomás. Érdemes a leglényegesebb dolgokat könnyen látható helyre rakni.

Háttér

Erre nagyon kell figyelni! A legkönnyebben olvasni a sötét szöveget lehet, amihez világos háttér párosul. A túlbonyolított háttér eléggé meg tudja nehezíteni az olvasást.

Legyen oldaltérkép és tartalomjegyzék is

Hasznos lehet megnézni példaként a webhosting szolgáltató honlapját. Az oldaltérkép és egy tartalomjegyzék nagymértékben meg tudja könnyíteni a látogatók dolgát.

Tégy jó első benyomást

Mindössze pár másodperc áll rendelkezésre, hogy megragadd a látogatók figyelmét. Ezt rövid oldallal, jó helyesírással és egyértelmű kommunikációval lehet elérni. Ezekre fokozottan oda kell figyelni kereskedelmi és üzleti honlapok esetén.

Kapcsolódó cikkek