« Vissza

A követőkód

Google

Ahhoz, hogy az Analytics elkezdje az adatok gyűjtését a honlapról, el kell azon helyezni a szolgáltatás követőjelét. Ez a követőjel JavaScript, amit automatikusan legenerál nekünk az Analytics a honlap megadása után. Első lépésben regisztrálni kell a Google Analytics honlapján! Ezután hozzá kell adni egy profilt, ami lényegében a vizsgálni kívánt honlapot jelenti. Fontos, hogy legyen hozzáférésünk a honlap html-kódjához, valamint az is, hogy eltávolítsuk a már beillesztett egyéb forgalomfigyelő kódokat. Az adatok megadása után finomíthatjuk a követési beállításokat, például ha a követőkóddal szeretnénk figyelni az aldomaineket is. Ezután kapunk egy legenerált JavaScript kódot, ami nagyjából így fog kinézni:

 var _gaq = _gaq || [];
 _gaq.push(['_setAccount', 'UA-XXXXX-Y']);
 _gaq.push(['_trackPageview']);

 (function() {
  var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
  ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
  var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
 })();

Jelöljük ki ezt a kódot, és másoljuk át a weblapunk html kódjába! Fontos, hogy a <head> részbe illesszük be, a honlap minél jobb teljesítménye miatt, lehetőleg a szakasz végére, közvetlenül a </head> elé. A head részben való elhelyezés lehetővé teszi azt, hogy a követőkód még azelőtt elküldje a látogató adatait, mielőtt elhagyná az oldalt.

PHP-ban egy kicsit eltérő a művelet, de könnyedén elvégezhető a módosítás. A fenti kódot illesszük be egy újonnan létrehozott analyticstracking.php fájlba, majd helyezzük el az összes PHP-t tartalmazó oldal header részébe. Utolsó lépésként az összes oldal nyitó <body> tagje után szúrjuk be a következő sort:

<?php include_once(“analyticstracking.php”) ?>

A header.php-nek a következőképpen kellene kinéznie:

<!DOCTYPE html>
<!-- Az oldal header fájlja -->
<html>
  <head>
   <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
   <title>Dinamikusan generált címe</title>
   
   <link href="/css/my.css" type="text/css" rel="stylesheet">
   <?php include ("analyticsTracking.php"); ?>
  </head>
</html>

Kapcsolódó cikkek