« Vissza

Így készíts képeket AI segítségével

Online marketingWeboldalkészítésWebtárhely

A mesterséges intelligencia (MI, vagy angolul Artificial Intelligence, azaz AI) számos iparág arculatában hozott jelentős változást az elmúlt években, nincs ez másként az online marketing világában sem. Gondolhatunk a különböző adatgyűjtő módszerekre, ajánlási rendszerekre, hírlevél szoftverekre, chatbotokra vagy éppen a képszerkesztőkre. Utóbbi segítségével jelentősen felgyorsíthatjuk a képek, kreatívok készítésének folyamatát. 

 

Hogyan működnek az AI képszerkesztők?

 

A z AI képszerkesztők tulajdonképpen szöveges tartalomból készítenek élethű képeket. Működésük alapja egy ún. deep learning algoritmus, amely egy olyan adatbázist használ fel, ami rengeteg képet, illetve a képekhez tartozó leírást tartalmaz. 

A mesterséges intelligenciát használó képszerkesztőknek számos felhasználási módjuk ismert, segítségükkel könnyedén készíthetünk képeket állatokról, tárgyakról, különböző tájakról. Az elkészített képek tehát nagyon széles palettán mozoghatnak, csak a képzeletünk és kreativitásunk szab határokat számunkra. A következőkben bemutatunk néhányat a legismertebb AI képszerkesztők közül, melyet a Rackhost csapata is előszeretettel használ. 

 

DALL-E 2

Az OpenAI vállalat által kifejlesztett, DALL-E 2 névre keresztelt szoftver még 2024-ben is piacvezetőnek tekinthető az ágazatban. Felhasználóbarát felületével egy remek opció lehet azok számára, akik nem rendelkeznek semmilyen grafikai ismerettel. A kívánt képről csupán meg kell adnunk egy rövid leírást és a mesterséges intelligencia már készíti is számunkra.

 

Fotor

A Fotor egy képszerkesztő platform, ahol a felhasználók készíthetnek és megoszthatnak képeket. A mesterséges intelligenciát használó képszerkesztők körében talán a Fotor rendelkezik az egyik legnagyobb és legváltozatosabb fényképtárral. Itt mindent megtalálhatunk az állatoktól kezdve, a tájképeken keresztül egészen a legínycsiklandóbb ételfotókig. 

 

Midjourney 

A Midjourney segítséget nyújt a tartalomgyártásban, legyen szó honlapról, applikációról vagy éppen a közösségi médiáról. Néhány, cégünkre vonatkozó kérdés megválaszolásának segítségével a Midjourney nem csak professzionális képeket készít számunkra, hanem akár GIF-eket vagy videókat is. Utóbbi különösen hasznos lehet, hiszen a 2023-as közösségi média trendeket figyelve láthatjuk, hogy az Instagramon – a TikTok mintájára – is egyre hangsúlyosabbak lesznek a videós tartalmak.

 

NightCafe

A NightCafe is egy roppant egyszerűen kezelhető felület, egy rövid szöveg megadása és a stílus kiválasztása után már nincs is több dolgunk, csak várni, hogy az MI elkészüljön a kívánt fényképpel. Ha mégsem lennénk teljesen elégedettek a tartalommal, számos filter és effekt közül választhatunk, hogy a végeredmény jobban megfeleljen az elképzelésünknek. 

 

Jasper Art 

A Jasper Art működési elve hasonló a korábban bemutatott szoftverekéhez, amivel azonban több tud lenni versenytársainál, az a szövegíró algoritmusa. Ugyanis nem csak képeket készíthetünk ezen a felületen, hanem cikkeket, blogbejegyzéseket vagy éppen közösségi média posztokat is. 

 

Runway ML

Ez a platform szintén nagy hangsúlyt fektet az AI alapú kreatív tartalom létrehozására. Segítségével könnyen és intuitívan lehet alkalmazni különböző gépi tanulási modelleket a képek, videók és más kreatív tartalmak szerkesztéséhez. A Runway ML számos előre elkészített modellel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára például az objektumok eltávolítását vagy hozzáadását a képekhez, valamint más érdekes képszerkesztési funkciókat.

 

A képek felhasználása

 

Jelenleg elég sok kétely övezi azt, hogy az MI képszerkesztők algoritmusai csak jogtiszta képekkel dolgoznak, viszont az általuk készített képek jelen állás szerint nem sértenek szerzői jogokat. Azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy mit tehetnek a fényképészek vagy grafikusok, ha felismerik, hogy egy általuk készített képet vett alapul valamelyik MI képszerkesztő szoftver? Az OpenAI szóvivője úgy nyilatkozott a kérdést illetően, hogy a múlt folyamán már számos alkalommal idomultak a szerzői jogi kérdések az új technológiákhoz és ugyanez fog történni az MI által készített tartalmakkal is.

Amennyiben a mesterséges intelligencia által készített fotókat saját weboldalon, blogon tervezi felhasználni, akkor a honlapkészítéshez először egy webtárhelyre is szüksége lesz.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek