VPS – virtual private server

A mai szerverekre általánosságban igaz, hogy nagy teljesítményükből fakadóan futási idejük jelentős részét kihasználatlanul töltik. Teljesítményük gyakran nagymértékben meghaladja a legtöbb alkalmazási területen igényelt kapacitást, több szempontból is. A VPS szolgáltatás (virtual private server) lényege, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépeket több kisebb, önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező virtuális szerverre osztják fel. Ezen VPS szerverek rendelkeznek az önálló szerverek minden előnyével, azonban a fizikai szervereknél sokkal költséghatékonyabbak, mivel azonos energia felvétel mellett több kisebb VPS-t szolgál ki a fizikai szerver. A gyakorlatban tehát egy VPS szerverrel a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy profi szerverteremben. Ha saját kezűleg szeretne meggyőződni a VPS előnyeiről, akkor próbálja ki a Rackhost két hétre szóló ingyenes VPS szolgáltatását!

Itt még érdemes megjegyezni, hogy a szerver vásárlás jelenti a legnagyobb beruházási igényt, ugyanis egy komolyabb gép könnyen milliós nagyságrendű is lehet. A szerver elhelyezése is általában többe kerül, mint egy VPS havi előfizetési díja, ugyanakkor itt nem mutatkoznak jelentős különbségek.

Mi az a Cloud VPS?

A cloud computing (felhőalapú informatika) kifejezéssel ma már egyre többet találkozunk és itt a blogon is volt már róla szó több ízben is. Annak ellenére, hogy viszonylag frissnek tekinthető a technológia, kimondottan gyorsan terjed, elsősorban Amerikában és Nyugat Európában nyert jelentős teret a „hagyományos” VPS-el szemben. Miért is különleges? Lényege, hogy a szerverek nem saját infrastruktúrán vagy egy dedikált önálló gépen futnak, helyette egy gigantikus számítási- és tárhely kapacitással rendelkező szerverfarmon, mely számos szerver kapcsolatából épül fel. Az ilyen szerverfarmok létrehozásakor – a jelentős kapacitáson felül – a legfontosabb szempontok az infrastruktúra hibatűrése, valamint, hogy a komponensek (szerverek, tárolók, hálózati eszközök) a szükségesnél nagyobb mennyiségben álljanak rendelkezésre. Mindez azt a célt szolgálja, hogy egy eszköz meghibásodása ne okozza a felhőben futó szerverek leállását, ugyanis a többi rendszer könnyedén átveheti annak kiszolgálási funkcióit.

Jobb-e a Cloud VPS, mint a hagyományos VPS?

A felhő redundáns kialakítása miatt nem kell attól tartania, hogy műszaki vagy egyéb technikai hiba folytán a felhasználó nem éri el saját VPS-ét. A jelentős kapacitás miatt a VPS létrehozási és bővítési lehetőségeket gyakran teljesen automatizálják, így nem fordul elő, hogy hosszú napokat kell várni, ha valamilyen bővítést szeretne a használó. A cloud alapú VPS szerverek általában egy önkiszolgáló irányítópulton keresztül módosíthatóak. Itt nemcsak az erőforrások változtathatóak (pl. RAM limit módosítás), hanem teljesen újratelepíthető is a rendszer, így rendszergazdai segítségre sincs feltétlenül szükség, szemben a hagyományos VPS-ekkel.

Mi a különbség az osztott- és a virtuális szerverek között?

Egy virtuális szerverrel, a dedikált szerver minden előnyét lehet élvezni és emellett lehetőség nyílik saját szolgáltatások futtatására, testreszabható tárhellyel. Egy osztott szerver esetén az adminisztrátori tevékenységek korlátozottak és a szoftver konfigurációk nem változtathatóak, míg egy virtuális szerveren egy irányítópanel segítségével minden folyamat az Ön irányítása alatt áll és nem szükséges minden kérésével szakemberhez fordulnia.

 

Ezek alapján rájött, hogy Önnek is szüksége van VPS-re? Nálunk megtalálja!

vps