« Vissza

Az influenszerek 5 típusa: jellemzők, előnyök, hátrányok

Online marketing

Ha jól választunk influenszert egy marketing kampányhoz, akkor rendkívüli eredményeket érhetünk el. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Egyáltalán milyen a választék? Erre a két alapvető kérdésre adunk választ a Smart Blogger gyűjteménye alapján. A hasznos bejegyzés az influenszerek 5 típusát különböztette meg, a jellemzők mellett kiemelve az előnyöket és a hátrányokat.

 

1, Mega influenszer

 

A hangzatos elnevezés árulkodó, ebbe a csoportba a nemzetközi sztárok tartoznak, több millió követővel. Hátrányuk magától értetődő: elképesztően drágák, a célközönségünket pedig nem lehet belőni, hiszen mindenféle érdeklődésű ember követi őket.

 

Persze előnyük is akad, ugyanis azonnali eredményeket produkálnak, egyetlen poszt sokkal komolyabb eredményt hozhat, mint több felépített marketing kampány együttvéve.

 

2, Makro influenszer

 

A legalább 100 ezer, maximum 1 millió követővel rendelkező influenszerek csoportja. A közönségük már jobban behatárolható, sok esetben egy terület szakértői és véleményvezérei, persze ebben a “klubban” is találunk vegyes közönséggel rendelkező celebeket.

 

Bármivel is foglalkoznak, többnyire tudatosan felépített tartalommarketing jellemzi őket, melynek stílusa akár illeszkedhet cégünk értékrendjéhez. Sokat adnak arra, hogy figyelemfelkeltő és eredményes posztjaik legyenek, így a hosszú távú együttműködés is szóba jöhet.

 

Óvatosan a makro influenszerekkel, ebben a körbe ugyanis sok olyan profil tartozik, amely tömegesen vásárol követőket és lájkokat!

 

3, Mikro influenszer

 

Így emlegetik a 10 ezer és 100 ezer közötti követővel rendelkező véleményvezéreket. A kis- és középvállalkozások számára talán közülük érdemes leginkább válogatni, mert bár komoly, de egy-egy poszt vagy kampány erejéig megfizethető összeget kérnek. Főként azokkal érdemes együtt dolgozni, akik szorgalmasan dolgoznak azon, hogy egy téma hiteles szakértőivé váljanak.

 

Hatékonyan érik el a célközönségünket, ráadásul összetartó követőtáboruk az aktivitást is garantálják. Ez persze veszélyfaktor is, mert ha a követők úgy érzik, hogy a cégünk fizetett posztja nem illik a témájukhoz, akkor a kampány kontraproduktív lesz.

 

4, Nano influenszer

 

Mindenki ide tartozik, aki hatni tud a közönségére és 10 ezernél kevesebb követővel rendelkezik. Előfordul, hogy bizonyos témában ebbe a kategóriába tartoznak a leghitelesebb influenszerek, hiszen inkább értéket képviselnek, minthogy különféle trükkökkel még több követőt szerezzenek.

 

Amennyiben ugyanazzal a rendkívül specifikus, “niche” témával foglalkozik a cégünk és egy nano influenszer, akkor a közös munka sikere szinte garantált. Mivel nem túl nagy az együttműködés költsége, ár-érték arányban is remek választás.

 

Hátrány lehet persze, hogy az igazán nagy piaci hatás érdekében egyszerre több ilyen infuenszerrel is dolgozni kell.

 

5, Cégünk alkalmazottjai

 

Meglepő lehet, de egyre több példa van arra, hogy a cégek a saját alkalmazottjaik közösségi médiás jelenlétét használják ki.

 

Miért? Mert egy népszerű, viszonylag sok ismerőssel és követővel rendelkező kolléga hatása is lehet hasonló, mint egy nano influenszer esetében, ráadásul jól ismeri a cég értékeit, kiválóan tudja képviselni őket – sőt, a magáénak érzi őket! Épp ezért megbízható az ajánlása – még ha elfogult is lehet –, ráadásul igen költséghatékony az együttműködés.

 

Az ilyen kampány hátulütője, hogy nehezen megjósolható az eredménye, az elért közönség pedig elég vegyes érdeklődést mutat. Célszerű figyelni arra is, hogy elkerüljük a tipikus buktatókat.

Kapcsolódó cikkek