« Vissza

Blog indítását tervezed? Mutatjuk, hol érdemes kezdeni

Online marketing

Nem túlzás azt állítani, hogy az interneten kevés egyszerűbb dolog van egy blog indításánál, gondot inkább csak az okozhat, hogy hol is kezdjen bele az ember. A dilemma érthető, hiszen rengeteg blogszolgáltató kínál olyan tartalomkezelő rendszert (CMS), amelynek kezeléséhez semmilyen programozói ismeret nem szükséges. Csupán a közlésvágy, a kreativitás és a szövegírói képességek szabhatnak határt. Lássuk, milyen lehetőségek kínálkoznak!

Blog.hu és egyéb magyar szolgáltatók

Jó eséllyel az anyanyelveden szeretnél blogolni, így logikus egy hazai szolgáltatást választani. A blog.hu a legkézenfekvőbb, hiszen kezelőfelületét nem csak gyerekjáték használni, de rögtön bloggerek és olvasók tízezreinek közösségébe lehet vele csöppenni. Ha az Index szerkesztői kiemelik az egyik posztodat, egy csapásra komoly olvasótáborod lesz.

A dizájnra talán ráférne egy kis frissítés, ráadásul itt csak a blog.hu-s aldomain lehet a neved (pl.: blogodneve.blog.hu), de a kezdők számára így is tökéletes választásnak tűnik, és nagy előnye, hogy teljesen ingyenes. A blog.hu árnyékéban más magyar felületeket is meg lehet említeni, ilyen például a Cafeblog, a Blogstar és a Reblog, érdemes ezeket a blogszolgáltatókat is szemügyre venni.

Az ingyenes nagyok

Nemzetközi – és szintén ingyenes – megoldást is érdemes fontolóra venni, hiszen jól bevált oldalak vannak a piacon, amelyek sokkal előnyösebb külsőt biztosítanak a blogoknak, mint a hazai szereplők. A leginkább magától értetődő választás természetesen a WordPress blogmotorja. A világ legnépszerűbb szolgáltatásáról van szó, ahol ingyen is szuper blogolni, de havidíj fejében már végtelen fejlesztési lehetőség áll a blog rendelkezésére. Hasonló rendszer még a Joomla és a Drupal, de ezek bonyolultabbak.

Ha az egyszerűség fontos érv, akkor a Tumblr és a Medium kitűnő választás, még mobilon is rendkívül áttekinthető és könnyen kezelhető CMS-ekről van szó. A legfontosabb különbséget pedig egyszerű érzékeltetni: ha főként fotókat, videókat és GIF-eket szeretnél megosztani, nincs jobb választás a Tumblr-nél, ha viszont inkább az írásra helyeznéd a hangsúlyt, akkor a Mediumot fogod imádni. Amennyiben még nincs kiforrott koncepciód, csupán egy jól bevált rendszert szeretnél, akkor a Google tulajdonában lévő blogger.com (Blogspot) is érdekes lehet.

A közösségi oldalakat is meg kell említeni, hiszen a Facebookon és az Instagramon is közzé lehet tenni posztokat – utóbbin 2200 karakter a limit egy bejegyzésnél. Észszerű választás, hiszen így ott írunk, ahol eleve rengeteg ember érhető el napi szinten.

Pénzért bármi lehetséges

A WordPress mellett további profi és közkedvelt szolgáltatások is kinőtték magukat, amelyek minimális anyagi befektetéssel látványos blogok készítését teszik lehetővé. Ilyen például a Wix, a Weebly, a Squarespace és a Ghost is. Ha viszont valaki pénzt áldoz egy blogra, érdemesebb saját domaint és tárhelyet vásárolni, és ezután igénybe venni az említett szolgáltatásokat. Így az igazán profi!

Kapcsolódó cikkek