« Vissza

Mi az a VPS?

AlapokVPS

VPS csomagjaink

 

Bemutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Mi az a VPS? Hogyan fogalmazhatjuk meg a VPS jelentését? Mi a különbség a Cloud VPS és a hagyományos VPS között? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni a továbbiakban.

VPS – virtual private server, magyarul virtuális szerver

A mai szerverekre általánosságban igaz, hogy nagy teljesítményükből fakadóan futási idejük jelentős részét kihasználatlanul töltik. Teljesítményük gyakran nagymértékben meghaladja a legtöbb alkalmazási területen igényelt kapacitást, több szempontból is. A VPS szolgáltatás (vagy ahogy gyakran emlegetik, VPS hosting) lényege, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépeket több kisebb, önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező virtuális szerverre osztják fel. Ezen VPS szerverek rendelkeznek az önálló szerverek minden előnyével, azonban a fizikai szervereknél sokkal költséghatékonyabbak, mivel azonos energia felvétel mellett több kisebb VPS-t szolgál ki a fizikai szerver. A gyakorlatban tehát egy VPS szerverrel a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy profi szerverteremben. Ha saját kezűleg szeretne meggyőződni a VPS előnyeiről, akkor próbálja ki a Rackhost egy hétre szóló ingyenes VPS szolgáltatását!

Itt még érdemes megjegyezni, hogy a szerver vásárlás jelenti a legnagyobb beruházási igényt, ugyanis egy komolyabb gép könnyen milliós nagyságrendű is lehet. A szerver elhelyezése is általában többe kerül, mint egy VPS havi előfizetési díja, ugyanakkor itt nem mutatkoznak jelentős különbségek.

Mi az a Cloud VPS?

A cloud computing (felhőalapú informatika) kifejezéssel ma már egyre többet találkozunk és itt, a Rackhost Tudásbázison is volt már róla szó több ízben is. Annak ellenére, hogy viszonylag frissnek tekinthető a technológia, kimondottan gyorsan terjed, elsősorban Amerikában és Nyugat-Európában nyert jelentős teret a „hagyományos” VPS-sel szemben. Miért is különleges? Lényege, hogy a szerverek nem saját infrastruktúrán vagy egy dedikált önálló gépen futnak, helyette egy gigantikus számítási- és tárhely kapacitással rendelkező szerverfarmon, mely számos szerver kapcsolatából épül fel. Az ilyen szerverfarmok létrehozásakor – a jelentős kapacitáson felül – a legfontosabb szempontok az infrastruktúra hibatűrése, valamint, hogy a komponensek (szerverek, tárolók, hálózati eszközök) a szükségesnél nagyobb mennyiségben álljanak rendelkezésre. Mindez azt a célt szolgálja, hogy egy eszköz meghibásodása ne okozza a felhőben futó szerverek leállását, ugyanis a többi rendszer könnyedén átveheti annak kiszolgálási funkcióit.

Jobb-e a Cloud VPS, mint a hagyományos VPS?

A felhő redundáns kialakítása miatt nem kell attól tartania, hogy műszaki vagy egyéb technikai hiba folytán a felhasználó nem éri el saját VPS-ét. A jelentős kapacitás miatt a VPS létrehozási és bővítési lehetőségeket gyakran teljesen automatizálják, így nem fordul elő, hogy hosszú napokat kell várni, ha valamilyen bővítést szeretne a használó. A cloud alapú VPS szerverek általában egy önkiszolgáló irányítópulton keresztül módosíthatóak. Itt nemcsak az erőforrások változtathatóak (pl. RAM limit módosítás), hanem teljesen újratelepíthető is a rendszer, így rendszergazdai segítségre sincs feltétlenül szükség, szemben a hagyományos VPS-ekkel.

Mi a különbség az osztott- és a virtuális szerverek között?

Egy virtuális szerverrel, a dedikált szerver minden előnyét lehet élvezni és emellett lehetőség nyílik saját szolgáltatások futtatására, testreszabható tárhellyel. Egy osztott szerver esetén az adminisztrátori tevékenységek korlátozottak és a szoftver konfigurációk nem változtathatóak, míg egy virtuális szerveren egy irányítópanel segítségével minden folyamat az Ön irányítása alatt áll és nem szükséges minden kérésével szakemberhez fordulnia.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek