« Vissza

Mikroinfluencerek az Instagramon

Online marketing

Manapság nagyon divatos szakma lett az influencerré válás, akikkel a vállalatok is előszeretettel dolgoznak együtt. A közösségi média fejlődésével megannyi lehetőség nyílt vállalkozóként a termékek vagy szolgáltatások népszerűsítésére. Az egyik ilyen opció az influencerekkel történő együttműködés, amelyben egy harmadik félt vonunk be a reklámozás folyamatába.

Az influencerek, olyan személyek, akik a közösségi média felületekre gyártanak tartalmakat, kinyilvánítva véleményüket egy termék vagy szolgáltatás kapcsán saját csatornájukon, emiatt hitelesnek vélik őket, így nagy követőtáborral rendelkeznek. A cégek és vállalatok előnyös marketing tevékenységnek tartják az influencerekkel megvalósuló együttműködéseket, vagyis hogy egy vagy több szponzorált poszt esetében bemutassák, véleményezzék és ajánlatot tegyenek egy adott termékről vagy szolgáltatásról. Ezt megtehetik képfolyamukban (feed) elhelyezhető kép vagy videó formátumában, vagy egy 24 óráig elérhető Instagram történetben (story) összefoglalva. Az influencereknek az évek során több típusa alakult ki ismertség és rajongók száma alapján, az egyik ilyen csoport a mikroinfluencerek.

A mikroinfluencerek a közösségi média oldalak hétköznapi, feltörekvő hírességei. Ezek a felhasználók saját gondolataikkal, figyelemfelkeltő tartalmaikkal gyűjtöttek maguk köré jelentős követőtábort, tehát őket előzetesen nem ismerte a közmédia. Nevezhetjük őket a közösségi média önkéntes sztárjainak is, de jobban szeretik a digitális tartalomgyártó megnevezést. A “mikro” szó azt jelenti, hogy legalább 1000 és legfeljebb 100000 követővel rendelkeznek az Instagram platformon, ami már megkülönbözeteti őket az átlag felhasználóktól, de még nincs akkora követőtáboruk, mint a hírességeknek (színészek, modellek, sportolók stb.).

A kérdés jogosan merülhet fel, hogy vajon miért éri meg a cégeknek, hogy a mikroinfluencerekre időt és pénz áldozzanak. Nos, a válasz egyszerű. Az influencerek ezen típusa egy konkrét témával foglalkozik, tartalmaik csak és kizárólag egy terület felé irányulnak. Közgazdasági kifejezéssel élve, ők egy szűk piaci rést fednek le tevékenységükkel. A mikroinfluencerek ezáltal szorosabb kapcsolatot képesek kialakítani követőikkel, mint a több százezres követőbázissal bíró társaik. A vállalatok oldalát nézve, a mikroinfluencerek olcsóbban vállalnak el egy hirdetést, mint a nagyobb követáborral rendelkező influencerek. Ennek ellenére a mikroinfluencereket meg kell győzni az együttműködés előnyeiről.

Tevékenységükkel magas szintű aktivitást váltanak ki megcélzott közönségükből, mivel a kisebb követőtábor lehetővé teszi a szorosabb kötelék kialakítását influencer és rajongó között, így a követő hitelességérzete megnő és könnyebben válik befolyásolhatóvá. A mikroinfluencer őszinte hitelessége teszi értékessé személyét és az általa megosztott tartalmakat. Mindent megtesznek azért, hogy minőségi tartalmakat nyújtsanak hőn szeretett követőiknek.

Napjainkban bárkiből válhat influencer, aki szívesen alkot véleményt egy adott témában vagy szembe megy a többség elképzelésével, esetleg akinek jó a stílusérzéke és elég kreatív a tartalomgyártáshoz. Természetesen az is kell hozzá, hogy tartalmaikat sok követő szeresse és legyen miből inspirációt szerezniük. Influencerek mindig is léteztek, csak másképpen hívtuk őket (véleményvezérek, befolyásolók, szóvivők stb.), így nem az a kérdés, hogy a jövőben is jelen lesznek-e, hanem, hogy mely platformokra fognak tartalmat gyártani és ki lesz a megszólítandó közösség.

Kapcsolódó cikkek