« Vissza

Milyen adatokat ad a honlapokról a Google Analytics?

Google

A honlapoknak nem elég célt adni, a sikerhez követni kell az eredményeket is, hogy leszűrjük a megfelelő következtetéseket a további fejlesztésekhez. Ezért számít az internet kincsének a Google Analytics, hiszen ingyen ad rengeteg hasznos adatot a blogbejegyzések, linkelések, termékoldalak és egyéb elemekre kattintásokról. A Google Analytics rengeteg árulkodó információval szolgál, nézzük át a legfontosabbakat!

 

1, Aktív látogatók

 

Élőben tudjuk követni, hogy az adott pillanatban hány ember nézi a honlapot, így akár egy közösségi médiás linkelés hatását is azonnal láthatjuk.

 

2, Aktív oldalak

 

Szintén valós időben láthatjuk, hogy a honlap mely aloldalait vagy blogbejegyzéseit nézik éppen, és pontosan mennyien.

 

3, Cél elérése

 

Utóbbi funkció esetében célt is beállíthatunk, így grafikon mutatja, hogy a célunkhoz képest hol tart az adott tartalmunk látogatottsága.

 

4, Látogatók életkora

 

Százalékos arányban kapunk adatokat a látogatók életkori megoszlásáról.

 

5, Látogatók neme

 

Egy körgrafikon jelzi, hogy milyen arányban vannak férfi és női látogatói a honlapnak.

 

6, Térkép a közönségről

 

Az életkor és a nem mellett még egy alapvető kérdésre kapunk választ a látogatók kapcsán: hol kattintottak? Mindezt térképen látjuk, és nem csak országra, de városra, településre bontva is vizsgálhatjuk az adatokat.

 

7, Új és visszatérő látogatók

 

A Google Analytics meg tudja különböztetni a honlapok új és visszatérő látogatóit. Új látogatóként természetesen csak azokat jelzi, akik korábban soha nem kattintottak a weboldalra. A visszatérő látogatók azok, akik legalább kétszer böngésztek a honlapon az elmúlt két évben. Egy kampány sikere remekül mérhető az új látogatók számában.

 

8, Számítógép vagy mobil

 

Az oldal fejlesztése és az online marketing stratégia szempontjából is kulcsfontosságú adat, hogy milyen arányban érkeznek látogatók számítógépről és mobil készülékekről (okostelefon, tablet).

 

9, Útvonal

 

Átlátható táblázat jelzi, hogy a látogatók milyen útvonalat jártak be a honlapon, sőt, azt is megnézhetjük, hogy a weboldalunk elhagyása után hova kattintottak.

 

10, Kattintások forrása

 

Ez az egyik legfontosabb adat: listát kapunk arról, hogy honnan és milyen arányban érkeznek a kattintások (pl.: hirdetés, keresés, direkt kattintás, közösségi média, e-mail, stb.).

 

11, UTM link

 

Az Urchin Tracking Modules (UTM) olyan egyedi URL elnevezése, amely mérhetővé teszi, hogy az adott linkről mennyi látogató érkezik a honlapra. Ilyen UTM linket a Google Analytics is kínál, remek eszköz egy kampány eredményeinek mérésére.

 

12, Átlagos időtartam

 

Nem mindegy, hogy pár másodpercet, vagy több percet töltenek az oldalon a látogatók. Táblázatot kapunk arról, hogy a látogatók átlagosan mennyi időt töltenek a honlap különböző részein.

 

13, Visszapattanási arány

 

Ha egy látogató az érkezés és a honlap elhagyása között egyetlen linkre sem kattint az oldalon, akkor fejleszteni kell a tartalmat. A “visszapattanó”, vagyis az oldalon nem kattintó látogatók aránya rendkívül árulkodó, magas arány esetén új stratégiát kell kidolgozni.

Kapcsolódó cikkek