« Vissza

Mit írjunk a keresőbe a pontosabb találatért?

Google

Napi szinten használunk valamilyen keresőt, túlnyomó többségében a Google-t, ám azon kívül, hogy begépelünk bizonyos kulcsszavakat, kevesen használunk az idézőjelen, vesszőn kívül más, a keresésünket pontosító eszközöket. Az alábbiakban néhány olyan kifejezést mutatunk be, melyekkel még eredményesebb lehet a keresésünk, esetleg megkönnyítheti a speciálisabb anyagok megtalálását.

  • site: konkrét oldalakra tudunk a segítségével rákeresni, illetve kereséseinket az adott oldal anyagaira tudjuk korlátozni. Ez különösen akkor hasznos, ha nem tudjuk, hogy az adott oldalon belül hol találjuk, amit keresünk, továbbá ha az nem rendelkezik belső keresővel. A keresőbe tehát ezt kell begépelni: „site:honlapcím keresendő kifejezés”
  • inurl: meg tudjuk határozni, hogy mik legyenek azok a szavak, melyek az URL-ben biztosan kell, hogy szerepeljenek. Ez akkor tud igazán nagy segítséget jelenteni, ha van valami konkrétabb elképzelésünk, valami speciálisabb dologra keresünk rá és tudjuk, hogy az hogyan szerepelne az url-ben. Amennyiben több kifejezést is szeretnénk, ha szerepelne az url-ben, akkor az inurl helyett allinurl-t kell használni. Tehát egy kifejezés esetén: „inurl:kifejezés” vagy „allinurl:kifejezés kifejezés kifejezés”
  • intitle: hasonló az eddig felsoroltakhoz, az egyetlen különbség, hogy a keresés az oldalak címére fog korlátozódni, nem az url-re vagy az oldal tartalmára.
  • filetype: akkor tud sokat segíteni, ha egy bizonyos dokumentumot vagy dokumentumtípust keresünk. Például ha valamilyen xls, doc, pdf, mp3 stb. fájlra van szükségünk és szeretnénk, ha csak az adott fájltípusok között keresne, csak be kell írnunk, hogy „filetype:doc keresendő kifejezés”.
  • related: ha már van egy oldal, amit esetleg szeretünk, rendszeresen olvasunk és annyira érdekel minket a témája, hogy még többet meg akarunk tudni róla, ezzel könnyedén találhatunk hasonló oldalakat. Anélkül, hogy órákon keresztül kellene bogarásznunk mindenféle listában, elég csak beírni, hogy „related:holnapcím”
  • link: ennek a használatával gyakorlatilag meg tudjuk keresni, hogy milyen olyan oldalak vannak, ahol szerepel a mi oldalunk linkje, ugyanakkor a pontos eredmény érdekében célszerű kombinálni az előzőekkel: „link:honlapcím –inurl:”honlapcím””. Ezzel a módszerrel megkapjuk azokat az oldalakat, melyekről a mienkre mutat link, ugyanakkor kiszűrjük azokat, melyek alapból a mi oldalunkon vannak. További lehetősége ennek a módszernek, ha beleveszünk még egy inurl:com-ot, amivel már konkrétan a külföldi oldalakról érkező hivatkozásokat kapjuk meg.

Nagyon fontos, hogy amikor ezek egyikét használjuk, a kettőspont és a keresendő kifejezés vagy honlapcím között ne legyen szóköz, valamint ügyeljünk arra is, hogy véletlenül se használjunk olyan karaktereket, szimbólumokat, melyek az adott keresési feltételek mellett nem kellene, hogy szerepeljenek, például url esetében véletlenül se akarjuk a keresési kifejezéseket vesszővel elválasztani.

Google power user

Kapcsolódó cikkek