« Vissza

Szoftverek bérlése felhőn keresztül

VPS

VPS csomagjaink

Mi az a SaaS, vagyis Software as a Service?

Manapság egyre gyakrabban használják vállalati körökben a Software as a Service, röviden SaaS kifejezést. A SaaS lényegében azt jelenti, hogy a felhasználók a szoftvereket a megvásárlás és a számítógépekre való telepítés helyett online bérlik. A folyamat hasonlít ahhoz, amikor az e-mail szolgáltatókat, mint a G-mail vagy a Yahoo, vesszük igénybe. A SaaS rendszerében elképzelhető az is, hogy az egész vállalaton belül, az összes alkalmazott által használt szoftver online bérlésen keresztül áll rendelkezésre. Ilyenkor az összes folyamatban levő munka, és az elmentett dokumentumok is az interneten tárolódnak, amiket bármikor, bárhonnan el lehet később érni az internet segítségével. A SaaS segítségével szinte teljesen ki lehet iktatni a vállalaton belüli fizikai adattárolást, hiszen minden nap, minden alkalmazottnak be kell jelentkeznie a vállalat bérelt online felületére, majd azon keresztül folytatnia a munkát. Nem kell attól félni, hogy elvesznek az adatok, dokumentumok valamilyen hardver hiba miatt, hiszen az egész rendszer a felhőn tárolódik. Nem lesz szükségünk nagy teljesítményű hardverekre, az alkalmazottaknak csak egy internetes böngészőre és egy jelszóra lesz szükségük a rendszer eléréséhez.

A SaaS segítségével rengeteget spórolhatnak a vállalatok. A vállalatnál használt drága szoftverek megvásárlása helyett egyszerűen bérelhetjük azokat. Például a Microsoft Office irodai csomagja 400$-ba kerül, de a SaaS és az internet segítségével bérelhetjük azt akár 10$-ért havonta. Ráadásul nem kell a szoftvereket egyesével telepíteni minden számítógépre, és a vállalaton kívül is elérhetővé válnak. Legyünk a világon bárhol, csak be kell jelentkezni az online felületre és folytathatjuk a megkezdett munkát. Az egész olyan egyszerű, mint ha egy e-mail fiókba jelentkeznénk be.

A felhőalapú szoftverek előnye

A legnagyobb előnye a SaaS használatának a költséghatékonyság. A szoftverfejlesztőknek nem kell telefonos ügyfélszolgálatos probléma megoldással próbálkozniuk, egyszerűen módosíthatnak bármit az online felületen. A hátulütője a felhőn való tárolásnak a biztonság kérdésessége. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy milyen felhő alapú szolgáltatóval kötünk szerződést. A választásnak megfontoltnak, átgondoltnak kell lennie, ezért érdemes megvizsgálnunk minden lehetséges szolgáltatót.

Összességében minden vállalatnál óriási költségcsökkenéssel számolhatunk a SaaS bevezetése után, ugyanakkor a kockázat is növekszik valamekkora mértékben. Ha sikerült egy megbízható szolgáltatót kiválasztanunk, akkor már csak a stabil nagysebességű internetről kell gondoskodnunk, hogy megfelelően működjön a teljes egészében online működő szoftvercsomag.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek