« Vissza

Mi az az aldomain?

Domain

 

Mi az az aldomain?

A ponttal elválasztott, összetett domain név első része, amellyel lehetővé válik a domain néven belül alcsoportok létrehozása. Az aldomain a fődomain-ből származik, így kizárólag a fődomain tulajdonosa tud hozzá további aldomaineket létrehozni. Az alcsoportok a domain egyes alkönyvtárai, így ezekhez lehet könnyebben megjegyezhető címet rendelni. Ha a fődomain a pelda.hu, akkor a teszt.pelda.hu és aldomain.pelda.hu is egy-egy aldomain.

A Rackhost rendszerében korlátlan számú aldomaint van lehetőség létrehozni. Használatukhoz tárhelyhez kell kapcsolni a létrehozott aldomaineket.

Fontos tudnivalók, ha a tárhely is a Rackhost-nál kerül megrendelésre:

 • Aldomain hozzákapcsolására kizárólag Hagyományos és cPanel tárhelyeink igénybevétele esetén van lehetőség. Az automatizált WordPress telepítést biztosító WordPress tárhelyeinknél viszont biztonsági okokból ez nem elérhető funkció.
 • Az aldomainek, a tárhelyhez kapcsoláskor, csökkentik a tárhely csomagjainknál feltüntetett hozzáadható domain keretet. Emiatt javasoljuk, hogy a tárhely csomag megválasztásakor azt is mérlegeljék, hogy hány domain és aldomain lesz majd hozzáadva az érintett tárhelyhez. Nem megfelelő csomagválasztás esetén, csomagváltással lehet nagyobb csomagra váltani.

Az aldomain következő módon hozható létre és kapcsolható tárhelyhez:

 • Először be kell jelentkezni a Rackhost felhasználói fiókba
 • Itt a „DNS zónák” menüpontot kell kiválasztani
 • Majd a megfelelő domain cím sorában kattintsunk a „Rekordok szerkesztése” gombra:
 • Itt a megnyíló felületen az „A, CNAME, SPF, TXT rekordok” boxban tudunk új aldomaint létrehozni az „Új rekord” gombra kattintva.
 • Ezután az aldomain értékeit szükséges megadnunk:
  – Hosztnév mezőbe kerül az aldomain előtagja, ami a fő domain elé kerül majd. Érdemes az aldomainból is beállítani egy www-s verziót sok esetben. Ilyenkor egyszerűen az előtag elé írjuk oda a www.-ot
  – Típusnak válasszuk ki az „A” típust
  – IP vagy hosztnév értékhez adjuk meg a tárhely IP címét, amihez az aldomaint kapcsolni szeretnénk majd. Ha ez a fődomainhez tartozó tárhellyel megegyezik, akkor az IP cím ugyanaz lesz.
 • Az aldomain beállításainak módosítását követően pedig kattintsunk a „Részletek” oldal tetején megjelenő „Módosítások véglegesítése” gombra. Fontos, hogy a rekordok beállítását követően maximum 1 órának el kell telnie, hogy azok megfelelően átfrissüljenek a rendszerekben.
 • Ezt követően az aldomaint még szükséges hozzáadnunk a használni kívánt tárhelyhez is. Ezt a felhasználói fiók Webtárhelyek menüpontjában a kiválasztott tárhely sorának végén található Beállítások gomb megnyomását követően megjelenő Domain hozzáadása gombbal lesz lehetőségünk. Itt a külső domain használata opciónál kell megadnunk az aldomaint (www-nélkül), majd rányomni a Létrehozásra:
 • Ezzel sikeresen létrehoztuk a könyvtárat a tárhelyen ahová a weboldal tartalma feltölthető lesz majd:

Amennyiben a beállítás közben bárhol fennakadásba ütközne, vagy segítségre lenne szüksége, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésre.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek